YouTube Premium nově podporuje „vylepšené“ video, prozatím ale jen u iOS

1
YouTube Premium nově podporuje „vylepšené“ video, prozatím ale jen u iOS
Fotografie: Martin Fajmon, mobilenet.cz
  • Vylepšené video láká na ostřejší detaily a vyšší plynulost, avšak pouze ve Full HD rozlišení
  • Novinkou je i funkce Smart Downloads či lepší propojenost zařízení s různými systémy

Pokud se chcete zbavit otravných reklam na YouTube, představuje jedinou (legální) cestu aktivace předplatného YouTube Premium. Službu se naštěstí YouTube snaží vylepšovat a mezi jednu z funkcí, které mají zpříjemnit uživatelský zážitek, patří i vyšší kvalita tzv. vylepšených videí.

Novinka, která byla představena na YouTube blogu (upozornil na ni The Verge), kde se mimo jiné dozvíme, že si v současnosti službu předplácí 80 milionů uživatelů, bude prozatím dostupná pouze pro iOS. Vylepšená kvalita videí je pak limitována na obsah ve Full HD (1080p) rozlišení a má dorazit v následujících týdnech, poté by se měla rozšířit i na webovou verzi. Uživatelé si konkrétně skrze ni budou moci vychutnat ostřejší detaily a vyšší plynulost díky vyššímu datovému toku.

YouTube Premium
Informace o vylepšeném videu se objeví v nastavení kvality

Zároveň to však neznamená, že by se předplatitelé YouTube Premium mohli těšit na pouze vylepšená videa, stále budou vídat i klasická (nevylepšená) Full HD videa. Vyšší bitrate, tedy hlavní důvod vylepšení, nebude dostupný ani u videí v jiném rozlišení, živého vysílání či Shorts.

Smart Downloads a vylepšené řazení videí

Kromě této novinky YouTube představil několik dalších funkcí pro předplatitele, například Smart Downloads. Tato vychytávka je zaměřena na situace, kdy je uživatel bez internetu (typicky například v letadle, kde je ve většině případech stále vyžadována aktivace letového režimu). Do zařízení se ve chvíli, kdy je připojeno k Wi-Fi, automaticky stáhne doporučený obsah, jenž bude následně připraven k prohlížení offline.

Další novinkou je pak možnost začít sledovat videa přesně od chvíle, kde uživatel dříve skončil, a to při změně zařízení s různými operačními systémy, ať už se jedná o Android, iOS či třeba webový prohlížeč. S tím se pojí rovněž možnost si prohlížet obsah společně s rodinou či přáteli (každý na svém zařízení), rovněž bez ohledu na to, zda se dotyčný dívá na Androidu či iOS.

YouTube Premium

Posledním vylepšením je řazení, respektive vytváření seznamů videí, která chce dotyčný sledovat na telefonech a tabletech, což dříve možné nebylo. Takto si může připravit seznam videí přesně dle svého gusta.