Android akademie: automatizace a jak na ni

4

Automatizace je pravděpodobně jedním z nejzajímavějších a nejkomplexnějších technologických oborů. Díky ní si můžete ulehčit život či zefektivnit pracovní proces. Ať už jde o obří tovární přístroje, montážní linky, stolní počítače, tablety, Windows či iOS, jedná se mocný nástroj a my se dnes podíváme, jak je to s technologií na Androidu.

Co je to automatizace?

Nejprve si řádně vysvětlíme, o čem celý tento článek vlastně bude. Automatizace je vcelku sebevysvětlující pojem, který přišel na svět díky použití samočinných řídicích systémů pro řízení různých řazení a procesů. Můžeme se s ním tedy setkat v různých továrnách či montážních linkách. Jak ale může něco takového vypadat na telefonech?

Automatizace

Už jste si někdy řekli „kdyby tak mohl můj telefon udělat X vždy, když se stane Y“? Přesně na tomto principu totiž automatizace či potažmo IFTTT (If This Then That) funguje. Stačí si stáhnout některou ze stovky aplikací a nastavit ji tak, aby automaticky v telefonu něco zařídila jako reakci na daný podnět.

Telefon tak může automaticky poslat komukoli SMS podle vámi zadaných kritérií. Může se přepnout do tichého režimu, když vkročíte do kina nebo zapne vyzvánění, až se ráno probudíte. Takové příklady mluví za vše a skvěle ilustrují, k čemu může být automatizace dobrá. Díky ní si můžete ulehčit život, nepřemýšlet nad zbytečnostmi a zpříjemnit si používání vašeho zařízení.

IFTTT

Není to však zadarmo. Automatizace je už z principu trochu komplikovanější proces, než si jen zapsat upozornění do nějaké vámi používané aplikace pro poznámky. Aplikace určené pro automatizaci si musíte nejprve komplikovaně nastavit a především musíte mít vůli se učit a objevovat. Právě z těchto důvodů vám však přinášíme průvodce, který vám může alespoň ze začátku pomoci a ukázat, jak mocný nástroj automatizace ve vašem telefonu může být.

Automatizace v Androidu

Operační systém zeleného robota si pohrává s myšlenkou automatizace již poměrně dlouho. Dokonce i různí výrobci tyto funkce zavedli na své telefony. Říká vám něco například funkce Smart Lock? Ta funkce, kdy telefon automaticky přepíná mezi typy uzamknutí telefonu podle toho, kde se zrovna nachází? Ano, i to je jistá forma automatizace, o které mnoho z vás již někdy slyšelo.

Automatizace

My si o něco později představíme podrobněji mnohem komplexnější aplikace, které vám otevřou dveře k neskutečnému počtu možností, jak si přizpůsobit chování telefonu. Není ovšem od věci se jen krátce zmínit, jak to konkrétně vypadá s automatizací v Obchodě Google Play. V obchodě nemusíte totiž narazit jen na komplikované aplikace, které umí od všeho trochu. Pokud se rozhodnete pořádně ponořit do tajů automatizace, skončíte pravděpodobně se spoustou menších aplikací, z nichž má každá vlastní úkol.

Jsou tu aplikace, které vám pomohou čistě jen se sdílením na sociálních sítích. Zveřejňujete často fotky na Instagramu? K tomu si lze stáhnout aplikaci, které automaticky sdílí stejné fotky i na Facebooku a Twitteru. Jsou také aplikace, jež se soustředí čistě a vypínání/zapínání Wi-Fi a Bluetooth podle vámi nastavených podmínek.

Automatizace

Na papíře to zní lákavě, ale bohužel vám většina aplikací na Androidu nastavení těchto užitečných funkcí obzvlášť neulehčí. Automatizace je přeci stále využívána jen poměrně dost úzkou skupinou uživatelů a většina vývojářů se do toho odvětví tedy úplně nehrne. Drtivé množství aplikací, které v Google Play najdete, jsou tak už velmi zastaralé a nevyužívají všech možností, které nabízejí modernější telefony či novější verze systému samotného. Spousta jich byla vytvořena v období, kdy kralovala čtvrtá verze Androidu a tomu odpovídá i jejich design, navigace a uživatelská nepřívětivost.

Automatizace

Aplikací, které umožňující různé funkce a typy automatizace, je na Androidu spousta. Namátkou můžeme zmínit třeba MacroDroid, Llama, SkipLock, Velis Auto Brightness nebo povedenou Atoomu. Pro tento článek jsme se však pokusili oddělit zrno od plev a představit vám nejen ty nejlepší a na funkce nejbohatší aplikace, ale hlavně také ty, které vás hned neodradí svým prostředím. Vybrali jsme 3 aplikace, z nichž první představuje tu nejjednodušší pro začátečníky, druhá je naopak pro zkušenější střelce a ta poslední reprezentuje zlatou střední cestu. Snad tak uvidíte lépe principy, na jakých automatizace funguje a třeba vás i snáze přesvědči k vyzkoušení. Byla by totiž opravdu škoda zcela ignorovat potenciál, který nabízí.

IFTTT

IFTTT má svůj původ na počítačích a pomohlo z velké části automatizaci uvést na světlo světa. Její název se tak stal synonymem pro tento typ funkcí (If This Then That). IFTTT však dorazilo zadarmo oficiálně i na Android a právě na této aplikaci si představíme, jak všechno přesně funguje. Vše se odvíjí od používání takzvaných „receptů“, které vždy využívají dva rozdílné „kanály“.

IFTTT

Ačkoli se to nemusí zdát, „recept“ je velmi dobře zvolené označení. Recepty jsou v podstatě návody pro aplikaci a určují, jak se má telefon chovat. Základní recept má tedy právě formu onoho „if this then that“. Dále padlo slovo „kanály“ (channels). Ty jsou dva, přičemž jeden z nich funguje jako spoušť a druhý jako samotná akce, která se provede. První kanál je tedy v našem základním receptu „this“, který celý recept spustí a druhý zastupuje „that“ a provede akci, kterou si přejete. Právě tyto kanály zároveň zastupují různé služby a stránky jako Facebook, Twitter, Gmail, Kontakty, Wi-Fi, Dobbox a mnohé další.

IFTTT

Konkrétní recept potom může mít podobu jednoduché věty „Automaticky sdílej příspěvky na Instagramu také na Facebook“. Recept má tedy podobu „Pokud nahraji fotku na svůj Instagram, nahraj ji automaticky i do alba na mém Facebooku.“ Jednoduché, nemyslíte? Samozřejmě mohou být recepty komplikovanější a využívat mnoho jiných částí telefonu. Lze tak nastavit třeba i recept pro zaslání oslavného tweetu pokud vyhraje váš oblíbený sportovní tým.

Použití již vytvořených receptů

Na tomto principu funguje IFTTT na počítačích i na Androidu. Stačí se přihlásit a hned spatříte výběr stovek receptů vytvořených ostatními uživateli, kteří se je rozhodli sdílet se světem. Nemusíte si tedy pro vše vytvářet vlastní recepty, které se v aplikaci nazývají „Applets“ – stačí si je stáhnout od ostatních. V dolních části obrazovky aplikace se nachází panel rozdělený na tři části. Discover slouží k objevování doporučených Applets (receptů), Search ke konkrétnímu vyhledávání vámi požadovaných Applets a v My Applets vidíte seznam funkcí, která využíváte a zároveň si je můžete vytvářet sami.

IFTTT

Pojďme se nejprve podívat na použití již vytvořených Applets (receptů). Stačí klepnout na nějaký Applet, který vám padl do oka a otevře se okno s konkrétním pokynem. Poté stačí klepnout na velké tlačítko Turn on. Aplikace vám následně vyhodí služby, ke kterým potřebuje k tomuto pokynu přístup (např. účet vašeho Facebooku či přístup k GPS). Klepnete na OK a přihlásíte se k požadovaným aplikacím/službám či povolíte přístup.

IFTTT

Aplikace vás vyhodí na úvodní obrazovku a v My Applets si můžete všimnout, že máte zapsán nový přístup ke službě, ke které jste se právě přihlásili. Bohužel musíte nyní požadovaný Applet najít znovu a opět klepnout na OK, jelikož jste se pouze přihlásili, ale příkaz se zároveň nezapne. Po opětovném klepnutí na OK se objeví podrobnější popis daného Appletu. Poté klepnete na ikonku odškrtnutí v pravém horním rohu a je hotovo. Applet je funkční a už se o nic starat nemusíte. Samozřejmě platí, že pokud dostala aplikace povolení k určité službě dříve, už se vás na nic příště ptát nebude a první popisovaný krok s přihlášením často přeskočíte.

Vytvoření vlastních receptů

Nyní k vytvoření vlastního Appletu (receptu), konkrétně si vytvoříme příkaz pro automatické postnutí tweetu, pokud přidává váš oblíbený kanál na YouTube nové video. Přejděte do My Applets a klepněte na tučné plus v horním pravém rohu aplikace. Otevře se obrazovka s nápisem „if this then that“. Klepněte na plus u this a otevře se vám nabídka služeb a funkcí, které lze použít. My si například klepneme na YouTube a z výběru zvolíme jako spoušť nové video z našich odběrů. Pokus jste tak už neučinili, vyskočí na vás opět upozornění na připojení YouTube k aplikaci. Klepněte na Connect, přihlaste se a vyskočí opět nová nabídka. Zde uvidíte popis spouště a vybereme náš oblíbený YouTube kanál, pro který bude platit. Pro potvrzení stačí opět klepnout na fajfku odškrtnutí v pravém horním rohu.

IFTTT

Nyní nás aplikace vrátí na obrazovku s nápisem „if this then that“. Tentokrát už však můžeme klepnout na plus u slova that. Opět se dostaneme na stejnou obrazovku jako předtím. Vybereme si tedy službu, která má provádět námi požadovanou akci. V našem případě si vybereme Twitter a z nabídky akcí zvolíme „Postování nového tweetu“. Pokud už tak nebylo učiněno, opět se přihlásíme. Následně uvidíte podrobný popis akce a můžete vyplnit informace nutné k provedení akce. V tomto případě máme napsat vzorový tweet, který se vždy pošle. Již tradičně klepněte na fajfku a zkontrolujte si na otevřené obrazovce správnost znění vašeho Appletu (receptu). Pokud je vše správně, klepněte na Finish a je hotovo.

IFTTT

Pokud chcete cokoli v aplikaci upravovat, ať už jde o konkrétní Applet, povolení či váš účet, hledejte ozubené kolečko v právem horním rohu aplikace. Po jeho rozklepnutí si můžete zpětně upravit všechna vaše nastavení Appletu či povolení, přejmenovat je nebo rovnou zrušit a smazat. Náš příkaz možná nedává úplně smysl pro většinu uživatelů, ale pokud máte YouTube kanál a chcete na nové videu upozorňovat vždy i třeba příspěvkem na Twitteru či Facebooku, usnadní vám tato funkce značně život.

IFTTT

A tím bychom si prošli prakticky celou aplikaci. Nyní už je jen na vás, abyste v ní objevovali a experimentovali s různými funkcemi. Každý krok můžete vrátit zpět a před každým finálním krokem dostanete upozornění, takže se nemusíte bát udělat chybu. IFTTT se o vás hezky postará a vším vás nejprve provede, aby bylo vše kompletně pod vaší kontrolou a měli jste přehled.

Speciální Android funkce

Poslední věcí, kterou si v IFTTT projdeme, jsou funkce speciálně aplikace pro Android, které na počítači nenajdete. Do aplikace bylo totiž přidáno 6 kanálů navíc:

IFTTT
  • Android Device je ten nejobecnější. Jako spoušť může například monitorovat, kdy se vaše zařízení připojí či odpojí od W-Fi. Jako akce může vypnout vyzvánění, snížit jen hlasitost či změnit vaše pozadí na domovské obrazovce Androidu.
  • Android Location zcela logicky sleduje lokaci vašeho zařízení. Jako spoušť začne fungovat po vkročení či opuštění nějaké oblasti, přičemž si oblast a její velikost nastavíte hned po zvolení této spouště. Z jasných důvodů však nemůže fungovat jako akce.
  • Android Notifications je jedním z těch nejužitečnějších kanálů. Jako jediný ze všech šesti neumí fungovat jako spoušť, ale zato vás nechá dát cokoliv do notifikací jako akce. S propojením k aplikacím můžete dostat okamžitě upozornění pro vše, na čem vám záleží. Nemusíte tak pro podobnou funkci používat aplikace jako Pushbullet.
  • Android Phone Call se samozřejmě zaměřuje na vaše hovory. Jako spoušť může reagovat na zmeškané či zvednuté hovory. Jako akce fungovat nemůže.
  • Android Photos může jako spoušť reagovat na jakoukoli vámi pořízenou fotografii. Pokud chcete, můžete spoušť omezit pouze na fotografie pořízené ve vámi určené oblasti nebo jen na snímky obrazovky. Opět tuto funkce nelze použít jako akci.
  • Android SMS jako spoušť reaguje na SMS zprávy poslané vámi určeným kontaktům nebo jen na ty, které obsahují určitý obsah. Jako akce umí poslat zprávu vámi zvolenému kontaktu.

Stáhnout IFTTT

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Tasker

Na ty pokročilejší uživatele, kteří už se v automatizaci vyznají, čeká v Google Play placená aplikace Tasker. Ta je mnohem komplexnější než uživatelsky přívětivé IFTTT. Pro mnoho začínajících uživatelů bude vypadat Tasker ze začátku až děsivě, ale zároveň skrývá obrovský potenciál. IFTTT je dobrou cestou, jak se dostat do světa automatizace se svým přímočarým přístupem „if this then that“. Tasker už vám dovolí dělat trošičku více než to.

Tasker

Obě aplikace jsou zároveň určeny pro odlišné kategorie využití. Tasker je z největší části o ovládání všeho na vašem zařízení, zatímco IFTTT se zaměřuje spíše na služby a webové stránky. Pro Tasker je úkol typu „Otevři Spotify po zapojení sluchátek“ naprosto triviální už mnoho let, ale i IFTTT se začalo učit stejné triky. Tasker slouží spíše pro akce jako vypnutí zabezpečení zamykací obrazovky, pokud jste doma, atp. IFTTT se stará spíše o váš online život.

Tasker může nahradit spoustu specializovaných aplikací pro Android, o kterých jsme se zmínili v úvodu článku. Můžete si pohrávat nejen s automatickou rotací obrazovky či vypínáním Wi-Fi, ale také s rebootováním zařízení do recovery, zapínáním aplikací a podobně. Applets (recepty) se zde nazývají Profily, ale fungují na stejném principu. I zde si jee můžete stáhnout přímo v aplikaci od ostatních uživatelů, kteří své profily sdílí.

Používání aplikace

Někoho může Tasker odradit svým prostředím, které opravdu není tak elegantní a moderní jako u IFTTT. Presto svému účelu bohatě poslouží, i když jdou vidět často kořeny aplikace, které sahají až k Androidu 4.0. V horní lište můžete vidět tři kategorie, které vám po klepnutí na ně dají i svůj popis, což je velmi užitečné. Profiles jsme si již popsali jako místní Applets (recepty), v Tasks vytváříte samotné akce, které bude Profil provádět a Scenes slouží pro vytváření vlastních uživatelských prostředí, které si můžete sami vytvořit pro vaši aplikaci či vyskakovací upozornění. Z těchto popisů je vám asi jasné, pro koho je aplikace určena především.

Tasker

Snadno se tu prostě nevyznáte a po rozklepnutí pár voleb už nemáte ponětí, kde jste či co vlastně děláte. Přeci jen si však alespoň do začátku ukážeme, jak vytvořit jednoduchý Profil. Ten náš vypne vyzvánění, pokud položíme telefon displejem dolů a opět jej zapne otočením vzhůru. Nejprve tedy skočíme do Profiles, klepneme na všudypřítomné plus uprostřed v dolní liště a vybereme kontext našeho Profilu.

Kontext funguje jako spoušť našeho příkazu. Bohužel se zde projeví neohrabaný design aplikace a nemáte tedy možnost, jak rychle najít co přesně hledáte – tedy spoušť přetočení zařízení displejem dolů. Nezbývá tedy než postupně projíždět všechny kategorie kontextů. Tasker má spoušť, kterou hledáme pod kategorií State (tedy stav). Klepneme tedy na ní a otevře se další nabídka. Zde vidíme různé stavy, přičemž my budeme využívat senzoru v telefonu, takže klepneme na Sensor. Všimněte si nyní červených nápisů, které značí funkce, jež vaše zařízení nepodporuje k ovládání.

Tasker

Konečně si můžeme všimnou také možnosti Orientation, kterou jsme hledali. Po rozklepnutí jsme na nové obrazovce, kde si pomocí meníčka pod „Is“ vybereme konkrétní orientaci, na kterou bude funkce fungovat – pro nás je to Face Down. Nyní potvrdíme náš výběr klepnutím na State Edit v levém horním rohu aplikace. Hned po klepnutí vám vyskočí okno s nápisem New Task, na který klepneme a vyplníme si název funkce, pokud chceme.

Dostaneme se do obrazovky určené pro různé akce, které se provedou námi vybranou změnou orientace. Můžete si jich zde navolit více, ale pro naše potřeby postačí ztišení zařízení. Jelikož takovou akci vytvořenou zatím nemáme, klepneme opět na plus ve spodní liště a otevře se už známé menu kategorií akcí, kterým se budeme muset proklikat či lze využit filtr v dolní části okna. Naše akce se týká zvuku, takže klepneme na možnost Audio. Zde si vybereme už konkrétní akci, kterou je pro nás Do Not Disturb. Přeneseme se opět na známou obrazovku, kde upravíme funkce akce. Tentokrát stačí jen klepnout na menu pod nápisem Mode a zvolit například All.

Tasker

Potvrdíme klepnutím na Task Edit v levém horním rohu a máme akci vytvořenou. Nyní už je Profil v plném provozu, ale můžete jej pomocí přepínače ihned opět vypnout. V případě, že si chcete váš Profil zpětně upravit, stačí klepnout na „Orientation Face Down“ nebo „Ztišení“ a ty vás dostanou do reprezentované části profilu. Dlouhým přidržením prstu na jakémkoli prvku si potom může také upravovat názvy či třeba daný prvek smazat.

Tasker

Tím jsme si ukázali naprosto základní a jednoduchý profil, který může zvládnout každý a hezky vás provede celou aplikací a předvede, jak vše funguje. Berte jej tedy jako odrážecí můstek, který vám pomůže do úplného začátku. Opět bude jen na vás, jak hluboko do aplikace se chcete ponořit, ale pomoci vám v tom může procházení příkladu z vlastní Wiki stránky. Do ní se dostanete klepnutím na tři tečky v právem horním rohu aplikace a následně vyberete Browse Examples.

Stáhnout Tasker

Google Play

Stringify

Pokud vás Tasker už na první pohled děsí a IFTTT je přeci jen moc jednoduché, můžete vyzkoušet na Androidu poměrně novou aplikaci Stringify, která spojuje krásné a přehledné prostředí s komplikovanějšími funkcemi. Pro použití aplikace je nutná registrace, ale jakmile tak učiníte, dostane se vám možnosti projít si krásným tutoriálem, který s vámi vytvoří váš první Flow – tedy o něco komplexnější verzi Appletu (receptu). Díky Flows lze docílit lehce komplikovanějších pokynů. Místo principu „pokud tohle, potom tohle“ může pracovat Flow ve stylu „zapni X a vypni Y, když jsem doma a pouze pokud je večer“. Něčeho takového v IFTTT docílit nelze.

Stringify

Aplikace navíc podporuje i propojení s vaším IFTTT, který lze přidat jako samostatný kanál a brát pokyny z IFTTT a propojovat v Stringify. Zatím je aplikace sice v Google Obchodě pouze jako nevydaná beta verze, ale i tak už velmi dobře funguje a rychle se přidávají další funkce jako větší množství tutoriálů, podpora Twitch, Steam a další. Již nyní lze navíc aplikaci používat k propojení a ovládání chytrých zařízení v domácnosti, ať už jde o termostaty Nest, zámky, Fitbit zařízení či třeba Alexu od Amazonu.

Tasker

Prostředí aplikace je moderní, krásné a přehledné. Swipnutím doprava se ukáže hamburger menu s možnostmi nastavení vašeho účtu a ve spodní liště aplikace naleznete čtyři hlavní kategorie. Home představuje domovskou obrazovku, kam si můžete dát zkratky pro vaše funkce a v pravém horním rohu máte zvoneček pro notifikace. Things představuje kanály (tedy spouště a akce), ve Flows vidíte spravujete své recepty a v Discover můžete najít Flows od ostatních lidí, které si lze stáhnout k sobě.

Používání aplikace

Vytváření Flows vám sice ukáže již zmíněný tutoriál, který si vždy můžete opět zapnout, ale přesto si menší příkaz vytvoříme, abyste dostali představu, jak vše funguje. Vytvořit si můžeme třeba příkaz na pravidelné zasílaní předpovědi počasí e-mailem. V pravém dolním rohu vidíme vždy velké plus, na které klepneme a vybereme „Create a new flow“. Objeví se obří síť bublinek, do kterých budeme vkládat jednotlivé Things (tedy kanály). Klepnete opět na velké puls vespod obrazovky a přidáme první prvek, který bude fungovat jako naše spoušť. Pokud chcete, můžete si vybrat více prvků najednou a pak už jen upravovat vazby mezi nimi.

Stringify

Vybereme si tedy třeba prvky datum a čas, počasí a e-mail. Z dolní lišty si je přetáhneme do bublinek vedle sebe, přičemž si datum a čas dáme jako první, následuje počasí vpravo a jako poslední dáme do řady e-mail. Nyní přetáhneme prstem datum a čas na počasí a počasí na e-mail, čímž vytvořím jednotlivá spojení mezi prvky a vytvoříme Flow. U všech bublinek můžeme nyní vidět také ozubené kolečko, což značí, že prvek vyžaduje nastavení.

Stringify

Klepneme tedy nejprve na datum a čas, načež uvidíme, že lze tento prvek nastavit pouze jako akci, přičemž my klepneme na možnost datum a čas z kategorie WHEN (když). Uvnitř nabídky si nastavíme věci jako datum, čas, opakování příkazu (zvolili jsme každý den), případně i konec opakování a jako poslední časovou zónu. Naše nastavení potvrdíme klepnutím na spodní tlačítko SAVE. Tím se vrátím opět do sítě bublinek a budeme pokračovat s nastavováním.

Stringify

U počasí si nejprve zvolíme, zda má fungovat jako Spoušť nebo Akce. Spouště jsou ještě pod kategoriemi WHEN (když) a ONLY IF (pouze pokud). Pro naše potřeby zvolíme jedinou akci, kterou počasí nabízí, a to pod kategorií THEN (potom). Klepneme tedy na „Generate a weather report“, přičemž vás následně aplikace vybídne k úpravě akce. Zvolíme si tedy lokaci (pro nás Praha) a také na jaký den chceme dostávat předpověď (zítřejší). V dolní části klepneme opět na SAVE a zvolíme pro úpravu jako poslední e-mail.

Stringify

Ten můžeme použít jen jako akci, po jejímž rozklepnutí vybereme adresu, na kterou e-mail přijde, předmět, text a frekvenci zaslání. Do předmětu si napíšeme nějaký text (u nás „Předpověď“) a pod textem klepneme na Parametrs, načež se nám otevře nabídka funkcí, které lze využít díky propojení s počasím. Zvolíme hned první možnost „Weather Report Summary“, poté si vybereme frekvenci zasílaní a klepneme již tradičně na SAVE. Vše zakončíme klepnutím na Enable Flow a máme proces vytvořený. Nyní vám každý přijde e-mailem předpověď počasí na zítřek.

Stringify

Naše předpověď je však jen velmi snadným příkazem. Síla Flow spočívá ve větvení příkazů a přidávání více podmínek najednou. Ostatně i právě různé typy propojení můžete vidět v přiloženém obrázku pod tímto odstavcem, který nádherně možnosti Stringify demonstruje.

Stringify

Stáhnout Stringify

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Závěr

Tolik k úvodu do automatizace pro Android. Neprošli jsme si zdaleka všechny aplikace ani jejich možnosti, ale to by vydalo na samostatné seriály. Důležité je, že jsme vám snad ukázali potenciál a zajímavé funkce, které vás snad i zaujaly. Pokud se chcete do automatizace pořádně pustit, směle do toho. Ačkoli se to může zdát na první pohled děsivé, rychle se všechno naučíte. A pokud si stáhnete jednu z námi popsaných aplikací, máte i vodítko do začátku.

Automatizace
Diskuze ke článku
Standa
Jak na ni, pane redaktore, na NI.
Leoš
Dle mého názoru je v tomto směru nejlepší možností použití Macrodroidu. Má nejpříjemnější prostředí a zvládne toho nejvíce. Navíc jsou i zde uživateli vytvořená "macra" a je jich opravdu spoustu. Sám jich několik používám.
Tomas
Já bych doporučil proti Tasceru PhoneProfilesPlus v češtině a dobrá podpora.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze