Ambiciózní karetní hra Scratch Wars se nebojí ani Pokémonů

Na trh sběratelských karetních her vstupuje novinka z české produkce. Scratch Wars kombinuje karetní hru s mobilní aplikací a přináší několik inovací v podobě stíracích kartiček, unikátních hrdinů nebo patentovaného systému mechanické točny zbraně. Titul navíc podporuje YouTuber Jirka Král a dobrou budoucnost mu věští i autor hry Magic.

Již na začátku února vyjde dlouho připravovaný projekt českého studia Notre Game pod vedením Jiřího Mikoláše s názvem Scratch Wars. Ten se pyšní několika inovacemi a neklade si malé cíle. Po vydání v Česku by rádi dostali hru i do světa. Asi se divíte, proč o karetní hře píšeme zrovna na mobilenetu. Jednou z těch inovací je právě přímé propojení s mobilní aplikací. Ale hezky popořádku.

Sběratelská karetní hra

Scratch Wars je sběratelská karetní hra pro jednoho až čtyři hráče. Základní hra se však točí okolo duelů jednoho proti jednomu. Stačí vám k tomu přitom dvě karty – hrdina a zbraň. Tyto karty si kupujete fyzicky (distribuce bude probíhat přes hračkárny a trafiky) a bez problému s nimi můžete hrát i v karetní podobě. Na každé kartě však najdete unikátní QR kód, díky kterému si hrdinu či zbraň aktivujete i v aplikaci pro telefon (iOS nebo Android). Tu samou hru pak můžete s vlastními hrdiny hrát i online nebo v kampani.

Herní princip je jednoduchý a pochopíte ho za pár minut. Každý hrdina je naprosto unikátní (ač se opakují obrázky) a má tak nejen jedinečné jméno, ale i náhodné statistiky či schopnosti. Zbraně vypadají obdobně. Ke každé hře máte k dispozici ukazatel životů, který zároveň slouží pro používání zbraně. Ta má totiž vprostřed vyříznutý otvor, kterým tyčku prostrčíte, roztočíte kartu a na které hodnotě se zastaví, takovou schopnost užíváte. Vaším cílem je pak samozřejmě přemoci protihráče.

Ačkoliv do mobilní aplikace dostanete jen ty karty, které skutečně vlastníte, několik výhod má. Po registraci získáte dva hrdiny na zkoušku zdarma (akorát samozřejmě nemáte jejich karetní podobu) a své ostatní postavy můžete vylepšovat. Navíc se zde také objevují kouzla, která minimálně zatím v karetní podobě nejsou.

Scratch Wars

Inovace

První výraznou inovací jsou stírací karty. Představte si výherní los, po jehož setření nevyhrajete miliony, ale získáte hrdinu nebo zbraň. Díky tomu autoři mohou prodávat karty po jedné a vy do poslední chvíle nevíte, jak hodnotnou kartu jste si pořídili. Podobnost s Pokémony je právě ve sběratelství. Autoři se však snažili nezapomenout ani na herní mechaniky, které právě u Pokémonů spousta hráčů nebaví a zajímají se jen o sbírání kartiček.

Systém používání zbraně, kdy ji otáčíte okolo ukazatele životů je rovněž unikátní mechanikou, kterou jinde nenajdete. Autoři si ji proto už nechali patentovat. Na telefonu to za vás však provádí aplikace sama. Unikátní je pak i systém načítání karet přes QR kódy, což je pohodlné, a když se rozhodnete kartu vyměnit s kamarádem, vyměníte i její digitální verzi. Jedna bez druhé má výrazně menší hodnotu a autoři tvrdí, že jen o digitální nebo jen fyzické karty nebude zájem a výměna vždy bude probíhat kompletně.

Hra si již prodělala premiéru na mnoha veletrzích a festivalech v zahraničí, kde dle slov autorů zaznamenala značný úspěch. Například Peter Adkison, autor světoznámé karetní hry Magic the Gathering, o ní prohlásil, že jde o vzrušující koncept, který si zaslouží úspěch. Na českém trhu titul aktivně podporuje Jirka Král, který ztvárnil jednoho z hrdinů (a s trochou štěstí jím inspirovanou postavu můžete najít) a ve svém klubu Zetko hodlá pořádat turnaje a další akce spojené se hrou.

Kde koupit?

Předprodej hry začíná již 1. února a běžně k dostání by hra měla být od 7. února, tedy za pár dní. Koupíte ji v hračkářstvích Sparkys, HM Studio a Bambule nebo prodejnách PNS či Geco. Prodává se v několika balíčcích a pro nejjednodušší hru vám stačí Starter Lite. Vybrat si však můžete z této nabídky:

  • Samostatní karta hrdiny – 24,90 Kč
  • Samostatná karta zbraně – 24,90 Kč
  • Balíček Starter lite (1 hrdina, 1 zbraň, 1 tyčka, stírátko) – 49,90 Kč
  • Krabička Starter (2 hrdinové, 6 zbraní, 2 tyčky, stírátko, pravidla) – 199 Kč

Do budoucna se počítá s dalším rozšiřováním hry. Na začátku se můžete těšit na podporu turnajů, pak přijdou nové balíčky i verze pro náročnější hráče. O vydání v zahraničí se teprve jedná s potenciálními partnery. Výhodou hry je její jazyková nezávislost. Bez problému si tak budete moci koupit hrdiny v zahraničí (minimálně se budou lišit jmény) a hrát s nimi ve vaší české verzi. Další informace spolu s návodem najdete na webu.

Scratch Wars
Jiří Mikoláš a Mikoláš Tuček při představení hry v Zetku
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze