Windows budou pro telefony a tablety do 9 palců zdarma

Microsoft během včerejška nepředstavil „pouze“ systém Windows Phone 8.1, ale oznámil celou řadu novinek. Jednou z těch, které zajisté vítáme, je skutečnost, že nově bude nabízet své systémy pro přístroje do 9 palců zcela zdarma.

Původně vyšlo na tabletnet.cz, autor: Marek Vacovský



Konference Build 2014, která se koná v San Franciscu, započala skutečně velkolepě – dočkali jsme se představení systému Windows Phone 8.1 i nových Lumií (Lumie 930 a dvojice 630 a 635) . Microsoft mimo to také ukázal, jak moc může být Windows Phone 8.1 provázán s Windows 8.1. Jedna z největších je změn se však týká cenové politiky společnosti – nově totiž bude nabízet své operační systémy pro menší zařízení zcela zdarma.

free-windows

TIP: Windows Phone 8.1 oficiálně: hlasová asistentka a další novinky

Díky tomu mohou i noví výrobci Prestigio a Micromax vyrábět jakékoli smartphony a menší tablety (do 9 palců) bez toho, aniž by museli platit za operační systém. Jistě si říkáte – co je na tom, vždyť Android je také zdarma, jenže on tak úplně zdarma není – výrobci musí hradit náklady spojené s certifikací Google Play a navíc většina výrobců musí paradoxně platit Microsoftu za to, že využívá systém od Googlu.

Když spojíme vše dohromady, má nová obchodní strategie Microsoftu smysl. Jeho operační systémy by se totiž nově mohly dostat i na cenově dostupné smartphony a tablety, ve kterých se doposud bez výjimek nacházel Android.

Zdroj: Engadget, AndroidAuthority