Windows Phone 8.1 oficiálně: hlasová asistentka a další novinky

Na úvodním keynote vývojářské konference Build představil Microsoft novou verzi svého operačního systému pro smartphony Windows Phone 8.1, která přináší celou řadu zásadních novinek, mezi něž patří nejen širší možnosti personalizace včetně tapety pod dlaždice, ale i celou řadu funkcí včetně očekávané hlasové asistentky.

Únikům je konec, velký update Windows Phone 8.1 je oficiální. Microsoft v něm přináší řadu opravdu velkých novinek a ještě více malých vylepšení. Největšími lákadly je samozřejmě chytrá a velmi zajímavá osobní asistentka Cortana, nové notifikační centrum, klávesnice a série Sense funkcí. Změn je opravdu mnoho, tak se na ně pojďme podrobně podívat.

Nepřehlédněte:

Tapeta a notifikační centrum: konečně

Nejviditelnější změna ve Windows Phone 8.1 se týká domácí obrazovky. Až dosud, jak ve Windows Phone 7.x, tak ve Windows Phone 8, se dalo vybrat pouze z dvaceti barev dlaždic a zda chce mít systém s černým, nebo bílým pozadím. Jediné místo, kam jste si mohl dát svůj vlastní obrázek, byla zamykací obrazovka. Řadě uživatelů se to však zdálo málo a právě těm vychází Microsoft vstříc tím, že přidává možnost umístit si tapetu i na domácí obrazovku.

Windows Phone 8.1

Podobně již dříve Microsoft nabídl možnost dát si svou vlastní tapetu v Modern UI ve Windows 8.1, ale vzhledem k tomu, že v mobilním systému vyplňují dlaždice téměř bezezbytku celou plochu, neměla by tapeta pod tlačítky takový efekt, a proto dal Microsoft tapetu přímo na dlaždice. Protože však má každý uživatel jinak dlouhý proud dlaždic, musely by být tapety různě dlouhé. Microsoft se to rozhodl vyřešit elegantněji a použil paralaxní efekt, kdy je pod dlaždicemi zobrazena statická tapeta o rozměrech jedné obrazovky a přes ní se pohybují průhledné (pokud aplikace podporuje systémové barvy) dlaždice.

Zde se také objevuje první integrace Windows Phone 8.1 a Windows 8.1 přes OneDrive. Pokud si na telefonu zvolíte červenou barvu dlaždic, na Windows 8 dojde okamžitě ke změně prostředí odpovídajícímu dané volbě na telefonu. Novinkou je, že tři sloupce dlaždic dokážou nově zobrazit i telefony, které mají obrazovku o velikosti 4,5 palce, menší zařízení budou muset zůstat u dvou sloupců. Vylepšena byla i samotná zamykací obrazovka. Například si budete moci zvolit diagonální zobrazení informací, které vypadá hodně zajímavě. Velmi užitečnou novinkou je zálohování rozložení dlaždic na OneDrive. Po zakoupení nového telefonu se vám tak obnoví nejen nainstalované aplikace a nastavení, ale nově i kompletní rozložení domovské obrazovky. Do OneDrive se budou rovněž automaticky zálohovat i nastavení aplikací třetích stran, takže po přechodu na nový telefon nebo resetu stávajícího se vám obnoví kompletně vše, bez nutnosti nastavování. Data zálohovaných aplikací vám navíc nebudou zabírat váš prostor v úložišti, do vaší kvóty se totiž jimi zabraný prostor počítat nebude.

Windows Phone 8.1
Windows Phone konečně dostal notifikační centrum

Další funkcí, po které uživatelé dlouho volali, a o které unikly informace už dříve, je notifikační centrum, které sdružuje notifikace ze všech aplikací, včetně aplikací třetích stran. Podobně jako konkurence i toto notifikační centrum má ve své horní části čtyři zástupce nejpoužívanějších funkcí, telefonů s velkým displejem, jako je Lumia 1520, se zde vejde dokonce 5 zástupců. K ukazateli baterie přibylo procentuální znázornění zbývající energie. Novinkou je také oddělené ovládání hlasitosti, jehož absence byla citelným mínusem.

Oddělené ovládání hlasitosti

Cortana: inteligentní asistentka z budoucnosti

Velkou část své prezentace věnoval Microsoft hlasové asistentce Cortana, která skutečně dostala své finální jméno po postavě ze známé hry Halo. Její logem je jednoduché modré kolečko a spustit je jí možné buď přes vyhledávací tlačítko, nebo přes vlastní dlaždici. Kromě hlasu je přitom možné ji ovládat i přes klávesnici.

Microsoft tvrdí, že Cortana je mnohem chytřejší než Siri, S Voice nebo Google Now. Má být přirozená, pohotová a velmi inteligentní. A nekončí to pouze u hlasu, Cortana je opravdu všeobjímající asistentkou, která vám například může vyřizovat hovory. Zároveň má ale uživatel na rozdíl od konkurence přehled o tom, co o něm asistentka ví. Cortana postupně sbírá informace o uživateli a učí se. Může se například sama naučit, s kým nejčastěji komunikujete a vytvoří automatickou skupinu. Rozpozná přitom, jaký máte ke konkrétní osobě vztah (manželka, dítě a podobně) a pokud vyslovíte pouze manželka, hned ví, které jméno máte na mysli. Naučí se také místa, která často navštěvujete. A jak máte všechny informace, které o vás sbírá, pod kontrolou? Cortana má svůj vlastní poznámkový blok, kde si můžete nejen přečíst, co se o vás naučila, ale zároveň přidat ručně i mnoho kontextových věcí, které budete později při komunikaci s ní potřebovat.

Stejně jako Google Now i Cortana pozná, že vás například čeká let a může ho pro vás sledovat. Upozorní vás například na případné zpoždění nebo to, kdy máte nastoupit. Můžete se jí například zeptat, jaký máte program v kalendáři a požádat jí o zapsání schůzky. Pokud však již máte zapsanou schůzku na ten samý čas, tak vás na to sama upozorní a dokonce i řekne, o jakou schůzku se jedná.

Narozdíl od konkurenčních elektronických asistentek však umí Cortana i připomínky týkající se lidí. Podle jména rozpozná, kterou osobu máte na mysli a přidá jí do poznámky. Můžete hlasově pomocí Cortany zapsat poznámku, že chcete s daným člověkem něco probrat a telefon vám to poté ukáže, pokud danému člověku voláte nebo on volá vám. To je velmi šikovné. Dokáže však rozpoznat, i kde se právě nacházíte, takže si můžete nastavit, aby vás například na něco upozornila, až přijdete domů. To ale umí už i například Siri od Applu.

Podobně jako další asistentky od Applu a zařízení s Androidem umí Cortana odpovídat na kontextové otázky například o počasí a podobně. Zodpoví vám například, kolik má banán kalorií, ale dostanete z ní i vtipné odpovědi. Cortana však také dokáže například doporučit blízké restaurace a rovnou jí můžete přikázat, aby tam zavolala. Hlasem si můžete nastavit i budík a pro dobu spánku je zde režim quite hours, kdy vás Cortana nebude rušit.

Cortana však dokáže mnohem víc než jen pracovat s vestavěnými aplikacemi, ale můžete s ní ovládat i aplikace třetích stran, které to podporují. Příkladem takových aplikací je například Facebook nebo Hulu, které však v našich končinách nevyužijete. Při prezentaci bylo například ukázáno, jak je možné přes Cortanu hlasem přidat do seznamu v Hulu nový seriál nebo zobrazit zeď daného člověka na Facebooku. Další podporovanou aplikací je Skype, takže pomocí Cortany můžete i někomu zavolat. Potěšující je, že Cortanu můžete ovládat nejen hlasem, ale i psaním na klávesnici, a to stejným neformálním způsobem.

Windows Phone 8.1

Jakkoli vypadá Cortana zajímavě čeští uživatelé budou mít zatím smůlu. Cortana je zatím v betaverzi a podobně jako Siri u Applu jí Microsoft v první fázi nabídne pouze ve Spojených státech. V druhé vlně by v druhé polovině roku 2014 měla přibýt Velká Británie a Čína a po nich budou v roce 2015 následovat další země. Kdy se dostane i k českým uživatelům, je zatím ve hvězdách, ale aby u nás fungovala naplno, je stejně nutné, aby v českých podmínkách fungoval pořádně i Bing, ze kterého Cortana čerpá informace, a který například při vyhledávání českých reálií kvalit Googlu ani zdaleka nedosahuje.

Klávesnice dostala Swipe

Už tak kvalitní klávesnice, na které se dobře píše na výšku i na šířku, se ve Windows Phone 8.1 dočkala zcela zásadní novinky, tou je zadávání pomocí tahu prstem mezi jednotlivými písmeny na klávesnici. Microsoft tuto funkci nazývá WordFlow. Klávesnice se sama učí s tím, jak jí uživatel používá, a podporuje 16 jazyků. Podle firmy se přitom jedná o nejrychlejší klávesnici na světě a dostala se i do Guinnessovy knihy rekordů.

Nová klávesnice WordFlow ve Windows Phone 8.1

Přepracování se dočkalo i vyhledávání v obchodě s aplikacemi, který dostane kvalitnější vyhledávání a snáze se tak dostanete k zajímavým aplikacím. Z této nové verze obchodu bude možno najednou například stahovat i předpřipravené seznamy aplikací a přímo po startu obchodu se zobrazí zajímavé aplikace.

Kalendář dostal týdenní náhled a počasí

Už od dob Windows Phone 7.x si uživatelé stěžovali na nekvalitní kalendář, respektive nedostatek pohledů na něj. Microsoft tyto nářky nyní vyslyšel. Konečně tak přidal chybějící týdenní náhled a další zajímavé funkce. V pravém horním rohu přibyl u každého dne piktogram znázorňující předpověď počasí na konkrétní den, což vám může usnadnit plánování schůzek. Nové je také přecházení mezi dny pomocí gest.

Výrazných změn se dočkal rovněž kalendář

Sdílení hesel k Wi-Fi a nový prohlížeč

Zajímavou novinkou je rovněž aplikace Wi-Fi Sense. Už nyní zvládá Windows Phone 8 vyhledat blízké Wi-Fi sítě a zobrazit je na mapě pomocí Data Sense, ale Wi-Fi Sense jde ještě mnohem dále. Telefon vám doporučí, které Wi-Fi sítě jsou v okolí volné a spolehlivé. Informace o těchto prověřených sítí poskytne jednak sám uživatel, ale telefon čerpá i z cloudových služeb Microsoftu.

Wi-Fi Sense

K takovým sítím se pak můžete i automaticky připojovat a dokonce si můžete v aplikaci vyplnit své údaje pro registrační formuláře Wi-Fi sítí a telefon je v případě potřeby při připojování doplní. Ve Wi-Fi Sense však můžete i automaticky sdílet hesla k Wi-Fi sítím s vybranými kontakty nejen z telefonu, ale i z Facebooku. Vaši kamarádi, kteří k vám přijdou na návštěvu, se tak nebudou muset ručně k Wi-Fi připojovat, vše jim bude automaticky nasdíleno a jejich telefony s Windows Phone se samy připojí.

Internetu se však týká i mnohem větší provázanost s Windows 8.1 ve vašem stolním počítači nebo notebooku. Pokud je v počítači zadané heslo k Wi-Fi, synchronizuje se automaticky i do telefonu a naopak. Jak již bylo zmíněno výše, mezi oběma systémy se však může synchronizovat i například barva motivu a další nastavení.

Z dalších vylepšení k připojení internetu potěší i možnost přechodu z hlasového hovoru na videohovor ve Skypu a dalších podporovaných aplikacích pomocí jednoho tlačítka přímo u probíhajícího hovoru. Řadu nových funkcí, jako například procházení se službou InPrivate a nový režim čtení, dostává i IE11. Novinkou ve Windows Phone 8.1 je však i podpora přehrávání videa přímo na webové stránce. Dosud se totiž v těchto případech spouštěl samostatný přehrávač. Přibyla rovněž synchronizace oblíbených webů mezi Windows 8.1 a Windows Phone 8.1.

Data i energie pod kontrolou

Další aplikací z řady Sense je Storage Sense, která poskytuje detailní informace o využití interní paměti a paměťových karet. Nastavit si můžete, kam chcete ukládat multimediální soubory a mapy, ale na kartě mohou být také, což je novinkou ve Windows Phone 8.1, i aplikace.

Efektivní správu elektrické energie pak zajišťuje aplikace Batery Saver, ve které máte přehled, kolik která aplikace spotřebovává energie. Díky tomu můžete snadno prodloužit výdrž telefonu ukončením těch největších postradatelných žroutů energie, zakázat snadno některé aplikaci běh na pozadí a dále takto pokročile spravovat energii. Toto u Windows Phone citelně chybělo a je dobře, že Microsoft tuto funkci doplnil.

Vylepšení se dočkaly huby i galerie a fotoaparát

Změn se dočkaly i přehrávače hudby, videa a podcastů, které jsou nyní rozděleny do samostatných aplikací, takže je možné je aktualizovat přes Store. V hudbě je možné jednoduše a efektivně spravovat svou hudební sbírku v cloudu a upravovat playlisty. Videa si můžete kupovat nebo půjčovat z Xbox Music a Podcasty nyní umožňují přihlášení k libovolnému RSS feedu a obsahují vyhledávač podcastů postavený na Bingu, který funguje v každé zemi, kde je Windows Phone k dispozici.

Vylepšení najdete i v hubu Lidé, kde jsou u příspěvků ze sociálních sítí větší fotky. Hub se navíc přímo připojuje k nainstalovaným aplikacím sociálních sítí třetích stran, takže máte všechny své novinky pěkně pohromadě.

Beze změny nezůstaly ani galerie, kde jsou obrázky nyní automaticky seskupeny podle času a místa. Navíc je podporováno i zobrazování online alb prostřednictvím API, takže třetí strany můžou připojit své služby. Nové uživatelské rozhraní dostal i fotoaparát, který navíc nově obsahuje i „burst mode“.

Microsoft chce dostat Windows Phone do firem

Silnou cílovou skupinou, na kterou se chce Microsoft s Windows Phone 8.1 rovněž zaměřit, je korporátní sféra, která vyžaduje větší kontrolu nad tím, co zaměstnanci se svými telefony dělají.

Nyní budou moci spravovat funkce jednotlivých uživatelů, budou moci například z bezpečnostních důvodů zakázat instalování nebo spouštění konkrétních aplikací nebo ukládání dokumentů do telefonu. Podporováno bude S/MINE pro podepisování a šifrování emailů, přístup k firemním sítím za firewallem, VPN a například podpora firemních Wi-Fi s EAP-TLS.

Promítání obrazovky na PC, televizi i projektoru

Nokia sice v aktualizaci Black přinesla aplikaci Beamer, která umožňuje přes internet streamovat obraz z telefonu v počítači, ale Microsoft jako takový až dosud promítání obrazovky z Windows Phone oficiálně nepodporoval. To se však s Windows Phone 8.1 mění. Obrazovku z Windows Phone je možné zobrazit v PC přes USB kabel a některé z budoucích telefonů by měly přinést i podporu bezdrátového zobrazení Miracast na kompatibilních televizorech a dalších zařízeních.

Navigace od Nokie pro všechny zdarma

Jako součást Windows Phone 8.1 dostanou všichni výrobci i přístup k off-line celosvětové hlasové navigaci Here Drive+, která byla až dosud k dispozici pouze pro uživatele se smartphony od Nokie, a to navíc pouze těch dražších. Aplikace nabídne hlasovou navigaci zdarma v 97 zemích světa. Zdarma pro všechny telefony s Windows Phone bude však bude i aplikace Transit pro navigování přes hromadnou dopravu. Jedná se o jeden z výsledků koupě Nokie Microsoftem a licencování produktů Here.

Na aktualizaci si počkáme měsíce

Pro vývojáře bude aktualizace Windows Phone 8.1 dostupná už v dubnu a nové telefony s již předinstalovaným Windows Phone 8.1 by se měly objevit na trhu na konci dubna nebo na začátku května. Prvními budou modely Lumia 630. Stávající zařízení se však aktualizace přes OTA dočkají až v létě. Nokia jako největší výrobce telefonů s Windows Phone již oznámila, že na Windows Phone 8.1 aktualizuje všechny modely s Windows Phone 8 v průběhu léta.

Nepřehlédněte:

Diskuze ke článku
Pivo
Začátek konference byl velmi zajímavý. Vypadá to že Windows Phone 8.1 už je schopný obstát velké konkurenci v podobě Androidu, ze kterého si bere některé prvky, viz. notifikační lišta.
Michal
Zeby s prichodom WP 8.1 by uz konecne mobilny windows dospel....
Michal
co jsem měl možnost zaznamenat z vaší online reportáže a recenze, pěkné. myslím, že se to Microsoftu povedlo. pokud zůstane svižnost, zvýší se základna WP vývojářů, bude to skvělé. zajímavý update :)
745
windows phone stále nepodporuje usb tethering?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze