Facebook představuje digitální měnu, bude se jmenovat libra

8
Facebook představuje digitální měnu, bude se jmenovat libra
  • Spuštěna bude zhruba za rok
  • Spravuje ji asociace firem
  • Je založena na blockchainu a podložena skutečnými penězi
  • Cílí hlavně na rozvojové trhy

Už přes rok se spekuluje o tom, že by Facebook mohl spustit vlastní měnu na bázi blockchainu. Dnes se tyto spekulace naplnily a největší sociální síť na světě odhaluje asociaci, která bude novou digitální měnu spravovat. Její součástí jsou také společnosti MasterCard, Visa, PayPal, eBay nebo Uber. Celkem má 28 členů a tento počet se bude dál rozrůstat. Facebook tedy nemá na libru žádný zásadní vliv a nejedná se o „jeho bitcoin“, jak se dříve spekulovalo.

Libra bude založena na bázi blockchainu, tím ale jeho podobnost s bitcoinem končí. Nová měna by měla na rozdíl od jiných kryptoměn být kryta skutečnými finančními prostředky. Kromě bezpečí slibuje novinka i nízkou míru inflace. Je určena hlavně pro rozvojové trhy a pro lidi, kteří nejsou příliš zajímaví pro klasické banky.

Calibra
První pohled na virtuální peněženku Calibra.

Facebook zároveň ohlásil vznik dceřiné společnosti Calibra, která bude spravovat stejnojmennou digitální peněženku. Ta bude po spuštění v polovině příštího roku (společně s s librou) integrována jak do Facebooku, tak DO jeho komunikačních nástrojů Messenger a WhatsApp. Placení by tak mělo být opravdu rychlé a jednoduché.

Diskuze ke článku
Alois Jirasek
Alois Jirasek
Uplne kazda mena musi byt necim kryta (proto BTC nikdy nebyl, neni a nebude mena). Pokud tohle budou vazat na dolar, tak mi nejak unika ucel ..... krom toho, ze kdyz se rekne blockchain nebo kryplomena, spouste lofasu zvlhnou gatky a uz do toho soli prachy ..... fakt netusim, ceho chcou jako dosahnout. Ze si za dolary koupite libry a za ty pak reklamu na facebooku a par dalsich picovin ..... a kdyz vam bude mit facebook zaplatit, zaplati vam librou, cili defacto kuponem. Fakt novinka jak prase:o) Nakonec budou mit lidi FB libry, nebo spis by se trefneji hodilo liry (LOL) a budou hledat chudaka, kdo jim to smeni zpatky na penize, za ktere si budou moci neco koupit ..... alias aktualni problem 99% vlastniku bitcoinu:o)
Řezňýk
Jak čtu o těch rozvojových trzích, tak si říkám, že toto je naprosto ideální pro všechny ty nigerijské prince, milionáře, a další podnikatele, kteří potřebují ze země vyvést pár miliard, ale nemají na manipulační poplatky, a tak o ně musejí potupným způsobem prosit cizí lidi. Tohle jim snad usnadní situaci.
Bukkake Sun
Půjde tím platit na Silk Road a Dark Webu?
Alois Jirasek
Alois Jirasek
"Čím je kryta koruna nebo dolar?" ... tu otazku myslis vazne? Samozrejme, ze je kryta vsema vydobytkama toho statu, majetkem jak lidi, tak samotneho statu. Trosku rozdil nez u kryplomen, ktera je kryta pouze zajmem nove prichozich .... cili Ponziho schema, cesky letadlo, ktere poleti jen tak dlouho, dokud budou nove prichozi ochotni kryptomenu smenovat za skutecne penize. Nebo je tu fakt nekdo, kdo si mysli, ze bitcoin a podobne nesmysly je strom, ktery poroste do nebe?:o)))) Myslis, ze muze vzniknout neco jen tak ze vzduchu? Neco, kde si clovek pred par lety mohl natezit i na domacim PC doslova tisice bitcoinu za vikend a dnes by z neho byl nejvetsi bohac jen tak z niceho? A lidi se nevzdaji skutecnych a krytych men, aby podporili par lidi, co prisli prvni ..... oblast techto "men", ikdyz se o nich pise na kazdem kroku, je vlastne z celkohoveho pohledu zcela zanedbatelna a absolutne nezajimava. Ano, samozrejme, muzes vyuzit virtualnich burz virtualniho bitcoinu a koupit bitcoin (ikdyz jej vlastne nikdy skutecne nevlastnis a musis verit nejakemu cizimu subjektu nekde ze Seychel, ze nejake bitcoiny na kryti transakci skutecne ma - napoveda: nema:) a pak pokud najdes chudaka, co jej od tebe odkoupi za skutecne penize draz nez jsi je nakoupil, tak jsi vydelal, ale to je asi tak vsechno. Jeden vydela, druhy musel logicky prodelat. To neni treba jak akcie spolecnosti, ktere jsou kryty skutecnym majetkem a skutecnyma vyrobkama, ktere firma vyrabi. Dnes muzes koupit za 10k, zitra muzes mit problem bitcoin vubec prodat za jakoukoliv cenu. Bitcoin nic neprinasi, na druhou stranu spotrebovava obrovske zdroje na pocitani niceho, coz me teda sere a to nejsem ekoterorista ....... treba eutherum, aspon co vim, pry pocita uzitecne ulohy, ktere zadavaji a plati za to velke firmy, tak to neni jen vyslovene jalove propalene uhli nekde v cine, ale bitcoin je totalni picovina, se nedivim, ze uz to vsude zakazujou. Navic to slouzi jen jako platebni metoda pro piraty ....

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze