Vyzkoušeli jsme nový Huawei P30 Pro. Boří hranice mobilní fotografie

43
Vyzkoušeli jsme nový Huawei P30 Pro. Boří hranice mobilní fotografie
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Přinášíme podrobné dojmy, fotogalerii a video nového Huawei P30 Pro
  • P30 Pro přináší jako první na trhu 5× optický zoom v mobilním telefonu
  • Celkově má 5 fotoaparátů
  • Úhlopříčka displeje se vyšplhala na 6,47 palce
  • Cena je 24 999 Kč, respektive 22 499 Kč

Huawei se vytasil se svou špičkovou novinkou, která bude na půl roku, než dorazí Mate 30 Pro, současně jeho vlajkovou lodí. P30 Pro i P30 jsme mohli vyzkoušet v předstihu ve Švédsku a díky tomu vám můžeme přinést kompletní představení, první dojmy a videopohled už nyní.

Huawei P30 Pro boří hranice mobilní fotografie – první pohled

Zakřivený displej s kapkou a evoluce designu

Huawei P30 Pro je, stejně jako jeho předchůdce, krásný kousek. Sklo, kov a špičkové zpracování je samozřejmostí, stejně tak odolnost proti vodě a prachu s certiifikací IP68. Telefon má se 6,47 palci opět větší displej, oproti předchůdci narostl o téměř 0,43 palce. Celkové rozměry se ale naštěstí i přes výrazně větší zobrazovač takřka nezměnily (telefon je dokonce trochu užší, ale naopak o něco tlustší), menší je totiž „brada“ pod displejem, ve které už nemusí být čtečka otisků prstů. Ta se totiž nachází přímo v zahnutém OLED paenelu, tak jak to předvedl Huawei už u Mate 20 Pro. Oproti němu je ale čtečka rychlejší a spolehlivější zejména s mokrýma rukama, stále se však jedná o optickou čtečku a nikoliv ultrasonickou, jakou předvedl u svých vlajkových lodí Samsung.

Design Huawei P30 Pro je skutečně povedený a naživo působí zejména bílo-fialová varianta luxusním dojmem

Designovou zajímavostí je pak zcela rovná horní a spodní hrana, telefon se ale díky zaobleným bokům stále velmi dobře drží, v ruce je však kvůli většímu displeji trochu širší. Fotoaparát opět poměrně dost vystupuje nad zadní stranu, ale vzhledem k parametrům mu to rádi odpustíte. Na rozdíl od menší P30 se při položení na stůl moc neviklá. Huawei se při návrhu barev inspiroval přírodou a kromě obligátní černé se tak můžeme těšit na verzi Breathing Crystal inspirovanou pouští Salar de Uyuni v Bolívii, která kombinuje bílou, béžovou a fialovou, a naživo vypadá skutečně velmi elegantně. V Česku bude v prodeji ještě zeleno-modrá verze Aurora, která pro změnu našla inspiraci v polární záři. Čistě bílá a červená verze dorazí do Česka později.

Displej má protáhlý poměr stran 19:5,9 a rozlišení Full HD+, konkrétně 2 340 × 1 080 pixelů. To znamená, že Mate 20 Pro nabídne jemnější podívanou. Displej je na bocích mírně zakřivený, což vypadá pěkně a zmenšuje to nutné rámečky.

Displej má pouze malý kapkovitý výřez a optická čtečka otisků je přímo v displeji

P30 Pro používá kapkový výřez v displeji, který je oproti tomu u P20 Pro a hlavně Mate 20 Pro výrazně menší. Skrývá se v něm selfie kamerka s velkorysým rozlišením 32 Mpx a světelností f/2.0, fotoaparát navíc ve zhoršených podmínkách spojuje informace z 4 pixelů do jednoho, což by mělo zajistit kvalitnější selfies i třeba na večerní party. Na druhou stanu zde najdeme pouze základní odemykání obličejem (nikoliv 3D jako u Mate 20 Pro s infračerveným senzorem). Zajímavostí je naopak umístění reproduktoru pro hovory pod displej, kde není vidět.

Velikostní srovnání Huawei Mate 20 Pro a Huawei P30 Pro

Takový fotoaparát tu ještě nebyl

Co je na P30 Pro nejzajímavější? Fotoaparát! Huawei totiž ukázal něco, co v telefonech nemá obdoby. Na zadní straně najdeme celkem 3 hlavní fotoaparáty a jeden dodatečný TOF snímač pro lepší měření vzdálenosti. Hlavní kamera má 40Mpx rozlišení a zcela nový senzor, který už nemá RGB subpixely, ale konfiguraci RYYB (tedy red – yellow - yellow – blue, tedy červená – 2× žlutá – modrá). Díky tomu by měl senzor být schopen pojmout realističtější barvy zejména za zhoršených světelných podmínek. Tomu pomáhá i skvělá světelnost f/1.6 a také optická stabilizace (tu u hlavního fotoaparátu P20 Pro neměl), u které Huawei tvrdí, že je nejpokročilejší mezi mobily.

Huawei P30 Pro

My jsme na místě vyzkoušeli focení v takřka tmavé místnosti a výsledky jsou na první pohled lepší než u P20 Pro a Mate 20 Pro. V Inteligentním nočním režimu jsou fotografie opět poskládány z několika snímků a jsou celkově světlejší a mají více detailů. Extrémem je pak možnost si v PRO módu zvolit ISO citlivost. A teď pozor, nejde o překlep – až 409 600 (P20 Pro měla maximálně 102 400).

Takto fotí P30 Pro: zleva doprava: širokoúhlý fotoaparát, hlavní fotoaparát, 5× optický zoom, 10× hybridní zoom, 50× digitální zoom

Druhý je ultraširokoúhlý fotoaparát se 16 milimetry se světelností f/2.2 a rozlišením 20 Mpx, který má stejné parametry jako u Mate 20 Pro. Je také vhodný pro makro fotografii, protože zaostří už od 2,5 centimetru.

Asi nejzajímavější je ale třetí fotoaparát. Ten má totiž optický 5× zoom. Jak ale dostal Huawei do tak tenkého těla takový zoom? Jde o periskopický objektiv, kdy je 5 čoček a senzor umístěn naplocho a díky zrcadlu se poté světlo o 90 stupňů láme. Proto má tento objektiv charakteristický obdélníkový tvar na zadní straně mobilu. Světelnost činí f/3.4 a ohnisková vzdálenost je 125 milimetrů. Pokud by vám bylo ale 5× optické přiblížení málo, k dispozici je ještě i 10× hybridní zoom, kdy telefon kombinuje informace z hlavního a zoom objektivu. A pokud chcete extrém, je k dispozici 50× násobný digitální zoom, ale tam je samozřejmě již kvalita výrazně snížena.

Huawei P30 Pro
Jeden z fotoaparátů má 5× optický zoom a optiku s periskopem lámajícím světlo o 90 stupňů. Zvenku je tak vidět zrcadlo.

Ve fotoaparátu samozřejmě nechybí umělá inteligence, která kromě rozpoznávání objektů a scén nově zasahuje také do HDR. Zajímavostí je režim pro rozmazání vody, což se hodí třeba při focení vodopádů. Huawei také vylepšil portrétní mód, který díky umělé inteligenci a speciálnímu čtvrtému TOF fotoaparátů produkuje několik úrovní rozmazání. Díky speciálnímu TOF fotoaparátu přináší také nové AR aplikace pro měření vzdálenosti nebo umisťovaní 3D postaviček do fotek.

Takto fotí P30 Pro: zleva doprava: širokoúhlý fotoaparát, hlavní fotoaparát, 5× optický zoom, 10× hybridní zoom, 50× digitální zoom

Fotoaparát jsme přímo ve Švédsku měli možnost otestovat, a v článku se tak můžete podívat na fotografie. Jedno je ale jasné, P30 Pro fotí parádně a kombinace fotoaparátů už bez problémů a plně nahradí běžné kompaktní fotoaparáty. Ty měly dosud výhodu alespoň v možnosti zoomu, to teď ale s P30 Pro padá.

Díky speciálnímu TOF fotoaparátu jsou portrétní snímky kvalitnější
A takto fotí selfie kamerka

Špičková výbava a dlouhá výdrž

Huawei P30 Pro je také po všech stránkách špičkový smartphone. V podstatě přebírá výbavu Mate 20 Pro, kterou posouvá zase o něco dál. Hodně zaujme velká baterie s kapacitou 4 200 mAh, což je stejně, jako u Mate 20 Pro, který se může chlubit opravdu nadprůměrnou výdrží na jedno nabití. Ale P30 Pro má nižší rozlišení displeje, a můžeme se tak těšit na ještě lepší výdrž. Díky Huawei Supercharge se umí P30 Pro nabíjet výkonem až 40 Wattů a i přes velkou kapacitu se na 75 procent nabije za 30 minut. Nechybí ani 15W bezdrátové nabíjení.

Telefon pohání nejnovější procesor Kirin 980 vyrobený 7nm procesem a vybavený speciálním koprocesorem pro umělou inteligenci. Na palubě je 8 GB RAM a 128/256/512GB úložiště, dále rozšiřitelné pomocí speciálních NM paměťových karet. Slot je opět hybridní, takže si musíte vybrat, zda použijete paměťovou kartu, nebo druhou SIMku.

Samozřejmostí je pak NFC, LTE kategorie 21 nebo Bluetooth 5.0, potěší také podpora Dolby Atmos. Naopak o podpoře 5G zatím výrobce mlčí, možná se ale dočkáme speciální verze P30 v budoucnu. Telefon pohání Android 9.0 s nadstavbou EMUI 9.1.

Takto vypadá Android 9 a EMUI 9.1 na Huawei P30 Pro

Huawei P30 Pro se skutečně hodně povedl. Bez problémů se může měřit s nejlepší konkurencí, oproti které ale přidává unikátní fotoaparát se špičkovými vlastnostmi při nočním focení a 5× optický zoom. Naživo je telefon velmi povedený a působí luxusně. Ruku v ruce se vzhledem pak jde i maximální funkční výbava.

Pokud vás P30 Pro zaujal, nebudete na něj muset prakticky vůbec čekat, levný ale nebude. Za verzi s 256GB pamětí a 8G RAM dáte 24 999 Kč. Levnější varianta s 128 GB paměti a 6 GB RAM vás pak vyjde na 22 499 Kč. V prodeji bude také odlehčená verze Huawei P30 (bez přídomku Pro) za 15 999 Kč, u té už ale bude horší výbava. O P30 se vše dočtete zde.

Technické parametry Huawei P30 Pro 256 GB

Kompletní specifikace
Konstrukce158 × 73,4 × 8,4 mm, 192 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68
DisplejOLED, 6,47" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát40 Mpx (7 296 × 5 472), LED dioda, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetHuawei Kirin 980, CPU: 2×2,6 GHz + 2×1,92 GHz + 4×1,8 GHz, GPU: ARM Mali-T970
PaměťRAM: 8 GB, vnitřní paměť: 256 GB, paměťové karty: nanoSD
Datové funkce5G: ne, LTE: 1 400 / 150 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 10
Akumulátor4 200 mAh, bezdrátové nabíjení: ano
Dostupnostbřezen 2019, 24 999 Kč
Diskuze ke článku
Carach
Huawei? Díky, s tou odpornou nadstavbou nikdy. Plus, je hezký mít serepetičky u fotoaparátů navíc (zoom aj.), ale žádný telefon vám neudělá konzistentně lepší mobilní fotky než Pixel 3.
T
Pri tiskovce klasicky cinsky podvod. Nastaveni fotaku S10+ a P30 Pro. Ach jo, hloupy cinane.
David Zid
David Zid
Jako vlastník P20 Pro beru foťák s velkou rezervou a krom toho P30 Pro zas tolik vychytávek nepřináší. Za poslední rok se kvalita foťáku důsledkem aktualizací často zhoršovala a občas dokonce zmizely některé funkce (např 4D ostření), poté trvalo měsíce než se funkce "opravily" nebo vrátily. Video a selfie kamera slabota.
Jinak je P20ka parádní a spolehlivý stroj, to je bez debat. Bohužel jsem zjistil, že největší problém mám asi s celkovou optimalizací aplikací a vypěstoval jsem si nenávist k EMUI. Můj další telefon asi bude OnePlus 7, výhradně kvůli OxygenOS. P30 na mě designově působí dost rozporuplně podobně jako S10ky
Pesedm
To se vyplatí raději MI 9

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze