Zbytečně velký, ale špičkový. Testujeme iPhone 6 Plus (video)

108

Apple vykročil vstříc velkým telefonům. iPhone 6 Plus s 5,5palcovým displejem se zařadí mezi největší, ale zároveň i nejlepší přístroje na trhu. Není ale až moc velký? Jak je to s pověstným ohýbáním? Jak fotí fotoaparát s optickou stabilizací? To vše se dozvíte z našich dojmů z používání. Nechybí ani podrobný videopohled.

Apple vyrobil tabletofon či, chcete-li, phablet. Z továren tak dorazilo přesně to, co dříve Apple vytrvale odmítal, tedy iPhone 6 Plus s opravdu velkým displejem. 5,5 palcová úhlopříčka odesílá telefon jasně právě do kategorie tabletofonů, které konkurence už několik let rozvíjí, a pojí se s ním opravdu velké rozměry. Každý kdo dříve používal iPhone 5 nebo 4, bude velikostí hodně zaskočen a zapomeňte na pohodlné ovládání jednou rukou.

Apple iPhone 6 Plus

Zbytečně velký, ale krásný

Rozměry 158,1 × 77,8 × 7,1 mm jsou navíc u Pluska zbytečně mnohem větší, než by mohly být. Pokud telefon porovnáme s přímou konkurencí od Samsungu, například s loňským Galaxy Notem 3, který má dokonce ještě o 0,2 palce větší displej, vidíme, že je telefon zároveň znatelně menší. Propastný rozdíl je pak vidět při srovnání s LG G3, které má shodně velký displej – tedy 5,5 palce. LG je o pořádný kus menší a iPhone 6 Plus se svou velikostí pomalu blíží šestipalcovým telefonům, jako je Nokia Lumia 1520. Důvod je jediný, Apple má příliš velké rámečky kolem displeje, a to nejen na bocích, ale zejména nad a pod displejem. Doufejme, že v další generaci tento problém Apple vyřeší tak, jak už ho několik let řeší konkurence, a výrazně ztenčí rámečky. iPhone 6 Plus nemusel být možná tak tenký, Apple mohl raději přinést celkově menší rozměry.

Nejen díky štíhlému tělu ale vypadá designově iPhone 6 Plus tak dobře a vypadá naživo lépe, než menší iPhone 6. Trochu nevzhledné plastové předěly na zadní straně se totiž vzhledem k větším rozměrům zdají být najednou přiměřeně tlusté, zaoblení také není tak výrazné a celý design krásně hraje dohromady. Telefon je se svými 7,1 milimetry také elegantně tenký a díky kovovému tělu vypadá opravdu luxusně a velmi hodnotně. Chladivý kov vás v kombinaci s vyšší hmotností 172 gramů po uchopení do ruky přesvědčí, že toto je opravdu špičkový přístroj.

Apple iPhone 6 Plus – videopohled

Pozor, nesedat!

Velké tenké hliníkové tělo s nedostatečnými výztuhami však má za následek aféru bendgate, kdy při zatlačení na správných místech lze velký iPhone celkem jednoduše ohnout. Telefon používám již necelý týden, nosím jej po různých kapsách i těsných kalhot a zatím jsme naštěstí nic podobného nepozoroval, je lepší si ale s iPhonem v těsných kalhotách nesedat.

Srovnání velikosti – iPhone 6 a iPhone 6 Plus

iPhone 6 Plus padne díky velikosti i přes nízkou tloušťku dobře do ruky, člověk má totiž větší plochu pro úchop. I tak to ale není ideální a kvůli hladké povrchové úpravě má iPhone při ledabylém držení tendenci z ruky klouzat. Doporučuji tak koupi pouzdra.

Apple iPhone 6 Plus
Porovnání velikosti s Nokií Lumia 1520, Samsungem Galaxy Note 3 a LG G3

Výborný displej zaujme

Naprosto špičkový je displej. Úhlopříčka 5,5 palce v kombinaci s klasickým FullHD rozlišením zajišťuje výbornou jemnost přes 400 ppi. Ano, konkurence už je dále a nabízí QuadHD displeje, ty jsou ale zbytečné a obraz je i zde dokonale jemný. Oceníte také výborné podání barev, pozorovací úhly, skvělý jas a čitelnost na přímém slunci. Displej je chráněn odolným sklíčkem, u kterého potěší jeho elegantní zakřivení směrem k bokům. Vypadá to dobře a je to i příjemné na dotek.

Takto velký displej se samozřejmě nedá obsáhnout jednou rukou, Apple tak přichází s pomůckou, která ale ne vždy funguje spolehlivě a musíte se naučit správný grif. Stačí dvakrát poklepat na TouchID a obsah na displeji sjede k dolnímu okraji tak, abyste dosáhli i na tlačítka nahoře. Ta jsou ale i tak zejména pro ženskou ruku příliš daleko, zde se opět projevují zbytečně tlusté rámečky, bez kterých by tento problém nebyl tak markantní.

Velký displej s jiným rozlišením má také za následek, že mnoho aplikací ještě není přizpůsobených a vše je zbytečně velké a mírně rozmazané, navíc i s velkou klávesnicí. A to mluvíme i o běžných aplikacích, jako je Gmail, Hangouts nebo další aplikace nejen od Googlu. Je však jen otázkou času, kdy vývojáři aplikace přizpůsobí.

Nad displejem nalezneme základní kamerku s pouze 1,2Mpx rozlišením pro videohovory, pod displejem pak je pohodlné ovládací tlačítko s výborně fungující čtečkou otisků prstů. Dolní hrana hostí výborně hrající reproduktor, pohodlný oboustranný Lightning konektor a 3,5mm Jack pro sluchátka, horní hrana je pak prázdná. Na boku se ale Apple dopustil přehmatu, vypínací tlačítko je až příliš vysoko a pokaždé, když budete chtít iPhone zamknout, budete muset neprakticky přehmátnout. Jinak jsou všechny prvky, které známe, na svých místech.

Špičkový fotoaparát opět vykukuje nad povrch

Kovová záda vypadají stejně, jako u iPhonu 6, máme zde tedy velké logo Applu a plastové předěly. A máme tu bohužel i z těla vystupující 8Mpx fotoaparát. Ten je sice chráněn safírovým sklíčkem, i tak se ale může poškrábat a poškodit jeho obruba, kolem které se navíc zachytávají nečistoty a prach. Kvůli němu se při položení na stůl iPhone i viklá. Oproti iPhonu 6 ale zde vystupující fotoaparát má své odůvodnění. Apple totiž poprvé použil optickou stabilizaci obrazu, která pomáhá zejména k ostřejším snímkům v noci a opravdu to v praxi funguje. Výsledkem je i stabilizace videa, která ale není tak výrazná, jako u Nokií s optickou stabilizací a videa jsou stále celkem roztřesená. Jinak je fotoaparát stejný jako u iPhonu 6, který nemá optickou stabilizaci. Apple použil technologii focus pixelů pro lepší zaostřování, světelnost objektivu pak zůstala na průměrném clonovém čísle f 2.2.

Celkově ale fotí i natáčí iPhone perfektně a je opět jeden z nejlepších. Dočkáte se výborných snímků ve dne i v noci, a i když si nemůžete skoro nic nastavit, vadit vám to nebude, většinou se totiž dočkáte dobrých fotografií. iPhone umí natáčet také slow-motion videa rychlostí až neuvěřitelných 240 snímků za vteřinu v HD rozlišení, klasické FullHD video pak umí rychlostí až 60 snímků za vteřinu. Oproti konkurenci ale iPhone 6 Plus bohužel postrádá 4K video.

Takto fotí iPhone 6 Plus
Optická stabilizace funguje dobře a noční snímky a fotky z interiéru jsou ostré

Je to držák, tag s ním ale nenačtete

Na zádech se kromě všemožných antén pro všechny datové technologie včetně LTE, Bluetooth nachází nově i NFC. To ale využijete bohužel jen pro placení, zatím navíc pouze v USA, nic víc s ním Apple neumí, softwarově jsou další funkce zakázané. Zapomeňte tak na načítání tagů, snadné posílání obrázků a kontaktů nebo rychlé párování s příslušenstvím.

Kde iPhone 6 Plus exceluje, je výdrž baterie, která má kapacitu 2 915 mAh. Zatímco u menšího iPhonu 6 je, stejně jako u předchozích modelů, výdrž na jedno nabití poměrně špatná, zde musím Apple opravdu pochválit. Ve výdrži se totiž konečně vyrovnává konkurenci. Při klasickém používání vydrží 2 dny na jedno nabití, i při intenzivním používání vám spolehlivě vydrží do večera a nenechá vás ve štychu s prázdnou baterií už odpoledne, jako menší verze. Pokud tedy chcete iPhone s dobrou výdrží, toto je vaše šance, budete ale muset překousnout větší rozměry.

iOS 8: hezčí, chytřejší, ale s bugy

Společně s novými iPhony vypustil Apple novou verzi iOS verze 8, která přináší řadu novinek, jako vychytanější horní notifikační lištu s možností zobrazování widgetů, což je velmi užitečné. Novinkou jsou i ikonky nejčastějších kontaktů v multitasking nabídce, intuitivní Spotlight vyhledávání, vkusná a elegantní grafika nebo nové funkce interakce například s maily, která mi ale nepřijde příliš šikovná a často gestem zajdete příliš daleko a email si místo zahvězdičkování zahodíte. K dispozici jsou také alternativní klávesnice, což iOS předtím chybělo a velkou novinkou je i integrace iCloud Drive pro snadné sdílení a ukládání všech souborů napříč vašimi zařízeními. Velmi vítaná je ale především možnost pracovat na šířku, což se u většího displeje hodí. Na šířku se přetáčí i základní obrazovka, u e-mailu, kalendáře i dalších aplikací pak jsou k dispozici dva sloupce, stejně, jako na iPadu. Vlevo si vybíráte zprávu nebo událost, vpravo si pak čtete konkrétní obsah. Aplikace třetích strana toto zatím vesměs ignorují, ale zanedlouho určitě vývojáři tuto novou možnost využijí. Žádná další přizpůsobení pro snadné ovládání velkého displeje ale Apple nepřichystal, k dispozici není přesunutí klávesnice nebo například stylus, který dává u tabletofonů smysl.

Systém je opět velmi plynulý a dobře odladěný, sekaných animací se nedočkáte. Překvapí ale poměrně vysoký počet pádů aplikací nebo jejich zamrznutí, které jsou na denním pořádku. Na to jsme u iOS zvyklí nebyli. Jeden příklad za všechny. iOS neumí příliš dobře spojovat kontakty z různých účtů a tak budete mít v kontaktech často duplicity. Když je ale chcete spojit – ejhle. Kontakty se zaseknou, musíte je ukončit a poté čekat, než se zase spustí. Snad tyto různé pády a chyby vyřeší další opravná verze iOS.

Výkon je špičkový

Snad není potřeba říkat, že iPhone 6 Plus má špičkový výkon. Uvnitř tepe 64bitový dvoujádrový procesor Apple A8 s velmi výkonnou grafikou, díky které si užijete ty nejmodernější hry s úžasnou grafikou ve výborné plynulosti. Právě grafický výkon je totiž oproti iPhonu 5S výrazně lepší a v současnosti jde o nejvýkonnější zařízení s iOS na trhu, výkonnější než iPad Air. Úchvatně například vypadá demo Epic Zen Garden využívající novou technologii Metal. iPhone 6 Plus má sice jen 1 GB RAM, to ale vůbec nevadí, iOS je výborně vyladěný systém a s hodnotou dobře hospodaří. Nedostatek paměti tak nikde nepocítíte. A to platí i o úložišti pro vaše data. Vnitřní paměť nerozšíříte sice o paměťové karty, máte ale na výběr mezi 16, 64 a 128GB variantou, přičemž ta nejvyšší postačí asi úplně každému, pořádně si za ní ale připlatíte. Apple opět používá i svůj koprocesor M8, který zpracovává pohyb a měří například vaše kroky a přitom nezatěžuje hlavní procesor.

Prostředí nově umí pracovat i na šířku

iPhone 6 Plus se povedl

Apple iPhone 6 Plus je výborný tabletofon. Pokud překousnete, že má oproti konkurenci se stejně velkým displejem zbytečně obří rozměry, dostanete výborně vypadající, až luxusně působící přístroj s kovovým tělem, skvělým displejem a výborným výkonem. Větší iPhone 6 Plus má oproti iPhonu 6 i dobrou výdrží na baterii, vypadá lépe a i když má opět vystupující fotoaparát, optická stabilizace to vynahrazuje. Pochválit musíme také hezký a kvalitní systém iOS 8 s mnoha vylepšeními, Apple by měl ale přispěchat s opravou nepříjemných záseků a pádů aplikací. Hodilo by se také další přizpůsobení pro využití velkého displeje. Musíte si také dávat pozor na velké rozměry a konstrukci náchylnou na ohnutí při nevhodném používání.

Apple iPhone 6 Plus

Apple je navíc v segmentu tabletofonů nováčkem a bude muset bojovat se zavedenou konkurencí, kterou tvoří jak Samsung Galaxy Note 4 s lepším displejem a ultimátními funkcemi spojenými se stylusem, tak další tabletofony, jako je například povedený Ascend Mate 7 od Huawei s velmi dlouhou výdrží na baterii a shodnou výbavou, jako má iPhone nebo například Lumie 1520 od Nokie s rovněž lepší výdrží a ještě větším 6palcovým displejem. Oproti konkurenci je navíc iPhone výrazně dražší.

V České republice se iPhone začne oficiálně prodávat v druhé polovině října, české ceny zatím Apple oficiálně neoznámil, přepočtem z německých cen se ale dostáváme na základní cenu zhruba 22 tisíc Kč, což je příplatek 2 500 Kč oproti menšímu iPhonu 6, vrcholná 128GB verze vás pak vyjde na částku bezmála 28 tisíc korun. Pokud ale peníze neřešíte a chcete iPhone s výbornou výdrží na baterii a velkým displejem, s iPhonem 6 Plus neuděláte chybu, je to skvělé zařízení.

Telefon do testu poskytl Mironet.cz

Technické parametry Apple iPhone 6 Plus

Kompletní specifikace
Konstrukce158,1 × 77,8 × 7,1 mm, 172 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5,5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 224 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 60 FPS
ChipsetApple A8, CPU: 2×1,4 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 16 GB / 64 GB / 128 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémiOS 12
Akumulátor2 915 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
DostupnostQ4 2014,
Diskuze ke článku
pozer
Tak afera je nafouknuta bublina. Aplle je velmi odolni. Sam. vlastnim 6 ku a nepozoruji zadne ohyby. Bude to tim ze Je aplle pevny jo to. bude ono
pozer
uvedom si ze jsi v česku. Zde zavist kvete neboli pučí jak poupě. Nikdy nemuzes vedet kdo a kolik ma v hotovosti ten clovek co diskutuje. Nehodnot cloveka jen podle hadru nebo veci chuji
Jakub
U obrazku z Epic Zen Garden máte Cýkon místo Výkon. Jinak pěkná recenze.
Jarek
Že vam neni hanba nejdriv video natocit jako nemy film a pak ho namluvit :-) To tam nemate aspon jednoho ktery umi mluvit?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze