12 lidí ze sta běžně nakupuje přes mobil. Jak jste na tom vy?

6

Nákupy z mobilních telefonů už nejsou tak neobvyklé. Podle průzkumu společnosti Seznam.cz 12 % dotázaných totiž běžně uskuteční celý svůj nákup přes mobil. Z dat vyplynulo, že toto počínání je bližší mužům než ženám. Narůstající význam chytrých telefonů potvrzují také trendy mobilní reklamy u služeb společnosti Seznam.

Například reklamní systém Sklik si od ledna do května letošního roku připsal 13% nárůst prokliků na reklamu z mobilního vyhledávání. Stejná tendence je patrná i u internetové televize Stream, jež v červnu zaznamenala víc kliknutí na videoreklamu před pořady z mobilů než z klasických počítačů.

TIP: ČSOB je průkopníkem plnohodnotných NFC plateb, odstavilo operátory

Nákupy

Z průzkumu uskutečněného v květnu 2016 přes nástroj Seznam.cz Výzkumník vyplynulo, že 12 % z těch, kteří internet v mobilu využívají, běžně přes mobil uskuteční i celý svůj nákup. To znamená, že 12 lidí ze sta si zboží v mobilu vybere, případně porovná s dalšími produkty a na závěr i potvrdí tlačítkem zaplatit. „Velkou roli v nákupním procesu hraje mobil i u těch, kteří si zatím na dokončení nákupu v něm netroufají. Běžně totiž k výběru zboží a zjištění dalších informací používá mobil 41 % respondentů našeho průzkumu, 24 % pak výjimečně. Nákup včetně provedení platby dokončují tito lidé přes počítač, nebo pak osobně na prodejně,“ interpretuje výsledky průzkumu Marko Zekič, manažer mobilní reklamy společnosti Seznam.cz.

Mezi ženami a muži je více jak 10% rozdíl v tom, jak používají internet v mobilu k nakupování. 38 % mužů totiž potvrdilo, že mobil běžně využívá ke čtení recenzí, výběru zboží nebo k samotnému nákupu. Oproti tomu jen pro 29 % žen je mobil běžnou součástí nakupování, 36 % z nich dokonce mobil k této činnosti nevyužívá vůbec. Zajímavé jsou výsledky z pohledu věku respondentů. Neukazují totiž téměř žádný rozdíl.

Zdroje: Tisková zpráva

Diskuze ke článku
Rob
Od toho ten mobil je, PC už pouštím zřídka.
Vladimír Březina
Vladimír Březina
Pokud řeším něco v rámci ČR, porovnávám, koukám na heureku atd. používám počítač, protože je to prostě jednodušší a pohodlnější. Ovšem třeba nákupy v Číně řeším výhradně z telefonu. Z 90% jsou to nákupy z Ali. V jejich aplikaci 3x kliknu a mám objednáno a zaplaceno.
Nick Cave
přes mobil nebo tablet
cot1122
Jj, Číňan je napřed. Příkladně eBay má na Wokna dva roky starou aplikaci, kterou zřejmě nehodlá už nikdy aktualizovat, kdežto TaoBao, má na Wokna i Continuum aplikaci.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze