Mango na stříbrném podnose - dojmy z testování Windows Phone 7.5

16

Nové Windows Phone 7.5 již klepou na dveře a v průběhu podzimu se dočkáme aktualizace i nových telefonů. Již nyní je však možné vyzkoušet betaverze aktualizace 7.5 (Mango). V dnešním článku se tak seznámíme s novinkami, které zanedlouho budou mít všechna zařízení s operačním systémem od Microsoft.

Windows Phone 7 měly těžký start a řekněme si narovinu, že trochu neprávem. První verze WP7, která si vysloužila téměř všeobecně přijímaný cejch nepoužitelnosti, na tom totiž byla v mnoha ohledech lépe než první verze iOS nebo Androidu. Z prvních dětských nemocí mobilní OS Microsoftu vytáhla aktualizace NoDo, ale to nejlepší mělo teprve přijít. A pro některé už přišlo. Betaverze aktualizace Windows Phone 7.5 Mango je už měsíc k dispozici na oficiálním kanálu pro vývojáře, a tedy samozřejmě neoficiálně i pro kutily, kteří nechtějí čekat do podzimu.

Pojďme si krátce zrekapitulovat, co Mango mělo nabídnout, co se mu nakonec povedlo, a na co si ještě počkáme. Jednou z hlavních novinek měl být mobilní Internet Explorer 9 a podpora nových jazyků včetně češtiny. Pozornost si určitě zaslouží integrace Twitteru a LinkedIn, tvorba skupin kontaktů, hlasová autonavigace zdarma, podpora multitaskingu a dalších 500 vylepšení, které měly mimo jiné přispět k větší rychlosti a lepší stabilitě systému.

TIP! Recenze Samsung Omnia 7: recenze WP7 se Super AMOLEDem

Testování proběhlo na telefonu Samsung Omnia 7

Technická poznámka - jedná se o dojmy z betaverze 7.10.7712, tedy nikoliv RTM verze 7720, která před nedávno unikla na internet.

Mango na první pohled - konečně Twitter!

Moje první minuty Manga patřily Twitteru, jehož nativní podpora mi ve starších verzích citelně chyběla. Integrace Twitteru (a LinkedIn) funguje stejně jako u Facebooku, stačí si tedy v záložce email+accounts založit příslušný účet a všechny zprávy z vašeho Twitter účtu se vám elegantně zobrazí v People Hubu v záložce What's New. Tam si standardně můžete nechat zobrazit buď kombinované novinky ze vašich účtů na Facebooku, Windows Live, Twitteru a LinkedIn, nebo si vybrat jediný kanál. Jako zdroj zpráv pouze z Twitteru funguje People Hub skvěle a bez problému tak nahradí samostatného klienta. Fanoušci Twitteru navíc ocení, že pokud mají něco na srdci, mohou to na svůj účet poslat okamžitě. Jelikož je People Hub neustále načtený v paměti odpadá čekání na spuštění aplikace. To samé samozřejmě platí i pro ostatní služby.

Integrace Twitteru přímo do systému se promítla i v možnostech sdílení multimédií. Pro nasdílení obrázku stačí v možnostech vybrat možnost share a následně si zvolit službu, na kterou se má nahrát. Vše funguje velmi podobně jako u Androidu. Příjemnou novinkou je možnost volby rychlého sdílení. V menu u obrázku tak máte například rovnou odkaz "share to Twitter", který nahraje obrázek na veřejnou sekci vašeho Skydrive a odkaz pošle i s komentářem na Twitter. Bohužel chybí možnost výběru služby pro upload obrázků, a pokud jste zvyklí například na Twitpic, máte smůlu. Někteří uživatelé také hlásí problémy se zobrazováním obrázků nahraných na Skydrive. Údajně je vůbec nelze zobrazit z desktopové verze Opery a prohlížeče pro Android.

Poslední drobnost, která trochu znepříjemňuje prohlížení Twitteru, je absence profilových obrázků u jednotlivých tweetů.

Vize multitaskingu

Jednou ze zbrusu nových funkcí, kterou přináší aktualizace 7.5 je multitasking.

Po nesmělém oťukávání jsem si poznamenal: "Ony ty Windows Phone 7 mají opravdový multitasking, právě mám na pozadí spuštěnou stránku s Google Music, přepnul jsem se do jiné aplikace a hudba hraje dál. Netřeba zdůrazňovat, že mobilní Internet Explorer 9 ani WP7 nemají žádnou extra podporu Google Music, vše jede čistě přes HTML5." I přes prvotní nadšení další průzkum ukázal, že "multitasking" ve WP 7 funguje velice podobně jako například u iOS a svoje uvozovky si rozhodně zaslouží. Pokud se z aplikace přepnete, ta neběží dál na pozadí (jak tomu bylo například u Windows Mobile), ale OS jí zastaví, uloží k ledu a v případě potřeby jí vytáhne v takovém stavu, v jakém jste jí opustili. Výhody z toho plynoucí jsou jasné - systém neztrácí nic ze své svižnosti a nestane se, že by špatně napsaná aplikace na pozadí užírala baterku, připojovala se k GPS, nebo si držela příliš velké množství operační paměti. Jasná je bohužel i nevýhoda - není to multitasking. Prvky opravdového multitaskingu najdeme pouze v některých multimediálních funkcích prohlížeče IE 9, jako bylo výše zmíněné přehrávání hudby.

V nastavení ale můžeme nají položku "background tasks", která naznačuje, že se možná blýská na lepší časy. V seznamu aplikací, které to podporují (a zřejmě budou muset projít přísným schvalovacím procesem Microsoftu) si totiž budete moci vybrat ty, které mohou běžet na pozadí, i když se přepnete jinam. Ze zjevných důvodů není momentálně k dispozici žádná aplikace, na které by se to dalo vyzkoušet. Pravděpodobně se ale ve (velmi blízké) budoucnu dočkáme situace, že si budeme moct nechat na pozadí běžet například oblíbený instant messanger nebo IRC klient. Troufám si odhadnout, že víc toho ke štěstí běžný uživatel nepotřebuje.

Multitaskingové menu aktivujete po přidržení tlačítka zpět a má podobu minimalizovaných okének popsaných názvem, mezi kterými se pohybujete posouváním doleva a doprava. I bez skutečného multitaskingu je rychlé přepínání aplikací touhle cestou velmi pohodlné, rychlé a intuitivní.

TIP! Recenze LG Optimus 7

Internet Explorer 9 a GPU akcelerace na dlani

Mobilní Internet Explorer 9 je jednou z velkých novinek updatu Mango a ti, kdo hodně projíždějí web za něj budou vděční. Hlavní novinkou je zobrazovací jádro IE9, které si s prohlížením drtivé většiny obsahu webu poradí přímo ukázkově, na rozdíl od předchozí verze s jádrem IE6. Pro lepší kompatibilitu si v menu můžete nastavit, aby se prohlížeč hlásil jako desktopová verze, ušetříte si tak čas, pokud nemáte zájem o mobilní verze stránek, které jsou optimalizovány pro "hloupé" mobilní prohlížeče. IE9 si kromě výše zmíněné Google Music bez problému poradí i s Google+ nebo Facebookem.

Co se týče ovládacích prvků, ze spodu zmizely oblíbené položky a nahradil je adresní řádek, který je zároveň jediným proužkem v popředí na otevřené stránce. Přímo v prohlížeči to trochu komplikuje cestu k Favourites, minimalistický styl však IE9 opravdu sluší.

Oslavovaná akcelerace pomocí GPU není v běžném provozu nijak zvlášť poznat. Prohlížeč je rychlý, znatelně rychlejší než předchozí verze. V přímém srovnání s prohlížečem Androidu na obdobném hardwaru však rozdíl vidět není. Jediným prvkem, kde má IE9 znatelně navrch před všemi ostatními prohlížeči, jsou internetové HTML5 benchmarky schopné využít GPU akceleraci.

Znatelně byla vylepšena i všeobecná podpora HTML5, jak ukazuje následující tabulka výsledků z html5test.com. Ke spokojenosti a úplnému uživatelskému komfortu stále chybí (a bude chybět) podpora Adobe Flash.

TIP! Recenze HTC 7 Pro: recenze elegána s pohodlnou klávesnicí

Prohlížeč Skóre
mobilní Internet Explorer 9 124 + 5
Internet Explorer 9 141 + 5
Firefox 5 272 + 9
Opera Mobile (Android) 35 + 0
Google Chrome 340 + 13
Safari (iOS 4.1) 185 + 7
Android browser 184 + 1

Vlastní melodie a baterie pod kontrolou

Mezi velmi užitečné funkce patří Battery Saver, který nově můžete najít v Settings. Battery Saver mód si můžete spustit buď ručně nebo automaticky při nízkém stavu baterie, a v praxi funguje tak, že systém utne veškeré služby, které nejsou nezbytné pro základní funkce telefonu, tedy automatické stahování mailů, aktualizace sociálních sítí, GPS a běh aplikací na pozadí. V závislosti na vašem využívání zmíněných služeb se výdrž může prodloužit až o několik hodin. O zapnutém Battery Save módu vás informuje malé srdíčko u ikony ukazatele stavu baterie.

V Mangu jsme se také konečně dočkali toho, co z opravdu těžko pochopitelných důvodů chybělo systému Windows Phone 7 už samého počátku, a to vlastní vyzvánění. Situace ale zatím není tak růžová a majitelé WP7 mohou stále jen tiše závidět jednoduchost, s jakou je možné zvolit si libovolnou MP3 skladbu za vyzvánění například v Androidu. U WP 7.5 je nutné skladbu za prvé upravit, aby neměla víc než 1 MB a délku pod 39 sekund. Následně musíte ještě v Zune ve vlastnostech skladby nastavit jako žánr položku "ringtone", a po nahrání do telefonu se vám nové vyzvánění objeví v Ringtones.

Je pravděpodobné, že tenhle krkolomný proces brzy odstraní nějaká aplikace. I tak je ale nepříjemné, že Microsoft zůstal s možností customizace zvuků jen na půl cesty. Žádným způsobem si například stále nelze změnit upozornění na nový mail či SMS, musíte si vybrat jeden z deseti (!) představených zvuků.

Kosmetické změny

Kromě změn v systému přináší Mango i několik velmi příjemných kosmetických úprav prostředí. Aplikace jsou seřazené do skupinek podle abecedy, pozadí na lockscreenu se mění podle hudby, kterou posloucháte, váš Xbox Live avatar je renderovaný jako 3D model, stejně jako na Xboxu 360, a na dlaždici Pictures se hezky komíhají vaše oblíbené fotky. Mezi další drobnosti, které určitě potěší chronické sociální bonzáky, je možnost tagovat osoby na fotkách už během jejich uploadu na Facebook. Velmi praktické jsou skupiny, které si můžete vytvořit z kontaktů a následně všem najednou poslat mail, SMS, nebo jen sledovat, co je u členů skupiny nového na sociálních sítích.

Dramatickou změnou prošel Office Hub, ze kterého teď máte přímý přístup na váš Skydrive, kam se dokumenty automaticky ukládají. V kombinaci s Office Live a Live Mesh je teď velmi snadné a pohodlné mít všechny soubory neustále synchronizovány, jak mezi několika počítači, tak i s mobilním telefonem.

TIP! Recenze HTC HD7 – Vlajková loď s novými okny

Na co se těšit v ostré verzi?

Beta měla v první řadě připravit na chystaný update vývojáře, stále v ní tak chybějí některé funkce, které ocení běžní uživatelé. Na podzim se tak můžeme těšit například na hlasovou navigaci zdarma založenou na Bing Maps, která je odpovědí na navigaci, kterou (v ČR teprve nedávno) spustil Google na smartphonech s Androidem. V plné verzi se také dočkáme kompletní české lokalizace systému, včetně českých slovníků pro automatické doplňování slov při vkládání textu. V současné betě je k dispozici jen česká klávesnice. Poslední z výčtu praktických novinek je podpora skrytých Wi-Fi sítí.

Čeho se v Mangu dočkáme napůl, je tethering, tedy sdílení mobilního internetu přes Wi-Fi nebo USB do počítače. Mango sice USB tethering oficiálně umí, funkce je ale defaultně nedostupná a jen operátoři mobilních sítí mají klíč k jejímu odemčení. (Jedinou další možností jak se k funkci, bez které si spousta uživatelů nedokáže běžnou manipulaci s telefonem představit, dostat, je neoficiální odemčení telefonu a následná úprava registrů).

HTC 7 Mozart, 7 Trophy, 7 Pro a HD7 - všechny dostanou aktualizaci na verzi 7.5

TIP! Recenze HTC 7 Mozart – Z okna vyletí ptáček

Kdy bude Mango naostro?

I když by mělo být vydání Manga za dveřmi, Microsoft stále neupřesnil datum vydání a stále tedy platí pouze neurčité oznámení "this fall". Přesto, že internetem už koluje RTM (release to marketing) verze, vyšel nový Zune (který už mimochodem také umí česky), a Marketplace oficiálně podporuje aplikace pro WP 7.5. Pokud Windows Phone 7 někdy překročily pomyslnou hranici mezi funkčně impotentním nováčkem a uživatelsky přívětivým a použitelným operačním systémem, přehouplo je přes ní právě Mango. Nezbývá než mu popřát vše nejlepší do budoucna, sledovat, jak se do jeho vývoje zapojí Nokia, a doufat, že Apple zase někde nevyštrachá některý ze svých neuvěřitelných patentů.

Nepřehlédněte: HTC Titan a Radar: první dojmy z novinek s novými Windows

HTC Titan - jeden z prvních modelů, které nabídnou nový Windows Phone 7.5
Diskuze ke článku
xsarahdi
toto akože má byť všetko??? nejaký twiter a IE9???

kde je USB Mass storage, synch. s Outlookom alebo tethering??? to akože si kúpim normálne v obchode tel. ale len operátory majú odomykací kľúč??? aký operátor keď ho kupujem na voľno??? tak toto je "parádna" AKTUALIZÁCIA ROKA ....týmto nás naťahovali skoro rok......hahaha
Neo
tak on ten browser je velky krok kupredu, konecne neco normalniho a ne ta silenost s jadrem IE6... Castecny MT atd.. zacinam docela fandit WP7, ikdyz budou muset jeste hodne vyrust nez zacnu premyslet, jestli se daji srovnat s Androidem. Kazdopadne maji sve kouzlo a to se mi libi..
Focusx
Skvělý OS, už ho mám v mobilu a je neskutečně rychlý a dobře vybavený s Excelem, Wordem atd. Prostě jednčka. Žádné koktání a sekání jako Android, který navíc šmíruje pro izraelskou mafii původem z Ruska - pro Google své uživatele.
Deco
Je to brilantní systém. Je otázkou, jak se ho podaří "prodat" v konkurenci již zavedených "oldschool" OS, ale rozhodně je to, minimálně pro mě, cesta, kterou chci, aby se telefony ubíraly. Aby to byly telefony, které již po vybalení z krabice zvládnou vše, co potřebuji, aby bezchybně fungovala integrace sociálních sítí, telefon byl za všech okolností bleskurychlý a stabilní, vše pod jednou střechou, rychlý internet...atd.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze