Začínáme testovat unikátní Huawei Mate 50 Pro s proměnnou clonou. Co vás zajímá?

5
Začínáme testovat unikátní Huawei Mate 50 Pro s proměnnou clonou. Co vás zajímá?
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Telefon se chlubí pokročilým rozpoznáváním obličeje
  • Fotomodul obsahuje unikátní snímač s nastavitelnou clonou v rozsahu f/1.4 až f/4.0
  • Těšte se na fotočlánky (včetně srovnání) i obsah zaměřený na výkon, výdrž a nabíjení

Ve středu odpoledne Huawei na českém trhu oficiálně představil svůj vlajkový model Mate 50 Pro. Novinka zaujme nejen působivým designem, ale také výkonným procesorem Snapdragon 8+ Gen1 a unikátní fotovýbavou. Jaké jsou naše první dojmy?

Huawei Mate 50 Pro – první dojmy

Design, který zaujme na první pohled

Vše začíná u designu, který se podle nás Huawei opravdu povedl a podobně jako ve své době revoluční Mate 20 Pro (který byl prvním smartphonem s reverzním bezdrátovým nabíjením), spoléhá na vycentrovaný fotomodul na zadní straně či červený akcent vypínacího tlačítka na pravém boku. V tomto případě je samozřejmě fotomodul značně větší. V testovaném oranžovém provedení s veganskou kůží vypadá novinka fantasticky a velmi jí to sluší. Záda se navíc jen tak neumažou a telefon v ruce neklouže.

Samotný fotomodul je pak vskutku výrazný a najdeme na něm hned několik senzorů včetně hlavního snímače Ultra Aperture se schopností upravit clonu v rozsahu f/1.4 až f/4.0. Dále nechybí 3,5× optický zoom s 64 Mpx a až 200× digitálním zoomem. Následně zde najdeme 10kanálový multispektrální senzor, 13Mpx ultraširokoúhlý objektiv s automatickým ostřením, snímač okolního světla a laserové automatické ostření. Velmi povedeným detailem je pak kroužek, který zdobí drobný motiv pyramid. Velmi pohodlně jsou umístěna rovněž tlačítka, ať už vypínací či kolébka ovládání hlasitosti.

6,74" OLED panel s elegantním zaoblením

Huawei v minulosti experimentoval hned s několika úhly zaoblení okrajů displeje (dokonce i na horní a spodní straně), Mate 50 Pro má však spíše decentní zaoblení (pouze bočních) hran, které usnadňuje používání gest a telefonu sluší. 6,74" OLED displej pak zvládá maximálně 120Hz obnovovací frekvenci a nabízí rozlišení 1 212 × 2 616 px, které umí telefon chytře měnit, a šetřit tak baterii. Huawei nasadil i ochranné sklo Kunlun Glass.

Výrobce nezapomněl ani na čtečku otisků prstů umístěnou poměrně nízko, která je optického typu a má velmi rychlé reakce. V tomto ohledu je trochu škoda, že zde není nový druh větší ultrazvukové čtečky od Qualcommu. Námi preferovaným způsobem biometrického rozpoznávání je však odemknutí pomocí obličeje. Senzory se ukrývají v podlouhlém výřezu, který je delší než ten u (základních) iPhonů 14, ale díky nižší výšce působí vizuálně jako mnohem menší. Výrobce sem nasadil 13Mpx True-Chroma selfie senzor, dále ultraširokoúhlý objektiv s rozsahem 78 až 100 stupňů a 3D ToF snímač. Rozpoznávání obličeje je velmi svižné a funguje skvěle i v naprosté tmě.

Ptejte se, co vás zajímá

Již z krátkého používání modelu Mate 50 Pro pozorujeme velké množství zajímavostí, které stojí za pozornost a na které se zaměříme v dalších článcích. Již brzy se tak můžete těšit na fototest, ale také fotoduely či články zaměřené na nabíjení, výdrž a výkon. Do komentářů nám můžete napsat, co vás o telefonu zajímá.

Huawei Mate 50 Pro

Rozměry162,1 × 75,5 × 8,5 mm, 205 g
DisplejAMOLED, 6,74" (2 616 × 1 212 px)
Fotoaparát50 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 8 Gen1+, 1×3,19 GHz + 3×2,75 GHz + 4×2 GHz
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 256 GB, nanoSD
Akumulátor4 700 mAh
Diskuze ke článku
Martin Vit
Martin Vit
Pořád "truchlím" nad tím, co udělaly americké sankce s Huaweiem. Značka, která před 3-4 lety, začala udávat trend ve fotografii v mobilech. První výrobce rychlého napájení a řady dalších inovací. Pořád si myslím, kdyby Donald neudělal, to co udělal, je světová jednička v prodejích a možná by i víc posouvali mobilní průmysl.
Mě asi nejvíc zajímá do jakého digitálního přiblížení, jsou fotky použitelné, když má až 200x přiblížení a "pouze" již dlouho známý 3,5x teleobjektiv?
Podporuje i nadále nanoSD karty?
Co harmony OS dochází tam k nějakým změnám či posunu od P50 Pro?
Využívá fotoaparát stále umělou inteligenci?
Díky a hezký den.
Martin Vinduška
Martin Vinduška
Z pohledu inovací fotoaparátů v mobilech je Huawei fakt škoda. Bez konkurence Huawei mají ostatní výrobci tuhle oblast řádně v péči.
Janek Fanek
Janek Fanek
Dost dobře si neumím představit jak to bude fungovat. V minulosti jsem používal několik fotoaparátů a nejvíce používaná clona byla f/8 a f/11. Samozřejmě záleží na světelnosti objektivu. Fotoaparát na smartfonu je však o něčem jiném, možná by technická vysvětlení, jak to funguje, byla pro mnohé dobrým zdrojem k pochopení.
Martin Jeřábek
Martin Jeřábek
Mě zajímá ta jejích proměnlivá clona. Jak bude pracovat v noci a ve dne.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze