ČSOB je průkopníkem plnohodnotných NFC plateb, odstavilo operátory

29

Bankovní institut ČSOB a dceřiná Era představily aplikaci NaNákupy, která zastřešuje plnohodnotné NFC platby skrze mobilní telefon, ve kterém se nachází virtualizovaná platební karta. Karta může být jak Visa, tak také MasterCard. Velkou výhodou řešení od ČSOB je to, že pro aktivaci služby nejste vázáni na mezičlánek v podobě operátora.

Různé pilotní projekty plateb kartou už v tuzemsku proběhly, vždy ovšem s mezičlánkem v podobě mobilního operátora. Na dostupnost Apple Play a Android Pay si budeme muset počkat, i přesto už od dnešního dne existuje plnohodnotná alternativa – jmenuje se NaNákupy a je pod záštitou ČSOB a Era Poštovní spořitelny. Díky aplikaci můžete snadno platit za vaše útraty v obchodech pomocí Android smartphonu, který disponuje funkcí NFC, to vše díky technologii HCE.

TIP: Je to tady: mobilní NFC platby komerčně v České republice!

CSOB NaNakupy

„Aplikace ČSOB NaNákupy jako první v České republice nabídne uživatelům platit u obchodníků mobilním telefonem bez ohledu na to, zda mají kartu MasterCard nebo VISA,“ říká Petr Hutla, člen představenstva ČSOB zodpovědný za retail. Řešení využívá virtualizace karty a je nezávislé na mobilním operátoru, což poskytuje klientovi nejvyšší komfort – není třeba žádat o novou platební kartu, ani speciální SIM kartu. „Naším cílem je zjednodušovat klientům život, proto jsme se rozhodli pro řešení, kdy si stačí zdarma stáhnout aplikaci, službu si aktivovat a v podstatě ihned můžete začít platit mobilem. Všechny benefity svázané s kartou zůstanou samozřejmě zachovány,“ vysvětluje Petr Hutla.

ČSOB NaNákupy podporuje kreditní i debetní karty MasterCard a VISA. Mobilní peněženka, kterou ČSOB vyvinula ve spolupráci se společnostmi SIA, VISA a MasterCard využívá technologie NFC. Ne vždy lze s podobnými aplikacemi zaplatit v zahraničí, s ČSOB NaNákupy to však není problém. Výhodou je, že platit s ní lze i bez připojení na mobilní data či wi-fi, navíc všechny své karty máte v aplikaci pod jedním PINem.

„Lákadlem pro klienty, kteří nemají telefon s technologií NFC, ale rádi by naši aplikaci k placení využívali, je sleva až 25 % na vybrané modely telefonů Samsung. Stačí se registrovat na webu www.nanakupy.cz a během čtyř měsíců po koupi telefonu zaplatit alespoň desetkrát aplikací ČSOB NaNákupy,“ upozorňuje Miloš Minčič, manažer inovativních služeb ČSOB.

CSOB NaNakupy

Do konce roku chce ČSOB klientům nabídnout celou řadu dalších funkcí. S aplikací ČSOB NaNákupy budou klienti moci platit na internetu, jednoduše ovládat nastavení svých platebních karet, nebo sledovat transakční historii. Chybět nebude ani možnost virtualizováni věrnostních karet.

CSOB NaNakupy

Česká republika má největší podíl bezkontaktních transakcí u obchodníků v Evropě (77 %), proto dává nasazení bezkontaktních plateb pomocí mobilního telefonu velký smysl. Pro stažení aplikace NaNákupy od ČSOB stačí mít chytrý mobilní telefon s podporou NFC a operačním systémem Android 4.4 a vyšší, platforma iOS je prozatím bez podpory. S Windows Phone/Windows 10 Mobile se bohužel nepočítá. Aplikaci je možné zdarma stáhnout z obchodu Google Play a aktivovat pomocí aktivačního kódu vygenerovaného v internetovém bankovnictví. Poté se do aplikace automaticky nahrají všechny klientovy karty – debetní i kreditní. Pro platbu stačí v aplikaci stisknout tlačítko „Zaplatit“, zadat vytvořený PIN (který se může lišit od PINu patřící konkrétní kartě) a přiložit mobilní telefon k terminálu.

Klient může být v klidu i v případě, že mu odcizí telefon. Stačí zavolat na Helpdesk a nechat zablokovat aplikaci, není třeba blokovat jednotlivé karty.

A jaké to je?

I mobilenet.cz měl možnost, jakožto jedna z mála redakcí, si v poslední fázi příprav vyzkoušet bezkontaktní platby. Veškeré platby byly v pořádku uskutečněné (v nákupních centrech, supermarketech i na dalších místech), osvědčilo se nám nejdříve zadat PIN a až následně přiložit telefon k terminálu. Platba proběhne automaticky. Pokud nejdříve přiložíte telefon k terminálu, aplikace NaNákupy se sice automaticky spustí, jste ovšem nuceni zadat PIN dodatečně. Aplikace inteligentně upozorní také na nutnost zapnout technologii NFC, pokud ji máte deaktivovanou. Aplikace samotná je velmi přehledná, ovšem (prozatím) bez doplňkových funkcí. Ty však přibudou postupně. ČSOB chválíme za odstranění mezičlánku v podobě operátora, platby skrze NFC konečně dávají smysl i u nás.

Stáhnout ČSOB NaNákupy

Google Play (zdarma)

Diskuze ke článku
Míša
Spíš si říkám, netrvalo to nějak moc dlouho? Technologie NFC již nějakým rokem je přehlížená. Jako trubky si měníme karty, přitom v kapse spousta z nás s touto technologií zařízení dávno vlastnila. Přesto sláva, nebo spíš - no konečně.
ANO
"S Windows Phone/Windows 10 Mobile se bohužel nepočítá." .... diky Bohu! Uz jsem se lekl, ze by nakonec jeste zrusili klasicke NFC karty a stitky, ktere staci bezpecne nosit s mobilem nebo mit na mobilu prilepene:o) A ze bych misto vytazeni a prilozeni telefonu, musel jeste telefon odemykat, poustet nejakou aplikaci, zadavat pin a teprv potom platit:o) Rekne te mi, to nekdo se zamyslel a rekl ... ANO, TOHLE JE ONO!:o))) A jeste nejvetsi prdel, udelame to jenom pro android, preci jen je to nejderavejsi platforma, tam si to nikdo normalni nestahne a ten, co si to stahne, stejne takovy opruz nebude pouzivat:o)))) Zvlast kdyz stejne bude muset s sebou nosit i klasickou kartu, jelikoz je stale i u nas jeste hodne klasickych terminalu.
Jacob
Mám Samsung S3 NEO a splňuji požadavky android 4.4 a NFC, avšak v marketu mi to píše, že aplikace není kompatibilní. Nevím tedy kde může být problém...
j85k2
Na Sony Z3compact funkční, ovšem mám MasterCard a tam se musí zadávat pin i při platbách nižší než 500kc. Takže docela voser. :-( a zdržuje to.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze