Vyzkoušeli jsme Windows 10 Technical Preview: hlas budoucnosti

Microsoft oficiálně uvolnil první testovací verzi svého nadcházejícího operačního systému Windows 10. Ta nese název Technical Preview a ukazuje směr vývoje systému, zároveň je však jasné, že je vývoj teprve na začátku. My jsme pro vás zbrusu nový systém otestovali a přinášíme vám dojmy z jeho používání.

Když Microsoft představil Windows 8, způsobil poměrně velkou revoluci. Proč? Odstranil nabídku a tlačítko Start, která byla v systému Windows opravdu velmi dlouho. Tímto revolučním krokem potupně Microsoft odsoudil Wndows 8 k podobně nevalnému renomé, jaké nesly kdysi Windows Vista. Microsoft myslel až možná moc dopředu, moc revolučně a většina uživatelů na takovýto krok nebyla připravena. Zejména korporátní uživatelé tak nepřešli na novější verzi systému a raději zůstali u Windows 7, který je pro použití na stolních počítačích podstatně vhodnější. Proto přišel Windows 10, který nejen v mnohém vylepšuje Windows 8.1, ale také se v mnoha krocích vrací k Windows 7. Přehled novinek jsme vám přinesli v tomto článku.

Windows 10

Microsoft si zároveň s novým systém předsevzal jeden velmi ambiciózní úkol. Winodows 10 totiž budou jednotným systémem pro velké množství zařízení, od tabletů, přes telefony, počítače, notebooky a konvertibly, po různé doplňky, ať už se jedná o chytré hodinky nebo třeba ledničky nebo televize. To je pro Microsoft odvážný cíl, protože samotný systém je vlastně stále v plenkách, ale společnost sídlící v Redmondu musí odvézt dobrou práci, protože kdyby se Windows 10 nepovedl, mohla by se uživatelská základna zcela rozpadnout.

Windows 10 – první pohled

Technical Preview je testovací verze systému, a proto nedoporučujeme, abyste si ji instalovali na hlavní počítač. Slouží spíše pro vývojáře, velké firmy a partnery Microsoftu, kteří mu pomáhají při vývoji systému a zároveň si mohou systém vyzkoušet. Pokud jste však nebojácní a chcete k vývoji přispět, tak neváhejte, i tak je však bezpečnější instalovat systém do virtuálního počítače nebo na nepotřebný stroj. Také je potřeba říci, že jde opravdu o jednu z prvních verzí a vzhledem k tomu, že finální verze má vyjít až zhruba za rok, má před sebou Microsoft ještě mnoho práce a bude mít čas zakomponovat velké množství novinek.

Návrat nabídky Start

Je zpátky, lepší než kdy dříve. Všichni jsme to samozřejmě věděli, nabídka Start se vrátí, ale nikdo nevěděl kdy a v jaké podobě. Vzhledem k tomu, že Windows 8.1 byl založen především na používání dlaždic, projevil se tento fakt i u Windows 10 a nabídka Start v tomto systému je vlastně takovým kompromisem mezi Windows 7 a Windows 8.1. Z obou systémů si bere to nejlepší, ale stále je velmi znát, že se jedná o ranou vývojovou verzi systému.

Nabídka Start

V nabídce Start bude možné si připnout dlaždice, které tak částečně nahrazují miniaplikace, jež byly docela dobrým pomocníkem, který byl však celkem náročný na hardware. Dlaždie si i v nabídce start můžete přesouvat, zvětšovat a připínat další ze seznamu aplikací, takže poté můžete mít nabídku start zaplněnou dlaždicemi na celou šířku obrazovky. Přepínání mezi obrazovkou Start a nabídkou Start zařídí samotný systém. Pokud máte dotykové zařízení bez klávesnice, tak se standardně bude zobrazovat obrazovka Start, kdežto u nedotykových notebooků a stolních počítačů tomu bude naopak, vládnout jim bude nabídka Start. Zajímavé je však řešení u konvertibilních zařízení, kupříkladu Lenovo Yoga. Když máte přetočený displej a není přístupná klávesnice, bude zobrazena obrazovka Start, ovšem při přetočení do režimu notebooku se aktivuje nabídka Start, přepínání mezi obrazovkou a nabídkou Start musí potvrdit pokaždé uživatel. Tato funkce se ale bohužel v Technical Preview neobjevila.

Nabídka Start a obrazovka Start

Také ve Windows 10 zůstane oblíbený charm bar na pravé straně, který vyvoláte gestem z pravé strany. Po instalaci systému a prvotním nastavení, které mimo jiné zahrnuje přihlášení k účtu Microsoft, se vám zobrazí prostředí plochy a nezáleží na tom, jestli máte dotykové zařízení nebo ne, zkrátka vždy se vám zobrazí nabídka Start. Bohužel s obrazovkou Start, jejíž prostředí se nyní jmenuje Continuum, se neudálo vůbec nic a zůstala zcela stejná. Zde ještě čeká Microsoft mnoho práce. Pokud jste ale už byli dříve zvyklí na obrazovku start, můžete si ji aktivovat jednoduše v nastavení i zde.

Plocha, odinstalace aplikací a aplikace počasí

V rámci nabídky start je k dispozici i univerzální vyhledávání v souborech a obsahu systému a zároveň i na Bingu. Na liště je dokonce i samostatné tlačítko pro vyhledávání.

Multitasking: mnoho nových možností

Práce s více aplikacemi, to je funkce, která systému Windows velmi dobře šla, sice se u Windows 8 multitasking částečně zhoršil, ale stále se jednalo o poměrně pokročilý multitasking, ovšem Windows 10 jde ještě dále. Kromě toho, že podporuje běh více aplikací najednou, tak podporuje i možnost vytvářet si virtuální plochy, takže pokud jste někdy používali Linux či Mac OS X, tak tuto funkci rozhodně znáte. Kolik můžete mít maximálně otevřených ploch najednou? Tolik, kolik váš počítač zvládne. Zajímavé také je, že když uzavřete plochu, kde máte otevřené nějaké aplikace, tak se automaticky přesunou na jinou otevřenou plochu, což je vskutku praktické.

Vylepšený mutltitasking

Bohužel připínání aplikací nefunguje tak, jako tomu bylo u Windows 8, tudíž když si připnete aplikaci, ať už desktopovou nebo jakoukoliv jinou, a rozšíříte její okno, tak se okno druhé aplikace automaticky nezmenšuje, což je škoda, tato funkce mi připadala na Windows 8.1 právě velmi praktická. Co ale potěší je společné zobrazování nových aplikací Continuum a klasických aplikací, které mohou být zobrazeny v oknech přes sebe, vedle sebe, jak chcete. Nové aplikace se tak chovají stejně, jako ty klasické, jejich okna můžete přemisťovat, zmenšovat, maximalizovat a minimalizovat a ze systému tak mizí určitá schizofrenie, která byla ve Windows 8 a 8.1.

Možnosti nastavení aplikací

Velmi praktické je přepínání aplikací, které funguje buď pomocí stisknutí tlačítka na liště Start nebo klávesovou zkratkou Alt+Tab, která doprovází systém Windows už hodně dlouhou dobu. Při přepínání aplikací vidíte živé náhledy, takže vidíte, co se s různými aplikacemi děje a vždy víte, co zavíráte. Přepínat plochy lze pomocí tlačítka, které se nachází na liště Start, ikonka je mírně podobná přepínání aplikací technologií Aero, jež se nacházelo ve Windows Vista a Windows 7.

Další vylepšení

Jste-li uživatel, který rád používá příkazovou řádku, tak budete potěšeni, protože ta má nyní možnost vložení textu nebo příkazu pomocí klávesové zkratky Ctrl+V, což dříve nešlo. Velkým přínosem také bude jednotný obchod Store pro všechna zařízení, ať už pro počítače, tablety nebo telefony. Pro uživatele to má jednoznačný přínos, tím je univerzálnost aplikací, takže čím dál více aplikací bude dostupných pro různá zařízení, protože se sjednotí nejen jádro systému, ale i jeho prostředí. Potěší, že stávající aplikace pro Windows (Phone) 8.1 by měly fungovat i v nových Windows 10. Vylepšený byl i prohlížeč souborů, který má nyní jiné rozložení.

Internet Explorer 11 a prohlížeč souborů

Co má Microsoft v záloze?

Co se ve Windows Technical Preview neobjevilo? Především notifikační centrum, jež jsme mohli vidět na snímcích uniklých testovacích sestavení systému, která jsou standardně dostupná pouze pro uživatele a partnery Microsoftu. Taktéž chybí hlasová asistentka Cortana, jež se má do systému také dostat, i když nikdo zatím neví v jaké formě. Dalším chybějícím vylepšením je prohlížeč Internet Explorer ve verzi 12, stále je dostupný pouze ve verzi 11, ale i tak byl poměrně vylepšen, konkrétně se jedná o vylepšení jádra Javascriptu a také začlenění protokolu HTTP/2.

Cortana a notifikační centrum, prozatím nepředstavené funkce

Na závěr

Na začátku článku jsme zmiňovali fakt, že systém bude dostupný na širokém spektru zařízení, takže se dostane i na telefony s Windows Phone, přičemž značka Windows Phone vlastně tímto krokem zanikne a zůstane jedna velká platforma, jež bude běžet na různých zařízeních. Společný bude také obchod s aplikacemi, přičemž ty současné budou fungovat a současné telefony s Windows Phone 8 bude možno updatovat na Windows 10. Samozřejmě, že na telefonech s Windows 10 nebude dostupná plocha, ale jen prostředí Continuum, ovšem to je prozatím nepotvrzená informace. Taktéž již víme, že ARM verze tohoto systému bude vydána až na začátku roku 2015. Co to znamená? Jednoduše to, že pokud vlastníte telefon s Windows Phone nebo tablet s Windows RT, tak si na nich Windows 10 nevyzkoušíte dříve než v roce 2015.

Windows 10

Windows Technical Preview přestane fungovat již 15. dubna 2015, což naznačuje to, že v dubnu bude možná už k dispozici finální verze tohoto operačního systému nebo alespoň další významná preview verze. Další menší preview verze systému má být dostupná ke konci roku, takže pokud chcete Windows 10 co nejdříve, ale zároveň jej chcete normálním způsobem používat, tak doporučujeme počkat si na další testovací verzi a Technical Preview raději přeskočit, protože chyb v systému je ještě stále moc. Windows 10 každopádně představují zajímavou evoluci, kterou se Microsoft snaží vrátit se částečně k Windows 7, vzít si z něj to nejlepší a zkombinovat vše s moderními Windows 8, zároveň si Microsoft vytyčil velmi zajímavý cíl přinést jednotný systém pro všechny zařízení. Uvidíme, jak se s tím gigant z Redmondu popasuje.

Diskuze ke článku
pavel
Vím co bude můj nový systém, až mi doslouží XPčka. :)
Tomáš Marek
Tomáš Marek
Proč je jako autor bude uveden Vojtěch Dalekorej?
Rudolf Ridoško
Rudolf Ridoško
Jsem zvědavý jak to bude vypadat na telefonech...
Andrej Michalek
Fungujem na ňom od jeho vypustenia a mám ho ako hlavný systém na počítači čo denne používam a aj napriek tomu funguje spoľahlivo!!!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze