Zisky Applu se ztenčují, ale ceny iPhonů rostou. Zlatý důl představuje úložiště

9
Zisky Applu se ztenčují, ale ceny iPhonů rostou. Zlatý důl představuje úložiště
  • Nejvíce Apple vydělává na větších paměťových variantách
  • Podle TechInsights se snižuje ziskovost Applu přidáváním nových technologií, které zvyšují náklady

Apple je společností, která podstatnou měrou udává směr v průmyslu smartphonů, a to nejen po technologické stránce, ale i z hlediska cenové politiky. Prémiová cena Apple zařízení dnes již nikoho nepřekvapí, i přesto však občas vyvolává údiv. Za ceny nejlépe vybavených počítačů od Applu byste si totiž mohli koupit nové auto a za ceny nejlépe vybavených iPhonů možná starší ojetinu ve slušném stavu nebo pěknou dovolenou.

Graf Apple profit

iPhone X nasadil novou laťku, když při svém uvedení překročil cenu tisíce amerických dolarů, a stal se tak prvním komerčně prodávaným smartphonem s takto vysokou cenou (luxusní Vertu a jemu podobné vyjímaje). Zisky společnosti se však překvapivě snižovaly již od dob iPhonu 3GS, který byl představen v roce 2009. V nejlepších časech měl Apple zisk i 74 centů na každém jednom vydělaném dolaru. V posledních letech se zisk na dolar snížil na „pouhých“ 60 centů. Podle investiční společnosti Canaccord Genuity na Apple připadá 87 % zisků v odvětví smartphonů.

Snížení zisků je podle TechInsights, který data sbírá, zapříčiněn vylepšováním smartphonů a přidáváním nových technologií, jež zvyšují náklady. Nemusíte se ale obávat, že by se snad Apple brzy ocitnul v červených číslech. Se samotnými příplatky za vyšší úložiště se tomu stane až za hodně dlouho. Podle TechInsights stojí Apple rozdíl mezi 64GB iPhonu Xs Max a 512GB variantou 70 dolarů. Uživatelé si však připlatí 350 dolarů, v přepočtu na českou měnu 10,5 tisíce korun.

Diskuze ke článku
Petr
To je zase blábol - nic víc už se k tomu napsat nedá.

Tak až Apple zkrachuje dejte vědět - zatím vydělává víc a víc, ale to by pan ,,redaktor” musel trochu rozumnět číslům.
Pete
Apple si to pohnojil i u akcionářů, když se rozhodl nezveřejňovat počty prodaných zařízení. Proč se tak rozhodl, je asi jasné. Ze služeb má obrovské zisky, ale jestli bude počet aktivních zařízení stoupat pomalu, nebo stagnovat, tak se to projeví. No žádný strom neroste do nebe, teď to jen uchopit za správný konec.
Filip
Staci zvednou ceny, a rekordni zisky se opet vrati. Nikdy bych neodesel od ios kvuli cene, a tak to ma vetsina z nas
bb
To se jim dobře generují zisky, když neplatí skoro žádné daně :)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze