Vyzkoušeli jsme špičkové Huawei P20 a P20 Pro. Míří úplně nejvýš

20
Vyzkoušeli jsme špičkové Huawei P20 a P20 Pro. Míří úplně nejvýš
  • Huawei představil své vlajkové lodě P20 a P20 Pro v Paříži, na český trh vstoupí 1. dubna
  • Novinky z kovu a skla mají velké vykousnuté FullView displeje, krásný design a špičkovou výbavu
  • Huawei se hodně zaměřil na fotoaparáty. P20 Pro má rovnou tři, včetně 40Mpx hlavního a sekundárního s 3× optickým zoomem
  • Čtečka otisků prstů je umístěna prakticky pod displejem
  • Fotoaparát hojně využívá umělou inteligenci
  • Huawei P20 bude stát 17 tisíc korun, P20 Pro pak 22 tisíc

Huawei každý rok míří se svou tradiční řadou vlajkových lodí P Series výš a výš. A letos zamířil úplně nejvýš. Novinky P20 a P20 Pro se zařadí po bok těch nejlepších mobilů, přitom s cenou o pár tisíc korun nižší. Nabídnou krásný design, hodnotné zpracování, displej takřka přes celou přední stranu, ale přitom se čtečkou otisků prstů pod displejem. Velkým lákadlem pak bude trojitý fotoaparát, velká baterie nebo voděodolnost u většího P20 Pro.

Huawei P20 a P20 Pro – první dojmy

I když se novinky představily teprve dnes, my jsme si nové Huawei P20 a P20 Pro mohli vyzkoušet v týdenním předstihu, a proto vám můžeme nyní naservírovat jejich představení společně s podrobnými dojmy.

Chcete Twilight na telefonu?

Design. Huawei ho vždy uměl a platí to i zde. Modely P20 jsou krásné, designové a špičkově zpracované kousky, kterým nelze nic vytknout. Na přední a zadní straně najdeme 2,5D zakřivené sklo, boky tvoří kovový rám. Telefony padnou velmi dobře do ruky díky zaobleným bokům, a to i přes jejich malou tloušťku 7,65 respektive 7,8 milimetru u P20 Pro.

Huawei P20 a P20 Pro pohromadě

Ze zadní strany nové telefony Huawei bezpečně poznáte, a to díky duálnímu fotoaparátu Leica u P20 a dokonce trojitému modulu u P20 Pro. Zajímavé jsou i barvy. Kromě tradiční černé potěší hezká modrá, verze P20 pak bude k dispozici i v růžové a P20 Pro ve speciální modro-fialové (nebo chcete-li zeleno-fialové) Twilight barvě. Na fotkách možná vypadá trochu kýčovitě, naživo je ale opravdu zajímavá a Huawei se bezpečně odlišuje.

I přes skleněná záda bohužel nemají novinky bezdrátové nabíjení, opět absentuje také 3,5mm Jack a pro poslech hudby musíte využít adaptér nebo Bluetooth. P20 Pro je také voděodolná podle standardu IP67, takže ji můžete ponořit na půl hodinky do vody a nic by se jí nemělo stát. Menší P20 se bohužel vody bojí a nabídne jen základní odolnost IP53.

Speciální zeleno-fialová verze Twilight bude v Česku k dispozici jen u P20 Pro

Notch i čtečka vepředu

Novinky poznáte bezpečně také zepředu. Jde totiž o jediné telefony, které kombinují displej přes celou přední stranu se čtečkou otisků prstů v úzkém pruhu pod ním. Za to musíme Huawei opravdu pochválit, nečekají vás žádné kompromisy s odemykáním obličejem nebo hledáním čtečky někde vzadu. Je přesně tam, kde jsou na ní všichni zvyklí. Čtečka je zároveň dotykovou plochou a pokud si v systému skryjete ovládací tlačítka, můžete za pomoci gest ovládat velmi pohodlně telefon jenom skrze ně.

P20 Pro

Největším lákadlem je ale samozřejmě displej samotný. Zabírá skoro celou přední plochu a po vzoru iPhonu X nebo Essential Phonu máme nahoře malý výřez, tzv. notch. „Vykousnutí“ je ale výrazně menší než masivní „notch“ u iPhonu X a vypadá tak mnohem lépe. Skrývá se v něm sluchátko a 24megapixelová selfie kamerka. Pokud vám výřez vadí, můžete si v menu aktivovat jeho skrytí, kdy se horní lišta změní z bílé na černou a je zarovnána s výřezem.

Detail „vykousnutí“ displeje

P20 má 5,8palcový LCD displej, P20 Pro pak 6,1palcový OLED panel. Ano, rozdíl je v technologii displeje a v praxi je OLED zobrazovač o něco zářivější a živější, nejde ale o velký rozdíl. Rozlišení je Full HD, přičemž na delší straně máme 2 244 pixelů. Poměr stran je opět „nudloidních“ 18,7:9.

Modely P20 jsou krásné, designové a špičkově zpracované kousky

Huawei pak musíme pochválit za to, že i přes tenké tělo se do telefonů vešly baterie se slušnou kapacitou. P20 má v pase 7,6 milimetru a 3 400mAh baterii, P20 Pro do 7,8 milimetrů vměstnala dokonce 4 000 mAh. O dobrou výdrž je tedy postaráno. Nechybí rychlé nabíjení až s 5 ampéry přes USB-C, ale jak už jsme zmiňovali dříve, bezdrátové nabíjení bohužel chybí.

P20 Pro ohromí 40 megapixely a 3× optickým zoomem

Obrovskou pozornost věnoval Huawei fotoaparátům, které vyvinul opět ve spolupráci s Leicou. P20 má klasické duální složení, kdy primární 12Mpx fotoaparát s čočkou o světelnosti f 1,8 je barevný a zaujme opravdu velkými pixely – 1,55 mikrometru. Druhý 20Mpx fotoaparát je černobílý, se světelností f/1,6 a slouží pro lepší zachycení kontur nebo lepší fotografie v noci. Fotoaparát bohužel postrádá optickou stabilizaci, vše je svěřeno té elektronické s umělou inteligencí.

Detail duálního fotoaparátu Huawei P20

Všechnu pozornost ale na sebe u fotoaparátu strhává větší P20 Pro. Nemá dva, ale rovnou tři fotoaparáty. V součtu mají ohromujících 68 megapixelů. Levá samostatná čočka skrývá 20Mpx černobílý snímač se světelností f/1,6, který slouží k lepšímu zachycení stínů a nočních snímků. Hlavní fotoaparát uprostřed pak má největší snímač mezi dnešními telefony s rozměrem 1/1,7" a s ohromným 40Mpx rozlišením.

Huawei P20 Pro a tři fotoaparáty

Objektiv pak má světelnost f/1,8.Výsledné rozlišení fotografií je pouze 10 Mpx, ale díky spojení 4 pixelů dohromady dostaneme mnohem více obrazových informací. Jde o podobný princip, jaký používaly kdysi Nokie PureView (pamatujete na 808 PureView nebo Lumii 1020?) Pokud ale chcete, můžete si v manuálním režimu zapnout plných 40 Mpx. Tento fotoaparát bohužel nemá optickou stabilizaci, musíte se spolehnout na umělou inteligenci a elektronickou stabilizaci.

Huawei P20 Pro
Huawei P20 Pro má rovnou tři fotoaparáty

Možná největším lákadlem pak bude třetí fotoaparát, který optickou stabilizaci má. Jde o „teleobjektiv“, který disponuje 3násobným optickým přiblížením a 8Mpx rozlišením se světelností f/2,4. Pokud ho zkombinujeme s 2× digitálním přiblížením, dostaneme 5× hybridní zoom a výsledky jsou stále velmi dobré. Ostatní telefony, jako například Apple iPhone X nebo Samsung Galaxy S9 , nabízí pouze 2× optický zoom.

Fotoaparát má i pokročilou umělou inteligenci a rozeznává desítky různých druhů scén

Další zajímavostí je, že maximální ISO u hlavního fotoaparátu je až šílených 102 400. Mnohem víc ale využijete extra rychlé spuštění i focení. Z vypnutého telefonu do vyfocení snímku to trvá novému smarphonu Huawei jen 0,3 vteřiny, extrémně rychlá je i reakce na stisknutí spouště. Huawei se nebojí srovnávat opět se Samsungem a Applem a tvrdí, že je rychlejší. Rychlému focení pomáhá také laserový autofocus fungující až na tři metry a Huawei uvádí také nový 4D prediktivní autofocus, který lépe sleduje předměty v záběru ostré, i když se pohybují směrem od a k fotoaparátu.

Fotoaparát má i pokročilou umělou inteligenci a rozeznává desítky různých druhů scén, třeba vodopád nebo ohňostroj, a podle toho nastaví expozici a upraví další parametry. Například nepozná pouze pokrmy, ale ví, že jde o indické jídlo a náležitě upraví barvy. A rozezná třeba až 32 ras psů a koček. Umělá inteligence pomáhá také udržet rovný horizont nebo lépe stabilizovat videa. Funguje dobře, ale optická stabilizace je stále o něco lepší, zejména když kráčíte s telefonem v ruce.

Huawei P20

Hodně nás zaujaly čtyřvteřinové dlouhé expozice bez nutnosti použít stativ. Telefon složí spoustu fotek za sebe a i v hodně tmavé místnosti dokáže vyprodukovat velmi pěkný a detailní snímek s minimem šumu, to vše bez rozmazání.

Novinkou jsou pak superzpomalená videa s rychlostí 960 snímků za vteřinu v rozlišení 720p, tedy stejném, jaké nabízí Samsungu, ale nižším, než se chlubí Sony u svých letošních novinek. Telefon dokáže nahrát v tomto režimu úsek dlouhý 0,2 vteřiny, který má při přehrání normální rychlostí 6 vteřin.

Startuje s nejnovějším Androidem

Vysoký výkon zajišťuje inteligentní procesor Kirin 970 s neurálním koprocesorem s umělou inteligencí a zajišťující pokročilé strojové učení, zejména ve spojení s fotoaparátem. Uvnitř najdeme 4GB (P20) nebo 6GB (P20 Pro) RAM a 128GB vnitřní úložiště. Paměťové karty ale bohužel chybí, možnost použít dvě SIM karty naštěstí ne.

Telefon startuje na Androidu 8.1 a Huawei slibuje jeho rychlý běh i s prostředím EMUI 8.1, a to minimálně po dobu 18 měsíců. Nutno říci, že naživo je telefon velmi svižný, překvapivě intuitivní jsou také dotyková gesta na čtečce otisků prstů.

Telefon je prošpikovaný samozřejmě i nejrychlejšími daty a dalšími vychytávkami. Potěší třeba až 1 Mb/s přenos zvuku přes Bluetooth, rychlé LTE Cat 18 nebo nová služba Huawei Clone, která přenese kompletně data ze starého telefonu na nový pod 20 minut i při zaplněné 32GB paměti. Huawei slibuje také novou službu Huawei Share 2.0, která umožní velmi snadné sdílení souborů na PC i Mac bez nutnosti kabelů.

V Česku už 1. dubna

Nové Huawei P20 a P20 Pro se do Česka podívají už 1. dubna a pokud o ně máte zájem, připravte si 17 tisíc korun na P20 a 22 tisíc korun na P20 Pro. Vzhledem k výborné výbavě i zpracování jsou to odpovídající ceny a jsou stále o něco nižší než u většiny zavedené konkurence, ale ne o moc.

Nový Huawei P20 Pro máme v redakci a právě ho pro vás začínáme testovat. Pokud vás cokoliv zajímá, ptejte se nás v diskuzi pod článkem.

Huawei P20 4GB/128GB

Rozměry149,1 × 70,8 × 7,7 mm, 165 g
DisplejTFT IPS, 5,8" (2 244 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorHuawei Kirin 970, 4×2,36 GHz + 4×1,86 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 128 GBne
Akumulátor3 400 mAh, doba nabíjení: 2:04 hodin

Huawei P20 Pro 6GB / 128GB

Rozměry155 × 73,9 × 7,8 mm, 180 g
DisplejAMOLED, 6,1" (2 244 × 1 080 px)
Fotoaparát40 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorHuawei Kirin 970, 4×2,36 GHz + 4×1,86 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 128 GBne
Akumulátor4 000 mAh, doba nabíjení: 1:24 hodin
Diskuze ke článku
Vlastimil91 Overclocker
Vlastimil91 Overclocker
Pěkné ale raději zůstanu u S8+ ... Když bych měl teď kupovat tak raději ASUS či Oppo nebo One Plus :)
Než nějaký Huawei s třemi fotoaparáty
Dave
Ty foťáky na zádech to je takový hnus a ten vykouslý displej netřeba komentovat bože.
Jirka
Neví někdo, proč Huawei ve svých telefonech nepodporuje Bluetooth ve verzi 5.0? Je to dané tím jejich Kirinem?
Borland
Veľmi podrobný text ohľadom fotoaparátov. Budem veľmi zvedavý na prax. Ja Huaweiu fandím, len by bolo super dokázať papierové kvality fotoaparátu priamo v porovnaní s takým Samsungom S9+ prípadne Note8. Za porovnáviacie fotografie (najmä v šeru a v noci, s pohybujúcimi sa objektmi, napr. deti) vopred ďakujem.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze