Xiaomi zpomalilo svůj růst, loni prodalo „jen“ 70 miliónů smartphonů

16

Mladá a silně prosperující čínská společnost Xiaomi, která je již velmi dobře známá i na českém trhu, se pochlubila prodejními výsledky za uplynulý rok 2015. Dle očekávání se neuvěřitelně rychlé tempo růstu zpomalilo a výrobce nedokázal naplnit svůj ambiciózní plán.

Xiaomi

Xiaomi bylo založeno teprve v roce 2010, ale již stabilně patří mezi deset největších výrobců chytrých telefonů na světě a tu a tam nakoukne i mezi nejlepší pětici. Za úspěchem stojí kvalitní telefony za příznivé ceny, ruku v ruce s velkým domácím trhem v Číně. Není proto divu, že prodejní výsledky rostly například v roce 2013 o 160 %, v roce 2014 dokonce o 227 %. Tento nevídaný extrém byl patrně způsoben vstupem Xiaomi na další velký trh v Indii.

Klíčové modely Xiaomi

Pro rok 2015 si výrobce vytyčil metu prodejů mezi 80 až 100 milióny chytrých telefonů. Realita je bohužel o něco skromnější a čínskému výrobci se podařilo prodat „pouze“ 70 miliónů kusů smartphonů. Přesto není důvod nějak truchlit, stále jde o meziroční nárůst o 15 %. V roce 2014 Xiaomi prodalo zhruba 61 miliónů zařízení. Bylo zřejmé, že udržení extrémně vysokých skoků je po více než několik málo let v podstatě nemožné. Xiaomi navíc v loňském roce nevstoupilo na žádný nový velký trh, přesto si však udrželo vzestupnou tendenci.

Zdroje: weibo.com, gsmarena.com

Diskuze ke článku
Xwert Is
Xwert Is
Keď kašlú na Európu... pritom by stačilo tak málo a to pár LTE frekvencií naviac.
Redmarx
Myslim, ze dva cinsti vyrobci maji sanci dlouhodobe zvysovat prodeje a to Huawei a Lenovo. Jasne Xiaomi bylo jeste pred dvema lety v mode a v Cine asi porad jedou, ale spolehaji jen na jeden trh a staci aby doslo k treba i mensi ekonomicke stagnaci nebo prislo v Cine do mody neco jineho a jsou v prdeli. Podobne je na tom dalsi vetsi cinska fabrika ZTE. Idealni je rozlozit prodeje do vice trhu a vyrovnavat tak pripadne neuspechy jednoho trhu druhym a to se dari jen Huawei. Vezmeme v potaz jen treba LTE, bez ktereho si v Evrope snad nikdo normalni uz smartphone neporidi. Z cinanu to tu nabizi jen Huawei a pomalu se k nemu pridava i Lenovo, jinak mame na vyber jen korejsko-japonske tradicni znacky a tajvanske HTC. V podstate stejna situace je i v Americe. Ono pres vsechnu modnost tehlech cinanu, oni na svetove trhy vyjma tech dvou obrich firem proste nemaji.
Pavel Kapoun
Pořád mám v paměti velkohubá tvrzení, že do roka budou světová trojka a do tří let jednička. To bylo před pár lety... No nic, tak to nevyšlo. Nechápu člověka, který si v záplavě skutečně funkční konkurence vybere zrovna jejich telefon. Proč proboha? Sporně fungující systém, absence klíčové výbavy, extrémní cena - to je jen strohý výčet skutečných vlastností Xiaomi. Kdo pořád mluví o poměru cena/výkon? Vždyť to stojí úplně stejně jako konkurence a nemá to nic navíc, naopak tomu dost (klíčových) věcí chybí. Opravdu nevím, co by se muselo stát, abych si koupil telefon od nich.
Xwert Is
Xwert Is
Naposledy upraveno: 17. 1. 2016 13:30
.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze