Nokia Lumia 930: vlajková loď se špičkovou výbavou a WP 8.1

Nokia má konečně plnohodnotnou vlajkovou loď, se kterou může soupeřit s konkurencí. Nokia Lumia 930 nabídne například 5" FullHD displej, perfektní 20Mpx PureView fotoaparát s optickou stabilizací, čtveřici mikrofonů, bezdrátové nabíjení a v neposlední řadě také na zdařilý design kombinující jak polykarbonát, tak i kov. Cena by se měla udržet pod 15 tisíci Kč.

Nepřehlédněte:

Dlouho očekávaná vlajková loď společnosti Nokia je tu. Nokia má konečně telefon, se kterým může směle soupeřit s vlajkovými loděmi konkurence. Těšit se můžeme na 5palcový AMOLED ClearBlack displej s FullHD rozlišením, špičkový fotoaparát s rozlišením 20 Mpx s Carl Zeiss optikou, optickou stabilizací obrazu, pokročilé možnosti videokamery, čtveřici mikrofonů a špičkový výkon, o který se postará čtyřjádrový procesor Snapdragon 800 s taktem 2,2 GHz. Špičkový je taktéž design novinky, který kombinuje nejenom pro Lumie tolik typický polykarbonát, chybět ale nebude ani kov.

Nokia Lumia 930

Luxusní a barevná

Ještě než se zaměříme na to nejdůležitější - tedy vnitřnosti, zastavíme se krátce také u designu této novinky. Ten je nápadně podobný Lumii Icon, tedy té, která se již nějaký ten čas prodává speciálně u amerického operátor Verizon Wireless. Od té si vypůjčila nejenom celkové „hranaté vzezření“, ale také zajímavou kombinaci kovového rámu, který zaručí pevnost, společně s polykarbonátovými zády v hned několika zajímavých barvách. K dispozici budou hned 4 barevné varianty, kromě klasiky v podobě černé a bílé bude k dispozici také oranžová a zelená varianta. Pro Lumie tolik typická žlutá barva (bohužel) zatím chybí. A rozměry? Ty činí konkrétně 137 × 71 × 9,8 milimetru, hmotnost se zastavila na poměrně vysokých 167 gramech.

Nokia Lumia 930 na oficiálních snímcích

Skvělý displej a výkon

Nokia Lumia 930 nabídne 5palcový AMOLED ClearBlack displej s FullHD rozlišením, tedy konkrétně 1 920 × 1 080 pixelů. To dává jemnost skvělých 441 ppi. Displej se navíc opět chlubí zvýšenou citlivostí, nebude tedy problém ovládat ho například v rukavicích. Je dobře, že se Nokia nepustila do žádných větších extrémů a udržela úhlopříčku na ještě celkem přijatelné hodnotě. Nokia slibuje, že displej bude opět skvěle čitelný za všech okolností, tedy i za silného denního světla díky speciálnímu režimu vyššího kontrastu. Zajímavostí je mírně zakřivené sklíčko na krajích, přičemž displej by měl být i dostatečně chráněn, nabídne totiž Gorilla Glass 3.

Přečtěte si kompletní představení updatu Windows Phone 8.1

Nokia Lumia 930

Výkonnostní složku obstará čtyřjádrový procesor Snapdragon 800 s taktem 2,2 GHz, tomu budou sekundovat 2 GB operační paměti RAM. Interní paměť se pak zastavila na hodnotě 32 GB, bohužel bez možnosti jejího dalšího rozšíření, což je oproti větší Lumii 1520, se kterou jinak výbavu sdílí, největší rozdíl (samozřejmě mimo velikosti displeje). Uvnitř samozřejmě nalezneme nejnovější verzi operačního systému Windows Phone 8.1 se všemi jeho výhodami. Podrobný článek o nových funkcích jsme si pro vás připravili zde. Lumia 930 nabídne baterii s kapacitou 2 420 mAh, nechybí ani možnost bezdrátového nabíjení (standard Qi).

Nokia Lumia 930

20,7 Mpx s optickou stabilizací

„Vlajkové“ Lumie se vždy chlubily perfektními výsledky integrovaného fotoaparátu, ani Lumia 930 téměř s jistotou nebude žádnou výjimkou. Pro tento fakt hovoří PureView fotoaparát s rozlišením 20 Mpx, ten se navíc po vzoru svých předchůdkyň chlubí značkovou Carl Zeiss optikou s 6 členy a BSI senzorem, samozřejmě nechybí ani optická stabilizace obrazu. Nokia zřejmě použila stejný modul, jako u dříve představeného modelu Lumia 1520, který fotí špičkově.

Nokia Lumia 930 na konferenci

Nechybí ani dvojitá přisvětlovací LED dioda. Pozadu nezůstala ani videokamera, která se chlubí technologií nahrávání zvuku Rich Recording v širokém frekvenčním rozsahu pro zachování věrného zvuku. K dispozici je hned čtveřice mikrofonů umístěných po těle telefonu. Videoklipy bude možné nahrávat v rozlišení 1080p. Přední kamera pro videohovory nabídne rozlišení 1,2 Mpx. O konektivitu se samozřejmě postará Wi-Fi se standardy 802.11 a /b/g/n/ac, dostupné bude také Bluetooth ve verzi 4.0. Chybět nebude ani HSPA a sítě čtvrté generace (LTE). Nokia 930 nezapomněla ani na tolik oblíbené NFC, fanoušky muziky rovněž potěší FM rádio.

Dostupnost a cena

Nokia Lumia 930 se začne prodávat v Evropě již v červnu, jak to bude s dostupností na tuzemském trhu prozatím není jasné. Novinka se začne prodávat za cenu 599 dolarů bez daně, což v přepočtu znamená zhruba 14 500 Kč včetně DPH.

Je to moc, nebo málo? Vzhledem k funkční výbavě, špičkovému fotoaparátu, videokameře a zajímavému designu se rozhodně nejedná o cenu nesmyslně nadsazenou. Cenová politika Nokie se zdá být v tomto případě vcelku rozumná, konkurenční vlajkové lodě se totiž začínají nyní prodávat za cenu kolem 18 tisíc Kč, i když mají místy lepší výbavu, tudíž by novinka od Nokie mohla mít za cenu kolem 15 tisíc celkem šanci se na trhu uchytit.

TIP: Nokia představila také modely Lumia 630 a 635. Přečtěte si preview

Technické parametry Nokia Lumia 930

Kompletní specifikace
Konstrukce137 × 71 × 9,8 mm, 167 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejAMOLED, 5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát20,7 Mpx (4 992 × 3 744), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 800 MSM8974, CPU: 4×2,2 GHz, GPU: Adreno 330
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémWindows Phone 8.1
Akumulátor2 420 mAh, bezdrátové nabíjení: ano, doba nabíjení: 2:10 hodin
DostupnostQ2 2014,

Zdroje: nokia.com, conversations.nokia.com

Diskuze ke článku
Dave.Wayne
velmi povedená nástupkyně lumie 920...:))
D5503 (st15i)
nechybí vám náhodou ve specifikacích údaje o přední kameře?
Martin
Androidu roste konkurence... Jen jestli ji už WP 8.1 nepřesáhl
:-)
Obávám se, že by se musel stát zázrak aby některá z budoucích verzí Androidu jela svižněji a plynuleji než WP. Zkoušeli poladit Kit Kat 4,4 ale furt to není ono. Pár desítek aplikací a zase je z toho sekaná.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze