Žhavé novinky Google: nový Android, Google Music a filmy

1

Konference Google I/O je největší akcí Google tohoto roku. Google na ní představil mnoho zajímavých novinek, mezi které patří například nová verze Android 3.1, blížící se Ice Cream Sandwich, funkce USB host či nová služba Google Music.

Odstartovala konference Google I/O, kde bychom se měli postupně dozvědět mnoho zajímavých novinek. Některé z nich jsme se dozvěděli již na zahájení a zde je jejich rychlý přehled.

Pár čísel na úvod

Vic Gundotra, jeden z hlavních představitelů firmy Google, přišel na pódium přivítat početné obecenstvo. Později představil několik velmi zajímavých statistik společnosti Google a hlavně operačního systému Android a to společně s ředitelem produktového managementu Androidu jménem Hugo Barra.

Obrázek robota pojídající jablko je více než výmluvný

Podle informací Googlu je momentálně na světě více než 100 milionů aktivních zařízení s operačním systémem Android na palubě. Celkem je OS Android momentálně vybaveno na 310 zařízení ve 112 zemích světa. Pouze za prosinec 2010 dokázal počet aktivovanách zařízení s OS Android stoupnout ze 100 000 aktivací denně na téměř 300 000 aktivací denně, v tomto okamžiku Google zaznamenává 400 000 nových aktivací každý den. Dalšími zajímavými čísly je například 215 operátorů, u kterých můžete zařízení s Androidem koupit a vyrábí je momentálně na 36 výrobců po celém světě. V Android marketu je momentálně dostupných 200 000 aplikací a zaregistrováno je 450 000 vývojářů.

Android 3.1 a Android Ice Cream

Nyní už k samotným novinkám. Asi tou nejaktuálnější novinkou je brzký příchod operačního systému Android 3.1, který je klíčovým updatem dosavadního Android 3.0 Honeycomb. Měl by přinést mnohá vylepšení, mezi které patří například USB host nebo editovatelné widgety. V létě by se nového Androidu 3.1 měla dočkat služba Google TV a zároveň bude umožněno vývojářům vyvíjet pro Google TV vlastní aplikace - Google TV dostane Android Market.

Celkem 100 milionů aktivních zařízení s OS Android... Úctyhodné.

Nová funkce USB host, kterou můžeme znát například z Nokie N8 a E7 pod názvem USB On-The-Go, má velmi bohaté možnosti využití. Můžete k tabletu připojit nejen flashdisk, ale podporována je také celá řada dalších zařízení. Zmínit musím například myši, klávesnice nebo herní ovladače (například XBox 360 gamepad). Přichází nová éra kapesních herních konzolí?

Pomocí USB host budeme moci k Androidu 3.1 připojit dokonce herní gamepady

Editovatelné widgety znamenají, že si budete moci sami jakýkoliv widget přizpůsobit velikostí podle sebe. Chcete ho mít na výšku, na šířku nebo roztáhnout přes celý displej? Vývojářům stačí přidat pár řádku XML kódu a mohou udělat editovatelný prakticky jakýkoliv widget.

Google také odhalil první informace o chystaném Androidu Ice Cream. Připomeňme, že pojmenování verzí Androidu probíhá hezky podle abecedy. Měli jsme tu například Android 2.1 Eclair, 2.2 Froyo, 2.3 (2.4) Gingerbread a 3.0 Honeycomb. Android Ice Cream tedy bude další verze. Zda se bude jednat přímo o 4.0 nebo jen 3.2 není jasné. Google s ním má však obrovské plány.

"Jeden OS všude" - nemohu si pomoci, ale připomíná mi to slavný výrok z Pána Prstenů (Jeden "Android" vládne všem, jeden jim všem káže, jeden všechny přivede, do temnoty sváže.)

Jeho plán je jednoduchý - jeden OS všude. To znamená, že chce dostat Android Ice Cream do všech zařízení telefony počínaje, přes tablety a osobní počítače, televizory konče... a možná nekonče. Zároveň by měl Android Ice Cream opět sjednotit vývojové větve Androidu pro smartphony a tablety, které se u verzí 2.3 a 3.0 oddělily. Dalšími novinkami by měli být opět lepší widgety a nové, holografické, uživatelské prostředí.

Google Movie Rentals & Google Music

Google Movie Rentals a Google Music jsou názvy dvou nových služeb, které Google již brzy nabídne. Nabízí přesně to, co prozrazuje jejich název. Google se tedy pustí do hudby a filmů.

Sledování filmů bude stejně pohodlné jako stahování aplikací nebo knih

Služba Google Movie Rentals je založena na streamovaném vysílání obsahu. Podobnou službu u nás nabízí například O2 TV. Uvolněna by měla být dokonce už dnes. Největší zbraní této služby by měla být především integrace do Android marketu, takže si budete moci "půjčit" a shlédnout film jak na svém kapesním zařízení, tak například na Google TV. Ceny startují na $1.99 za film a následně máte 24 hodin na to, aby jste film mohli shlédnout. Dostupná bude i samostatná aplikace Movies, která přijde v novém OS Android 3.1 a pro zařízení s OS Android 2.2+ přijde během pár týdnů.

Google Music ma speciální UI pro telefony. Je to samozřejmě kvůli mnohem menšímu displeji než na PC

Další novou službou je Google Music. Jak název napovídá, jedná se o službu zaměřenou na hudbu a můžeme vidět silnou inspiraci u Apple iTunes. Služba běží celá v "cloudu", takže si budete přes internetové rozhraní spravovat veškerou svou hudbu a v telefonu ji pouze přehrávat. Google slibuje, že už nebudete potřebovat kabel k propojení telefonu a počítače. Doufejme, že všechny tyto funkce nesklouznou k podobné diktatuře, jakou používá Apple. Bohužel zatím jsou obě služby Google Movie Rentals a Google Music dostupné pouze v USA. Snad se co nejdříve dostanou i k nám.

Zdroje: engadget.com

Diskuze ke článku
lindhart
Líbí se mi nápad, že by Android Ice Cream šlapal na každém rozhraní najednou. Google má zákazníků čím dál víc, tak holt musí konkurovat Applu.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze