Vyzkoušeli jsme inovované Google Mapy pro Android: co je nového?

7

Google počínaje včerejším večerem začal šířit aktualizaci aplikace Google Mapy pro Android. Postupně na všech zařízeních s Androidem 4.0 a novějším dojde k povýšení na verzi 7.0, která přináší inovovaný vzhled a také pár šikovných funkcí. My jsme nové mapy samozřejmě vyzkoušeli a přinášíme vám první dojmy z této poměrně zásadní inovace, která ale přináší i zklamání.

Google Mapy

Jak je u aktualizací Googlu zvykem, jsou i inovované Google Mapy šířeny postupně po celém světě. Aktuálně tedy není možné je v České republice stáhnout z obchodu Google Play, kde stále figuruje starší verze 6.14. Během následujících dní by by však aktualizace měla dorazit i k nám. My jsme aktualizace nainstalovali ručně na redakční HTC One S s Androidem 4.1 Jelly Bean a Nexus 10 s Androidem 4.2.2 Jelly Bean. Google Mapy 7.0 jsou dostupné pro všechny telefony s Androidem 4.0.3 či novějším.

Vzhled verze pro Android bude shodný s verzí pro PC

Asi nejviditelnější změnou je přepracování designu, který už byl opravdu zapotřebí. Nyní vše působí uhlazeněji a veškerý font či tabulku se shodují s prostředím čistého Androidu. Nový vzhled obdrží nejen chytré telefony, ale také tablety, jak se můžete přesvědčit z obrázků v tomto článku. Zároveň tím došlo ke sjednocení vzhledu s Google mapami pro iOS a také s desktopovou verzí. Při prohlížení map si můžete zvolit standardní náhled, satelitní či Street View, pokud jej máte nainstalované. Další vylepšení vás čeká v případě navigace. V ní se v reálném čase ukazují uzavírky a další dopravní komplikace. Bohužel jde pouze o významné události, které se vesměs týkají dálnic a rychlostních silnic. Uzavírky na silnicích první třídy již vidět nejsou.


Google Mapy - verze 7.0 pro telefony

Velmi užitečné jsou body zájmu, které se na mapách nacházejí. Po kliknutí se dozvíte nejen informace o dané památce, restauraci či obchodu, ale také uvidíte případné fotografie, které můžete i sami přidávat a dále také důležitou informaci, za jak dlouho se na vybrané místo dostanete. Výpočet může probíhat buď z vaší aktuální polohy, či domácí adresy, kterou si lze nastavit, stejně jako adresu vaší práce. V Liberci, kde jsem aplikaci testoval, však oněch bodů zájmů prozatím příliš není. Na mapách jsou vidět ale i zastávky MHD. Po kliknutí se vždy dozvíte, jaké linky danou stanicí projíždějí, například v Praze či Brně lze vyhledat i jízdní řády.


Google Mapy - verze 7.0 pro tablety

Stinnou stránkou aktualizace je odebrání některých funkcí, na které jste mohli být zvyklí. Vytratila se možnost stahovat části map do paměti telefonu a následně k nim přistupovat offline. Zcela chybí také vstup do Laboratoře, kde bylo možné zkoušet nové funkce map v rámci beta verzí. Prozatím se neví, proč a z jakého důvodu Google tyto funkce odstranil v nové verzi a zda je plánuje přidat později.

Doplněno – Google obratem doplňuje offline

Dnes (11. července) Google vypouští další aktualizaci Google Map pro Android, které navrací možnost ukládat části map a následně k nim přistupovat offline. Více informací najdete v tomto článku.

Zdroje: androidpolice.com

Diskuze ke článku
Jerry
Mě se tato aktualizace dnes v noci zcela sama nainstalovala. První dojmy jsou pozitivní.
Jerdnok
Tak nevím, ale na 4.0.3 nainstalovat nejdou a všude jsem se dočetl pouze o kompatibilitě 4.1+, což je i na serveru androidpolice.
Miroslav Gajan
Pre uloženie offline časti treba prizoomovať a napísať alebo vysloviť OK Maps
Pavlina
Osobne mi chybi Latitude, ktere jsem pouzivala denne, dokonce jsme zavodili kdo se vicekrat ohlasi :-(

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze