Windows 10 zvyšují podíl a poprvé přeskočily legendární „XPéčka“

77

Nejnovější operační systém Microsoftu se díky dostupnosti aktualizace zdarma poměrně rychle rozšiřuje. Aktuálně jeho podíl dosáhl téměř 12 % a stal se druhým nejrozšířenějším desktopovým systémem. Prvenství stále neochvějně drží Windows 7.

Windows 10

Statistika pochází od analytiků společnosti NetMarketShare a v nejnovějším vydání poukazuje na vzestup aktuálních Windows 10. Těm se totiž povedlo přeskočit hned dvě starší verze. V prvé řadě jde o předchozí Windows 8.1 a dále také legendární Windows XP. Podíl „XPéček“ činí 11,42 %, zatímco „Desítky“ mají nepatrně více, konkrétně 11,85 % a samozřejmě na rozdíl od 15 let staré verze vzestupnou tendenci. Windows 10 se tak tímto postupem směrem vzhůru staly druhým nejrozšířenějším desktopovým systémem po stále suverénních Windows 7, jejichž podíl je více než 52 %.

TIP! Nové Windows 10 si nainstalovalo již 200 milionů uživatelů

Mezi špičkou se vyskytují převážně jen různé verze systému od Microsoftu, což není nijak překvapivé. Na páté a sedmé příčce se nachází systém Mac OS X od Applu ve verzi 10.11, respektive 10.10. Pokud jejich podíly na trhu sečteme, získáme podíl 5,77 %. Jako zajímavost se můžeme podívat i na další verze Windows. Již trošku polozapomenutá verze Vista má aktuálně podíl 1,69 %. Symbolický podíl 0,01 % pak mají prastaré Windows 2000.

Zdroje: netmarketshare.com, gsmarena.com

Diskuze ke článku
Patrik Hatas
Patrik Hatas
Taketo veci nepiste, akykolvek uspech microsoftu by mohol Honzovi sposobit ujmu na zdravi
tomas
na konci roku dokedy sa moze zadarmo upgradovat na w10 predpokladam ze 8cky zmyznu aj 8.1 ostane im minimalny podiel. sedmicky klesnu o polovicu ked nie viac. a skoda ze nedali taku moznost aj na xp. xp uz by boli minulostou a podiel by bol o tolko vyssi
Coohy314
myslím si, že okolo 20. července poletí podíl rapidně nahoru, pokud microsoft do aktualizací zahrne velmi velmi výrazné upozornění, že se možnost bezplatného updatu blíží ke konci, všichni ti, kteří nebudou mít s přechodem potíže přejdou :)
Isal
Jen hlupák nepřejde bezplatně na novější a z mé zkušenosti celkem povedený W10. Škoda že takhle dobrý nejsou W10 na mobilech, snad je vyladí. Docela by mě bavilo mít to samý v PC a na mobilu, ale počkám až to vyladí a přijde jinej výrobce, jelikož Lumie jsou vzhledově fakt odporný.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze