Vzhůru k ještě větší nezávislosti. Apple si navrhne další klíčovou komponentu

1
Vzhůru k ještě větší nezávislosti. Apple si navrhne další klíčovou komponentu
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Nový 5G modem navržený Applem se má překvapivě objevit pouze ve dvou modelech
  • Lze předpokládat, že jedním z důvodů pro přechod na vlastní 5G modemy je optimalizace nákladů

Společnost Qualcomm je známá především svými čipsety pro mobilní telefony, ačkoliv navrhuje a vyrábí (např. ve spolupráci s TSMC) také mnohé další důležité komponenty, které lze použít samostatně nebo jsou součástí čipové sady. Důležitým prvkem moderních smartphonů je přitom modem s 5G konektivitou, který úzce souvisí nejen s kvalitou připojení, ale například také energetickou efektivitou telefonu jako takového. Apple se zřejmě právě z těchto důvodů (a zřejmě také čistě strategických důvodů) rozhodl již před delší dobou přejít na vlastní čipsety, i když 5G modem pro něj v tuto chvíli stále obstarává Qualcomm. To by se každopádně mělo podle známého analytika Ming-Chi Kua změnit v příštím roce.


Nový 5G modem navržený Applem se má překvapivě objevit pouze ve dvou modelech, a to u iPhonu SE (4. generace) a novém „ultratenkém“ iPhonu 17, jak stojí v příspěvku na sociální síti Twitter. Pokud se výše uvedené zakládá na pravdě (v průběhu roku se může ještě leccos změnit, i pokud informace odpovídají aktuálním plánům Applu), jedná se o vcelku zajímavé rozhodnutí. iPhone SE 4. generace by měl být představen v prvním čtvrtletí 2025 a „ultratenký“ iPhone 17 na podzim. Zřejmě by tak nový 5G modem od Applu mohl vynikat například kompaktnějšími rozměry či snad nižší cenou.

Nový 5G modem od Applu mohl vynikat například kompaktnějšími rozměry či snad nižší cenou.

Lze předpokládat, že jedním z důvodů pro přechod na vlastní 5G modemy je právě optimalizace nákladů, i když mohou být zpočátku vyšší z důvodu investic do vývoje. Zachování 5G modemu od Qualcommu u zbývajících iPhonů naopak dává tušit, že tento modem (od Qualcommu) bude mít alespoň v roce 2025 stále technologicky navrch. Každopádně se bude jednat o důležitý krok, který zřejmě odstartuje odklon Applu od modemů Qualcomm a učiní jej zase o něco samostatnějším.

x.com/mingchikuo, ,