Vyzkoušeli jsme u nás nedostupné Vivo X Fold. V čem je tato skládačka unikátní?

2
Vyzkoušeli jsme u nás nedostupné Vivo X Fold. V čem je tato skládačka unikátní?
Fotografie: Petr Vojtěch, mobilenet.cz
  • Zaujaly nás hned dvě ultrazvukové čtečky otisků prstů
  • Vnitřní displej využívá tenké sklo SCHOTT UTG
  • Hmotnost 311 gramů je v ruce znát, zpracování je ale prémiové

Ačkoliv se na našem trhu (oficiálně) neprodává, má i Vivo svůj vlastní ohebný smartphone, který využívá skládací konstrukce à la tablet – uživatelům tak nabídne opravdu velkou plochu vnitřního displeje. Vivo X Fold jsme si naštěstí mohli na chvíli vyzkoušet a tady jsou naše dojmy.

Vivo X Fold je nedostupná unikátní skládačka

Precizní zpracování a hmotnost přes 300 gramů

Vivo X Fold ohýbá displej dovnitř, podobně jako například Oppo Find N, Xiaomi Mi MIX Fold či Samsung Galaxy Z Fold4, ohebný pant má přitom velmi příjemnou tuhost a zároveň umožňuje displej rozevřít v určitém úhlu, kdy poslouží část telefonu například jako stativ. Samotný ohebný zobrazovací panel pak nabídne uhlopříčku 8", což je s výjimkou Xiaomi více než zmíněná konkurence, a také využívá technologii LTPO. Není tak problém snížit maximální 120Hz obnovovací frekvenci klidně i na 1 Hz a šetřit baterii. Další oblast, která nás zajímala, je ohyb uprostřed displeje.

„Rýha“ je relativně nenápadná a při přejíždění prstem po displeji si jí dost pravděpodobně ani nevšimnete. Výrobce využívá ultratenké sklo SCHOTT UTG, které je na dotyk velmi příjemné a pěkně po něm kloužou prsty. Mezi další nevšední výbavu lze zařadit ultrazvukovou čtečku otisků prstů, která se ukrývá jak v ohebném displeji, tak ve vnějším 6,53" panelu. Vivo X Fold je jediným (ohebným) smartphonem, který využívá hned dvě ultrazvukové čtečky otisků prstů.

Vivo X Fold působí v ruce opravdu prémiově, konstrukce se však pojí také s vyšší hmotností 311 gramů, což je v ruce zkrátka znát. Záda u provedení, které se nám dostalo do rukou, zdobí veganská kůže a také výrazný fotomodul připomínající ten z Viva X80 Pro.

Špičková fotovýbava

Za zmínku stojí rozhodně i fotovýbava ohebného smartphonu od Viva, který patří v této oblasti k nejlépe vybaveným. Na zadní straně čeká 50Mpx hlavní snímač s opravdu velmi pohotovým ostřením (Dual Pixel PDAF a k dispozici je i laserové) i optickou stabilizací, který doplňuje pětinásobný 8Mpx teleobjektiv s OIS, dvounásobný 12Mpx teleobjektiv a 48Mpx ultraširokoúhlý objektiv.

Během krátkého používání nás potěšila svižnost fotoaplikace i přepínání mezi jednotlivými snímači, ale také možnost využít vnější displej, ať už k ovládání fotoaplikace nebo jako náhled. Ten se může hodit, pokud někoho fotíte a dotyčný by rád věděl, jak na záběru vypadá. Podobně jako u Viva X80 Pro je navíc i zde přítomna ochrana čoček od výrobce Zeiss proti světelným odrazům. Na čelní straně pak najdeme 16Mpx selfie kamerku, do ohebného panelu výrobce rovněž implementoval fotoaparát.

Nadstavba mnoha možností

Prostředí námi testovaného Vivo X Fold vychází z čínské verze nadstavby, která přináší nepřeberné množství widgetů, v nichž si Vivo opravdu libuje. Velmi rychle je tak možné změnit například vzhled uživatelského rozhraní, na obrazovce je však velké množství dalších přepínačů. Chod telefonu byl přitom nadmíru svižný, na čemž se jistě podílí i Snapdragon 8 Gen1. Další předností je podpora rychlého 66W drátového a 50W bezdrátového nabíjení, které jsme si bohužel nemohli vyzkoušet, oproti Galaxy Z Foldu4 se však jedná o vcelku zásadní rozdíl.

Vivo X Fold

Pokud jste si dělali zálusk na Vivo X Fold, máme pro vás špatné zprávy, protože ani několik měsíců po oficiálním představení na čínském trhu jej výrobce neplánuje nabízet v Evropě, respektive na našem trhu. I přesto se však jedná o zajímavě vybavený ohebný smartphone a již nyní se těšíme, s čím dalším Vivo v budoucnu přijde.

Vivo X Fold

Rozměry162 × 144,9 × 7,4 mm, 311 g
DisplejAMOLED, 6,53" (2 520 × 1 080 px)
Fotoaparát50 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 8 Gen1, 1×3 GHz + 3×2,5 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 12 GB, úložiště: 256 GBne
Akumulátor4 600 mAh, doba nabíjení: 0:37 hodin