Vivo X80 Pro
recenze

Vivo X80 Pro

Lepší, než byste čekali
12

Fotovýbava s logem Zeiss, výkonný čipset od Qualcommu či 80W nabíjení? Na to vše láká nové Vivo X80 Pro, kromě toho má však v rukávu také několik skrytých es. Která to jsou a jak se novinka povedla? To prozradím na řádcích níže.

Vivo se na českém trhu až doposud s jedinou výjimkou profilovalo především jako výrobce telefonů nižší a střední třídy, které občas zaujaly netradiční selfie výbavou, jindy se však jednalo o vcelku tuctové smartphony. K naší radosti se však i k nám dostal vlajkový model X80 Pro, který přináší překvapivě bohatou výbavou za slušnou cenu. Jak se osvědčil v redakčním testu?

Technické parametry Vivo X80 Pro

Kompletní specifikace
Konstrukce164,6 × 75,3 × 9,1 mm, 215 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68
DisplejAMOLED, 6,78" (3 200 × 1 440 px)
Fotoaparát50 Mpx, LED dioda, video: 7 680 × 4 320 px
ChipsetQualcomm Snapdragon 8 Gen1, CPU: 1×3 GHz + 3×2,42 GHz + 4×1,8 GHz, GPU: Adreno 730
PaměťRAM: 12 GB, vnitřní paměť: 256 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ano, LTE: ano, Wi-Fi: Wi-Fi 6, Bluetooth: 5.2, NFC: ano
Operační systémAndroid 12
Akumulátor4 700 mAh, bezdrátové nabíjení: ano
Dostupnost, 26 990 Kč

Obsah balení: jednoznačně nadstandardní

Zatímco většina ostatních výrobců nepřibaluje do balení svých vlajkových lodí už takřka vůbec nic, Vivo k vlajkovému modelu dodává kryt na telefon, ochrannou fólii (předinstalovanou na displeji), pecková sluchátka, kabel a také napájecí adaptér. Na dnešní poměry se tak jedná o vskutku nadstandardní příslušenství.

Líbilo se nám
  • bohaté příslušenství

Konstrukční zpracování: padne vám do oka

Vivo X80 Pro přichází na český trh v černém provedení, které novince dodává punc elegance, přitom je praktické. Skleněná záda mají matnou povrchovou úpravu a na světle se jemně třpytí, masivní obdélníkový fotomodul naopak tvoří lesklé sklo, v němž je uložena další mírně vystouplá kruhová část, kde je i logo společnosti Zeiss. Přiznám se, že zpočátku jsem byl k designu fotomodulu trochu skeptický, postupně se mi však zalíbil. Pokud se rozhodnete telefon nosit bez pouzdra, nemusíte se navíc obávat houpání mobilu na rovných površích a také tak často nemusíte řešit utírání drobných částeček prachu, které se rády usazují v oblasti mezi fotomodulem a zbytkem zad.

Zakulacený kovový rámeček po stranách doplňuje nápis Professional Photography na horní straně a USB-C dole, kde najdeme rovněž slot pro dvojici nanoSIM karet (eSIM telefon nepodporuje). Nezbývá tak, než zhodnotit umístění fyzických tlačítek, která se usídlila na pravém boku v podle mě ideální výšce. Bez přesouvání telefonu v dlani jsem tak neměl problém nahmatat vypínací tlačítko, ale ani kolébku ovládání hlasitosti. V neposlední řadě potěší také zvýšená odolnost IP68, která by vlajkovým smartphonům neměla scházet, či slušná haptická odezva. Celkově zařízení působí v ruce velmi příjemně, neklouže (v zimě by však kvůli matným zádům mohlo) a díky tvaru fotomodulu má i vcelku zapamatovatelný design.

Líbilo se nám
  • certifikace IP68
  • matný povrch zad
  • zapamatovatelný design

Displej: moc pěkná podívaná

Vivo nasadilo v případě modelu X80 Pro 6,78" zobrazovací panel s maximálním rozlišením 3 200 × 1 440 px (WQHD+), které je však možná až zbytečně vysoké, většinu času jsem si tak zcela komfortně vystačil s nižším rozlišením 2 400 × 1 080 pixelů. Jedná se navíc o LTPO panel s maximální 120Hz obnovovací frekvencí, kterou umí telefon adaptivně regulovat. S aktivovaným vývojářským režimem klesla obnovovací frekvence maximálně na 1 Hz a přepínání fungovalo vcelku smysluplně (zapnuto bylo chytré přepínání obnovovací frekvence), takže například ve fotoaplikaci klesla obnovovací frekvence na 30 Hz a při prohlížení statických obrázků nebo zapnutém Always-On pak až na zmíněný 1 Hz. V tomto ohledu se sluší dodat, že 1 Hz lze dosáhnout pouze při velmi vysokém/nejvyšším jasu displeje, jinak se zpravidla přepne na 10 Hz.

Další ze silných stránek Viva X80 Pro je rovněž velmi vysoký jas vhodný i pro používání venku během slunečného počasí, neméně mě však potěšil jas minimální, který oceníte při čtení obsahu ve tmě. Pro sledování videí je pak k dispozici i certifikace HDR10+, vůbec nejvíc na mě zapůsobila nová generace ultrazvukové čtečky otisků prstů. Jedná se o více než 11× větší čtečku otisků prstů než předešlá generace ultrazvukové čtečky od Qualcommu a toto tvrzení mohu dosvědčit.

Vivo X80 Pro

Výše si můžete na přiložené fotografii sami porovnat velikost čtečky u Galaxy S22 a Viva X80 Pro, jejíž polohu a velikost lze zpozorovat na určitém úhlu dopadajícího světla. Díky velikosti je tak možné například zvolit ještě vyšší stupeň zabezpečení a vyžadovat odemknutí dvojicí prstů najednou. V praxi to tak vypadá tak, že na displej přiložíte například dva palce. Zásadně rychlejší je však i samotné skenování prstu, kdy se nemusíte otravovat s natáčením prstu do různých poloh, než jej telefon uloží.

Líbilo se nám
  • fantastická čtečka otisků prstů
  • krásný LTPO AMOLED displej
  • vysoký jas i rozlišení

Zvuk: slušný standard

Vivo X80 Pro je osazeno dvojicí hlasitých reproduktorů, které rozhodně nezklamou, přestože se o nejlépe hrající telefon na trhu nejedná. Hlasitost je však velmi slušná, kvalita rovněž nevadne ani při vyšších hlasitostech a stejně tak zvládá smartphone i kvalitně zaznamenat zvuk během hovorů i natáčení videí.

Líbilo se nám
  • slušný zvuk

Výkon hardwaru: Snapdragon 8 Gen1

Qualcomm Snapdragon 8 Gen1 je oblíbenou volbou pro vlajkové lodě a spoléhá se na něj i Vivo X80 Pro. Telefonu, jenž je navíc osazen 12 GB RAM (s možností rozšíření o 4 dodatečné GB z úložiště) tak výkon rozhodně neschází a problém nepředstavuje ani velikost úložiště (256 GB), které však nelze rozšířit o paměťové karty. Celkově se můžete těšit na velmi plynulý zážitek z ovládání i hraní her, který nekazí ani přílišné zahřívání. Vivo X80 Pro se sice umí rozpálit (použitý procesor je známý tím, že se umí zahřát), rozhodně však ne na nějak nepříjemné hodnoty, kdy by již nebylo komfortní zařízení držet či se samovolně ukončovaly aplikace kvůli příliš vysoké teplotě.

Vivo X80 Pro
Líbilo se nám
  • špičkový výkon
  • dobře fungující chlazení

Výdrž baterie: 4 700 mAh pod kapotou

Ačkoliv nepatří Vivo X80 Pro k nejlehčím vlajkovým smartphonům na trhu, osadil jej výrobce „pouze“ 4 700mAh baterií, která mi zprostředkovala pouze jeden den komfortního používání s 20 až 30 % kapacity baterie večer k dobru. Pro lepší představu stojí za to zmínit, že streamování 2 hodin 1080p videa z YouTube se zhruba 70% jasem displeje si ukousne přibližně 23 %, což není špatný výsledek, ale rozhodně ani hodnota, kvůli které by Vivo X80 Pro nějak výrazně vystupovalo z řady.

Z hlediska nabíjení je k dispozici 80W drátové nabíjení, ale i 50W bezdrátová alternativa či reverzní bezdrátové doplňování energie. Rychlost nabití dodávaným adaptérem a kabelem z 0 na 100 % je pak solidních 40 minut, jedná se tedy o rychle se nabíjející se smartphone, na ty nejrychlejší na trhu však nestačí.

Líbilo se nám
  • rychlé nabíjení
  • slušná výdrž

Konektivita: bez problémů

Konektivita je v případě Viva X80 Pro zcela bezproblémová, neboť podporuje 5G sítě, Wi-Fi 6, Bluetooth 5.2, NFC i polohové systémy GPS, BEIDOU, GLONASS, Galileo a QZSS. Nic důležitého tak neschází.

Líbilo se nám
  • bezproblémová konektivita

Fotoaparát: ZEISS v hlavní roli?

Velkým lákadlem nového Viva X80 Pro má být fotovýbava, kterou tvoří celkem pět fotoaparátů, jejichž specifikace si můžete prohlédnout v přiložené tabulce. Nutno podotknout, že Vivo spolupracovalo se společností Zeiss, která poskytla nejen některé softwarové režimy, ale také zajistila speciální antireflexní film čoček objektivů, které mají minimalizovat odlesky.

Hlavní snímač 5× teleobjektiv Ultraširokoúhlý objektiv 2× teleobjektiv Selfie kamerka
Rozlišení 50 Mpx 8 Mpx 12 Mpx 48 Mpx 32 Mpx
Světelnost objektivu f/1.57 f/3.4 f/1.9 f/2.2 f/2.45
Ohnisko/rozsah ? mm ? mm ? mm ? mm (114˚) 24 mm
Velikost senzoru 1/1,3" 1/4,4" 1/2,93" 1/2,0" 1/2,8"
Velikost pixelu ? µm 1,0 µm 1,22 µm ? µm 0,8 µm
Druh ostření PDAF, Laser AF PDAF Dual Pixel PDAF AF fixní

Snímky pořízené všemi osazenými fotoaparáty se mohou pochlubit vcelku konzistentním barevným podáním, což lze hodnotit rozhodně kladně, stejně jako dobrou práci s nastavením expozice či HDR, na které se lze spolehnout. Potěší také vysoká míra detailů, a to i když zrovna nefotíte v ideálních světelných podmínkách. Barevné podání se pak odvíjí od toho, jaký režim používáte. Se zapnutým AI jsou fotky zpravidla saturovanější, s aktivovaným režimem Zeiss by měly naopak více odpovídat realitě a být méně barevné. Právě u režimu Zeiss jsem přitom pozoroval, jakoby jeho zapnutí/vypnutí nemělo na výsledek žádný efekt, hodně však záleží na konkrétní scéně. Výrobce nabízí také pestrou škálu různých režimů, a to například snímek v pohybu, úplněk v perigeu, dvojitou expozici, duální zobrazení a další.

Velmi dobře si vede vlajková loď čínského výrobce také v oblasti nočních snímků, které jsou občas možná trochu zbytečně uměle doostřované, celkově jsou však povedené, neschází jim dostatek detailů a jsou tak akorát prosvícené.

Během používání jsem si také všiml ve fotoaplikaci pro Vivo běžného označení portrétního režimu jako Na výšku, na nápravě se však již pracuje. Samotná fotoaplikace funguje svižně a telefon zvládá i záznam 8K videa s 30 FPS či pokročilý gimbal režim. K dispozici je také makro režim, který má na starost ultraširokoúhlý objektiv s maximálním rozsahem 114 stupňů. Jediné, co se Vivu příliš nepovedlo, je Zeiss Cinematic režim, který si neumí příliš dobře poradit s přeostřováním na osoby v popředí.

Tabule používaná pro testování barevného podání obsahuje předměty, jejichž barevný odstín zná každý
Tyto kruhy se používají ke zkoumání toho, kdy na fotografii dojde ke slití linek směřujících do středu kruhu, zkoumají se kruhy ve středu i na okrajích
Expozice zaměřená na odlesky v objektivu, které se minimalizují pomocí antireflexních vrstev a také digitálně
Ukázka automatického (první snímek) a manuálního nočního režimu (druhý snímek)

Vivo X80 Pro režim Zeiss Cinematic 1080p 24 FPS

Vivo X80 Pro 4K 30 FPS

Vivo X80 Pro 4K 30 FPS noc

Vivo X80 Pro 8K 30 FPS

Líbilo se nám
  • kvalitní fotovýbava
  • velké množství režimů
  • svižná fotoaplikace
Nelíbilo se nám
  • diskutabilní režim Zeiss Cinematic
  • menší rozsah ultraširokoúhlého objektivu

Software: Funtouch a Android 12

Vivo sází na nadstavbu Funtouch OS 12, která je velmi blízká (v mnoha ohledech identická) s tím, co najdeme u telefonů Oppo a novějších OnePlus. Uživatel má tak k dispozici celkem velké množství nastavení a mně osobně je třeba Funtouch sympatičtější než MIUI, neboť je podle mého názoru stále o trochu blíž čistému Androidu. Ten je zde mimochodem ve verzi 12 a výrobce slibuje tři velké aktualizace, tj. na Android 15 a stejně tak tři roky bezpečnostních záplat.

Líbilo se nám
  • tříletá garance aktualizací

Zhodnocení

Vivo X80 Pro je pro mě příjemným překvapením, neboť se jedná o smartphone, kterému nic důležitého neschází a navíc přináší super vychytávku, jež u konkurence prozatím nenajdeme. Řeč je samozřejmě u špičkové ultrazvukové čtečce, která je opravdu návyková, povedená je však také fotovýbava i displej jako takový a stěžovat si nelze ani na nedostatek výkonu. Novince to navíc sluší a neschází ani praktická certifikace IP68. Připočteme-li k tomu přívětivou cenu, jedná se o vlajkový smartphone s jedním z nejlepších poměrů cena/výkon na trhu.

Konkurence

Ten, kdo hledá smartphone s variabilnější fotovýbavou a využil by integrovaný S Pen, může sáhnout po Galaxy S22 Ultra.

Samsung Galaxy S22 Ultra 512+12 GB

Rozměry163,3 × 77,9 × 8,9 mm, 229 g
DisplejAMOLED, 6,8" (3 080 × 1 440 px)
Fotoaparát108 Mpx, video: 7 680 × 4 320 px, 24 FPS
ProcesorSamsung Exynos 2200,
PaměťRAM: 12 GB, úložiště: 512 GBne
Akumulátor5 000 mAh

Milovníky focení by mohl zaujmout rovněž Google Pixel 6 Pro, který skvěle fotí a má zajímavý design, na našem trhu však bohužel nepodporuje 5G.

Google Pixel 6 Pro 512 GB

Rozměry163,9 × 75,9 × 8,9 mm, 210 g
DisplejOLED, 6,7" (3 120 × 1 440 px)
Fotoaparát50 Mpx, video: 3 840 × 2 410 px, 60 FPS
ProcesorGoogle Tensor,
PaměťRAM: 12 GB, úložiště: 512 GBne
Akumulátor5 003 mAh

Foto: Petr Vojtěch, mobilenet.cz

vivo-x80-proDoporučujeme
Klady
  • kvalitní fotovýbava
  • rychlé nabíjení
  • špičkový výkon a účinné chlazení
  • fantastická čtečka otisků prstů
  • krásný LTPO AMOLED displej
  • zajímavý design
  • certifikace IP68
Zápory
  • diskutabilní Zeiss režim
  • menší rozsah záběru ultraširokoúhlého objektivu
Diskuze ke článku
Martin Vit
Martin Vit
Mám dotaz k redakci, jelikož o tom nepadlo slovo. Jak je na tom telefon s českou lokalizací? Jsou tam nějaké chyby v menu, zpozorovali jste nějaké chyby v překladu? Díky za odpověď.
V tabulce s výčtem fotoaparátů máte chybku, údaje týkající se ultraširokého objektivu se týkají ve skutečnosti 2x přibližovacímu objektivu a naopak. Ten 48mpx snímač je ultraširokáč nikoliv ten 2x.
Díky za recenzi, velmi zvažuji jeho nákup, telefon je všude vychvalován a patrně to bude letos horký kandidát na telefon roku. Ještě počkám na podzim na variantu X80 Pro+. Potvrzení 3 leté podpory je další velký +, což by měla být výhoda varianty Pro+, protože už bude mít android 13 + 3 roky aktualizací.
Hezký den.
Vašek
Vašek
Dlouho jsem hledal náhradu za nakřáputý Mate 20 PRO. Nakonec skočil po Vivu hned první den prodeje. Byl jsem s ním týden v itálii u moře a na výletě v Rakousku. Prvotní lehké rozčarování po týdnu přešlo a jsem spokojený. Ty chybky a možná zvláštnosti v překladu jsem zaznamenal jen na to nastavení proměnlivé frekvence displeje. Zvláštní je jen překlad vyzváněcích melodií a zvuků, které se jmenují prostě zvláštně.

Něco měl Huawei určitě lepší, ale je to asi tím, že jsem jej měl 2 telefony v řadě a zvyknul jsem si za těch 5 let. Vadí mi zatím jen blbost a to, že v telefonu není vidget svítilny a z obchodu moc dobře nefunguje.

Fotky super. Jsem velmi vášnivý fotograf s technikou v ceně přez 100 000. Ten telefon fotí skvěle. Mrzí mě široké sklo, které oproti mate 20 pro není o nic lepší. Celkově ty fotky po prohlédnutí na 100% oproti Mate o moc lepší nejdou, ale už ten byl bomba a ač by mezi nimi býl v recenzi na DXO rozdíl o parník, tak ten tam není, ale to ani oproti ostatním.

Další lehounké zklamání je akumulátor, na dva dny to není.
Pc Wifi
Pc Wifi
postradam info o tom ze 48 MP fotaku maji zbyle 3 OIS... Skoda ze je to takova halapartna vysoka...telefon okolo 155mm aby clovek hledal lupou, resp. az tak moc jich neni. No cinan, co od nich cekas, tam je cilem veeeeeelky display a pak tomu adaptuji vse ostatni :o)))
Vit Zaoralek
Vit Zaoralek
Prosím o radu. Na telefonu se mi zobrazují čtyři ikony, které jdou přesouvat po obracovce, ale nejdou vypnout.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze