Americký Kongres chce zablokovat novou měnu Facebooku

Americký Kongres chce zablokovat novou měnu Facebooku
Fotografie: pixabay.com
  • Odpor zaznívá z celého politického spektra
  • Politikům vadí historie Facebooku i nedostatek kontroly

Je to sotva pár desítek hodin, co sdružení kolem Facebooku představilo novou digitální měnu libra a hned si proti sobě dokázalo poštvat mnoho odpůrců. Ti se nacházejí i v nejvyšších patrech americké politiky, konkrétně v Kongresu. Odpor k finančním aktivitám pojí politiky na obou stranách spektra a jejich hlasem se stala Maxine Watersová, demokratická kongresmanka za Kalifornii.

Ohlášením nové kryptoměny pokračuje Facebook v nekontrolovatelné expanzi a zvětšování vlivu na životy svých uživatelů,“ píše se v jejím oficiálním stanovisku. „Vzhledem k problematické minulosti společnosti žádám, aby Facebook souhlasil s moratoriem ještě před tím, než podnikne nějaké akce. Regulační orgány by měly mít možnost do procesu zasáhnout.

Calibra

Facebook se stal příliš velký a silný a zneužil tuto moc v otázce ochrany soukromí svých klientů,“ přidává se Sherrod Brown ze senátní bankovní komise. „Nemůžeme riskovat, že Facebopok bude provozovat měnu na účtech ve švýcarské bance bez řádného dohledu.

Plány na zavedení libry se tak mohou zkomplikovat, minimálně na území USA. Přítomnost Facebooku ve sdružení je tak dvousečná zbraň: na jednu stranu na sebe pomohl strhnout pozornost, což projektu pomůže, ta ale nemusí být vždy žádoucí. Nakonec libra bude opravdu jen digitálním platidlem pro rozvojový svět, jak bylo ostatně plánováno už od počátku.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze