AMD uvedlo nové grafické karty pro notebooky

2

Čas jde dál a s ním jde ruku v ruce vývoj informačních technologií. Pokud některý z výrobců zaspí, náskok ostatních těžko dohání. Toho je si vědomo i AMD, alespoň v okruhu grafických akcelerátorů, a proto uvedlo nové čipy Radeon R9 M290X, R7 M265 a R5 M230 určené pro přenosné počítače.

AMD není proslaveno výkonem svých procesorů, ale v segmentu grafických karet má opravdu dobré renomé. Ty začalo AMD vyrábět až po akvizici společnosti ATI. A jelikož vývoj grafiky neutuchá, představilo AMD nové grafické čipy pro přenosné počítače.

Prvním z nich je AMD Radeon R9 M290X a jak je vidět, tak již nese nové označení, které se začíná u této společnosti zavádět. A svým způsobem se nejedná o nový čip, nýbrž o přeznačený AMD Radeon HD 8970M, a proto nemá oproti konkurenční NVIDII GTX880M šanci, jelikož ta by měla nabízet vyšší výkon. Výpočetní výkon karty dosahuje 2,176 TFLOPS a se 4GB GDDR5 pamětí komunikuje pomocí 256-bitové sběrnice.

Další z rady je AMD Radeon R7 M265, a ta je řazena spíše do střední třídy celé hierarchie čipů AMD. Tento grafický procesor je postaven na stejné technologii jako řada AMD Radeon HD 8700M z minulého roku. Tomuto čipu asistují až 2GB GDDR5 paměti a s těmi je komunikováno pomocí 128-bitové sběrnice, celkový výkon činní 557 GFLOPS.

A na konec ten nejhorší, AMD Radeon R5 M230, je čip nejnižší kategorie shodný s řadou Radeon HD 8500. Asistují mu 4GB dedikované paměti typu DDR3 a komunikaci zprostředkovává 64-bitová sběrnice, celkový výpočetní výkon činí 499,2 GFLOPS.

Všechny modely podporují novou technologii AMD Enduro, která snižuje spotřebu čipů a zvyšuje výdrž na baterii. Taktéž je přítomná podpora AMD App Acceleration, což je NVIDIA CUDA v podání AMD, čili akcelerace úkonů běžně zpracovávaných procesorem, avšak je nutné aplikace přeprogramovat. Modely R7 a R5 by měly podporovat i nové API Mantle, které je přítomné i v nových konzolích, avšak je nepochopitelné, proč jej nepodporuje i čip R9 M290X.

Zdroje: laptoping.com

Diskuze ke článku
Vlastimil91 Overclocker
Vlastimil91 Overclocker
Když už jste zde nakousli nové neboli přeznačené grafické karty tak by nebylo na škodu říct že i GTX 880M není nic nového a jedná se pouze o přeznačenou GTX 780M s vyšším taktem tak jako R9 M290X který je přeznačený Radeon HD 8970M s vyššími hodinami.
nVidia GTX 880M sice bude rychlejší nepatrně cca 5% v průměru ,ale také 2x tak dražší než AMD R9 M290X :)
nVidia GTX 880M by měla nabízet také nesmyslných 8GB GDDR5 pamětí což právě kartu prodraží a využití bude pro hráče nulové.
Tom
Jenže karta se kterou srovnáváte (Nvidie GTX880M) je v notebocích s cenou od 58 000 Kč !!! To znamená = článek o ničem. Srovnáváte s nesrovnatelným.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze