Testujeme trojici Nokií: 8800 Arte, 7900 Prism a 6555

V redakci pro vás právě testujeme nejnovější telefony. Přečtěte si první dojmy a zeptejte se nás na to, co vás zajímá. Na redakčních stolech nám právě leží luxusní Nokia 8800 Arte, stylová Nokia 7900 Prism a véčko Nokia 6555. PRVNÍ DOJMY a 2x VIDEO

V diskuzi pod článkem (nebo přímo na naše emaily v sekci kontakty) můžete pokládat dotazy ohledně právě testovaných telefonů. Zajímá vás jak se chová ta či která funkce? Chcete se dozvědět, zda si telefon poradí s určitým typem souborů, zda obsahuje určitou aplikaci nebo jen jaká je výdrž baterie při určité činnosti? Stačí se zeptat a rádi odpověď zařadíme do recenzí. Ještě lépe vám tak budeme moci poradit s výběrem vašeho nového telefonu.

TIP: přečtěte si naše dřívější recenze nejnovějších telefonů

Uvedené telefony máme v redakci a právě je pro vás testujeme. Pokud vás cokoliv zajímá, zeptejte se.

Nokia 8800 Arte

Nokia 8800; to je spojení, které si na mobilním trhu vydobylo výjimečnou pověst. Od roku 2005, kdy spatřil světlo světa původní model 8800, je tato modelová řada synonymem pro luxusní a drahé telefony, které uživatele osloví kvalitním zpracováním, netypickými materiály a nezaměnitelnou elegancí. Nejinak tomu je i u luxusní novinky 8800 s přídomkem Arte. Jaké jsou naše první dojmy?


Nokia 8800 Arte

Zcela černé ocelové tělo s chromovými doplňky a nadprůměrnou vahou dává hned tušit, že v ruce nedržím levný přístroj. Dokonalé zpracování je samozřejmostí, perfektní je rovněž vysouvací mechanismus využívající kuličková ložiska. Nokia se sice chlubila povrchem, na kterém neulpívají otisky prstů, ale opak je pravdou. Musím však přiznat, že je to mnohem lepší než dříve a otisky nejsou tak výrazné a obtěžující. Navzdory předpokladům nejsou klávesy pod displejem dotykové.


Nechybí bohaté příslušenství včetně stojánku, koženého pouzdra a bluetooth sluchátka

Nokia 8800 Arte je druhým telefonem výrobce, který používá QVGA displej s technologií OLED. Překvapí neskutečně věrné podání černé, které TFT displeje deklasuje. Zaujmou také neobvykle živé barvy, které jsou však například při prohlížení fotografií až nepříjemné a přehnaně syté. Zajímavým doplňkem Nokie 8800 Arte je možnost kdykoliv vyvolat hodiny na celý displej pomocí poklepání na přední stranu telefonu. Dvojité klepnutí však musí být silné a provedeno nehtem, aby jej telefon zaznamenal. Na dvojitý lehký dotek (který byl propagován v tiskové zprávě) 8800 Arte nereaguje. Spíše zajímavostí je možnost ztišit příchozí hovor otočením telefonu displejem dolů. Rychlejší je ale prostý stisk klávesy. Velmi mě potěšila baterie, která díky kapacitě 1000 mAh ve spojení s úsporným OLED displejem udrží telefon v provozu nadprůměrně dlouho.

Nokia 8800 Arte přináší konečně vedle luxusního vzhledu také špičkovou výbavu. Nechybí 3,2 mpx fotoaparát s autofocusem, nahrávání VGA videa, podpora UMTS, emailový klienta a kompletní organizační výbava. Pihou na kráse je chybějící FM rádio a také absence slotu pro paměťové karty, který částečně nahrazuje 1GB paměť. O výbavě však tento telefon primárně není. Nokia 8800 Arte je o stylu, luxusu a vytříbeném vkusu. Svědčí o tom i bohaté příslušenství čítající například i Bluetooth sluchátko, stylovou stolní nabíječku a kožené pouzdro.

Nokia 7900 Prism

K nám do redakce si udělal cestu i další stylová Nokia, tentokrát však z řady Prism. Před časem jsme testovali její levnější sestřičku s označením 7500 Prism. Nyní jsme se podívali na zoubek dražší a zajímavější trojúhelníkové krásce, Nokii 7900 Prism. Černé tělo originálně poseté trojúhelníky budí dojem nevšednosti. Díky ostrým hranám těla telefonu se přístroj nedrží úplně nejpohodlnější, ale je to jen o zvyku. Trojúhelníková klávesnice si žádá první dny trochu více pozornosti, poté je ale psaní pohodlné a bez problémů.


Nokia 7900 Prism

Velkou devizou je kvalitní OLED displej s rozlišením 240 x 320 bodů. Platí pro něj stejná slova chvály, jako na stejný displej v případě 8800 Arte. Podání černé je ohromující, pozornost si zaslouží také energetická úspornost. Barvy jsou ale příliš syté a rozhodně nejsou věrné. To poznáte při fotografování, prohlížení obrázků nebo surfování webem. Stránky Vodafonu například na OLED displeji Nokie 7900 Prism vypadají, jako by je někdo přejel růžovo-červeným zvýrazňovačem.



VIDEO: Nokia 7900 Prism se všech stran

Zatímco výbava telefonu je poměrně standardní a čítá mimo jiné i UMTS a 2 Mpx fotoaparát, my se v prvních dojmech zaměříme na světelné efekty, které jsou u této Nokie vskutku originální. Klávesnice totiž může být podsvětlena jednou z 49 barev, což je skutečně nevídaný výběr. Klávesy tak mohou ladit s nastaveným tématem na displeji, což vypadá opravdu stylově. Stejnou barvou pak budou zářit a blikat světelné pásy na vršku telefonu, které oznamují zmeškané události či nové zprávy. Více o světelných efektech napoví video.



VIDEO: Nokia 7900 Prism - unikátní světelné efekty, výběr ze 49 barev osvětlení

Nokia 6555

Zcela obyčejné véčko, které nepřekvapí vzhledem, ale potěší výbavou. Příjemná je dvojice kvalitních displejů, podpora UMTS a EDGE nebo slot pro paměťové karty. Pochválit lze také kvalitní klávesnici. Nevýhodou jsou naopak poměrně lesklé kryty, nahrávání videa ve špatném rozlišení nebo nepřítomnost FM rádia. Pro více informací si přečtěte naše podrobné preview.


Nokia 6555: oficiální fotografie
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze