Zbrusu nová Nokia 6555: finská 3G elegance

3

Nokia dnes představila elegantní nové véčko s ladnými liniemi a bohatou výbavou. Kromě podpory sítí 3.generace UMTS zaujme také kvalitními displeji, paměťovými kartami nebo 2Mpx fotoaparátem. PODROBNÉ PREVIEW A TECHNICKÉ ÚDAJE

TIP: Technické údaje naleznete v tabulce na konci článku.

Finská Nokia dnes světu představila elegantní véčko střední třídy, které kromě ladných tvarů zaujme především zpracováním kloubu. Něco podobného jsme viděli u Motoroly KRZR, Finové však kloub na vnitřní straně přístroje dovedli k dokonalosti. Otevřením telefonu se linky na přední i zadní straně spojí a vytváří dojem jednolité plochy.

Elegance, styl a malá brada

Design telefonu rozhodně není odvážný, vhodnou kombinací barev a zaručenými designérskými postupy však dostáváme vyvážený, elegantní a stylový vzhled. Lesklá přední plocha bude magnetem na otisky prstů. Ve spodní části pak zaujme po vzoru Motorol malá brada. Nokia 6555 rozhodně ale není žádnou žiletkou, tloušťka 19,6 milimetru to jen potvrzuje. Zmíněná brada se objevuje u tenkých telefonů, zde její umístění trochu nechápu. Kompletní rozměry činí 100 x 44 x 19.6 milimetrů. Hmotnost by také mohla být nižší, ani 97 gramů však kapsu rozhodně neutrhne.

Dvakrát TFT a paměťové karty prosím

Pokud jste se již pokochali obrázky, zmíníme se o výbavě novinky. Nokia 6555 je klasické véčko tohoto výrobce, které navazuje na úspěšný model 6131 (Recenze Nokia 6131: Povedené véčko se slušnou výbavou)a je sourozencem novinky 6267, která má v podstatě shodnou výbavu s dnes představenou 6555. Přední straně dominuje vnější TFT displej s rozlišením 128 x 160 bodů a 262 tisíc barvami. Zajímavou možností je možnost jako spořič obrazovky nastavit velké analogové hodiny. Hlavní displej se skrývá uvnitř a svými parametry nepřekvapí. Uhlopříčka 2 palce, rozlišení 240 x 320 bodů a 16 milionů barev - to jsou hodnoty, které jsme u véčkových Nokií viděli již mnohokrát.

Multimediální výbava dnešní novinky zahrnuje 2 Mpx fotoaparáts 8-mi násobným zoomem. Bohužel se nesetkáme s LED diodou ani automatickým zaostřováním. O rozlišení videa se Nokia nezmiňuje, pokud však bude shodné, jako u modelu 6267 (který má téměř stejnou výbavu), můžeme se těšit na VGA rozlišení. Vnitřní paměť telefonu o velikosti 30MB lze rozšířit díky slotu pro paměťové karty microSD, podporující paměťovky až do velikosti 4GB. Díky tomu si můžete užít hudby s hudebním přehrávačem (MP3, WMA i AAC). Ten bude mít novou grafiku s podporou zobrazení alb a měnitelným vzhledem. Díky podpoře A2DP profilu bude možné poslouchat hudbu i stereo přes Bluetooth. S telefonem dostanete i klasický drátový headset, takže se zřejmě setkáme i FM rádiem. Na těle telefonu se bohužel nachází pouze 2,5 mm Jack, pro připojení vlastních sluchátek tedy bude nutná redukce. Samozřejmostí je pak JAVA 2.0 s možností stahovat nové hry a aplikace.

Videohovory i prohlížeč dokumentů

Všechny Nokie mají velmi podobné možnosti organizace času, kontaktů a zpráv. Také model 6555 přináší vícepoložkový telefonní seznam s pamětí na 1000 kontaktů. Nad vnitřním displejem navíc naleznete druhou kamerku, takže si užijete i videohovory. Nokia 6555 podporuje 2 pásma UMTS a 4 pásma GSM. V nabídce zpráv nalezneme kromě SMS také tradiční MMSky a emailový klient. Potěší podpora příloh a novinkou je také čtečka office dokumentů *.doc, *.xls, *.ppt a PDF. S počítačem nové véčko propojíte kromě Bluetooth 2.0 také skrze microUSB konektor. Infraport je již překonanou záležitostí a ani zde jej proto nehledejte.

Nokia 6555 se na náš trh dostane již v září, cena je stanovena na 200 EURO bez daní a dotací. Na pultech českých obchodů se tedy bude prodávat zhruba za 6 600 Kč včetně DPH.

Technické parametry

Rozměry 99.6 x 44.3 x 19.6 mm
Hmotnost97 gramů
SítěQuad - band GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz
Dual-band UMTS 850 / 2100 MHz
Hlavní displej aktivní TFT, 240 x 320 bodů , 16 milionů barev, úhlopříčka 2 palce
Vnější displej aktivní TFT, 128 x 160 bodů , 262 tisíc barev
Paměť30 MB
paměťové karty microSD (podpora až 4GB karet)
Operační systém-
Organizační funkcevícepoložkový seznam pro 1000 kontaktů, e-mailový klient s přílohami, kalendář, úkolovník, poznámky, kalkulačka, časovač, stopky, opakovaný budík, synchronizace s PC, prohlížeč dokumentů Word, Excel, Powerpoint a PDF, Opera Mini, Yahoo GO, Prezentátor
Multimédia64-hlasá polyfonie, reálné tóny, hudební přehrávač, stereo FM rádio s funkcí Visual, přehrávač videosekvencí ve formátech 3GP a MP4, editor obrázků, JAVA 2.0 s podporou 3D, Flash lite,
Fotoaparát (neoficiální údaje) 2 MPx (1600 x 1200 pixelů), 8x digitální zoom
video 640 x 480 bodů (VGA)
přední CIF kamerka pro videohovory
Datové funkce USB 2.0 (podpora Mass Storage, micro-USB port), Bluetooth 2.0 (A2DP)
GPRS (třída 10), EDGE (třídy 10) UMTS (až 384 kb/s)
Baterie a výdržLi-ion 1020 mAh
max. 300 hodin pohotovosti
max. 390 min hovoru
Cena a dostupnost6 600 Kč
září 2007

zdroj: Nokia

Diskuze ke článku
Pájiška
doufám, že je tak good jako se tady píše!!!! Já ji totiž want k vánocům!!
mařena
No nevím.Strasne jsem ji chtela,nebyla nikde k sehnani.Videla jsem ji jen na obrazku.Kdyz mi prisla,byla jsem opravdu hodne zklamana.Zalezi na co jsi zvykla.Nokia umi vyrobit opravdu hezci vecka.
Pavel
Zdravím,mám problém s nokii 6555. Někde jsem si nastavil aby se mně vypl hlavní displej za 5 vteřin a protože jsem to nenašel dal jsem příkaz návrat do původního nastavení s tím že si to pak upravím, ale od té doby se do mobilu vůbec nedostanu úplně zamrznul a na disleji je napsáno vložte pin, ikdyž tam žádný pin nemám navolený. Tím to všechno skončí protože je zablokovaná klávesnice a už s tím nic neudělám. Pavel

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze