ASUS ZenBook 14 UX433FN
recenze

ASUS ZenBook 14 UX433FN

Když dostane slovo kompaktní nový rozměr
24

Nová řada ZenBooků od ASUSu byla představena ke konci minulého roku a v mnoha ohledech přinesla technologické vychytávky, které nejenže vypadají dobře na papíře, ale mají i přidanou hodnotu pro běžného každodenního uživatele. V dnešní recenzi probereme čtrnáctipalcový ASUS ZenBook UX433FN, který je zajímavou alternativou pro všechny, kteří hledají kompaktní zařízení s dostatkem výkonu a prémiovým vzhledem, ale konkurence od Dellu nebo snad Applu jim z nějakého důvodu nevyhovuje.

Řada ZenBooků, která poprvé spatřila světlo světa v roce 2011, se kromě ikonických zenových kruhů proslavila rovněž kompaktním zpracováním a solidní porcí výkonu. Nejnovější řada, která byla představena v druhé polovině loňského roku, však přinesla přinejmenším podstatnou evoluci v konstrukci, kde se výrobce dostal až na 92% poměr displeje k ploše víka. Navíc nedošlo na kompromisy, jako méně praktické umístění selfie kamerky nebo absenci pohodlného a rychlého Windows Hello. ZenBooky podle mě vždy nabízely zajímavý poměr cena/výkon, tak se pojďme podívat na to, čím se může pochlubit testovaná novinka.

ASUS ZenBook 14 – videopohled

Technické parametry ASUS ZenBook 14 UX433FN

Kompletní specifikace
Konstrukce319 × 199 × 159 mm, 1 100 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 14" (1 920 × 1 080 px)
ChipsetIntel Core i7 8565U, CPU: 4×4,6 GHz, GPU: NVIDIA GeForce MX150
PaměťRAM: 16 GB, disk: 512 GB (SSD), paměťové karty: microSD
Konektory1× USB 3.0, 1× USB 2.0, video: HDMI, další: ne
Datové funkcemodem: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ne
Operační systémWindows 10 Home
Akumulátor50 Wh, udávaná výdrž: 14 hodin
Dostupnostprosinec 2018, 31 990 Kč

Obsah balení: tentokrát bez pouzdra

V krabici s notebookem tentokrát bohužel nenajdeme pro ZenBooky typické ochranné pouzdro, které se v podobě jakési obálky běžně dodávalo u předchozích modelů. To zamrzí, neboť ji sám jakožto majitel předchozí generace ZenBooku doposud využívám jako základní ochranu před poškrábáním. Je totiž velmi praktická. Pro uživatele to alespoň z mého pohledu představuje jakousi přidanou hodnotu, neboť již nemusíte dokupovat pouzdro zvlášť a máte záruku, že bude přesně sedět na rozměry zařízení. V případě ZenBooku 14 UX433FN bohužel v balení krom samotného notebooku najdeme jen lehkou a kompaktní nabíječku, takže ji snadno vezmete na cesty.

Líbilo se nám
  • malý adaptér
Nelíbilo se nám
  • chybí ochranné pouzdro

Konstrukční zpracování: dívej se, ale nesahej

Nový ZenBook 14 UX433FN je opravdovým krasavcem a tmavě modrá varianta s označením „Royal Blue“ se zlatými doplňky s nádechem růžové působí opravdu dojmem exkluzivity a prémiovosti. Pokud by se vám snad nelíbila modrá, můžete na českém trhu najít ještě stříbrnou verzi, která si zachovává zlatorůžové prvky. Design zařízení, ačkoliv krásný, je však bohužel značně nepraktický. Pokud se chcete vyhnout věčně upatlanému povrchu, bude asi nejlepší notebook používat doslova v rukavičkách, nebo s sebou neustále nosit hadřík na leštění. Za krásu se holt platí a u tohoto zařízení to platí dvojnásob.

Rád ovšem přiznám, že takto pěkný notebook se jen tak často nevidí. ASUS z hlediska designu odvedl opravdu skvělou práci. Zlaté detaily v podobě loga výrobce, popisků klávesnice nebo části nad displejem jsou velmi pěkné a slyšel jsem na ně mnoho chvály z okolí. Na víku zařízení pochopitelně nechybí ani typické kruhové broušení.

ErgoLift zajistí účinnější chlazení, pohodlnější náklon pro psaní i lepší zvuk.

To, že jsou zařízení z řady ZenBook vyhlášeny kompaktním provedením, asi není potřeba opakovat, ovšem u nových modelů to platí dvojnásob. Mnou testovaný čtrnáctipalcový ZenBook UX 433FN váží pouhých 1 100 gramů a má na výšku pouhých 15,9 milimetrů. Notebook je tak extrémně přenosný. O to více opět zamrzí absence pouzdra. Zpracování šasi je precizní a hliníková konstrukce nikde nevrže. Specialitu potom představuje přítomnost vojenské odolnosti MIL-STD 810G, díky které by měl notebook v pohodě přežít pád na zem nebo střídání extrémně nízkých a vysokých teplot včetně vysoké vlhkosti.

ASUS ZenBook 14 UX433FN

Opravdu skvělou vychytávkou je takzvaný ErgoLift pant, který zajistí lepší chlazení, lepší náklon pro psaní a také lepší zvukové podání. Při každém rozevření notebooku se z pantu stane malý stojánek, který nadzvedne základnu zařízení o 3 °, přičemž maximální úhel rozevření činí až 178 °. Zpočátku jsem byl mírně skeptický k tomu, jestli je takovéto konstrukční řešení ideální a zdali nemůže vzniknout nějaký problém, ale z několikatýdenního testování mohu potvrdit, že pant fungoval skvěle a nezdálo se, že by se mu mělo něco stát. V praxi se mi navíc doopravdy subjektivně psalo příjemněji na mírně nakloněné klávesnici než u dalších notebooků, které klasicky leží na plocho na stole. Vznikají tak i lepší podmínky pro chlazení zařízení.

S ErgoLift pantem se pojí další novinka, a sice NanoEdge displej, který dosáhl úžasného poměru 92 % k ploše víka. ASUS na to šel chytře a díky vyklopení pantu se plocha spodního okraje částečně schová pod základnou. Uživatel tak vidí displej takřka bez rámečků. Boční rámečky mají tloušťku pouhých 2,9 mm, spodní pak 3,3 mm a horní 6,1 mm. Nad displej se přitom ASUSu podařilo vměstnat kameru pro videohovory, dvojici mikrofonů a také infračervené snímače pro rozpoznání obličeje. Funkce Windows Hello funguje bleskurychle, rozpozná vás bez problémů i ve tmě a její používání je opravdu návykové. Osobně mi tak nescházela ani čtečka otisků prstů, jelikož je rozpoznání Windows Hello podle mě ještě rychlejší a pohodlnější. Běžné umístění kamerky v horním rámečku je navíc praktičtější, pokud často používáte videohovory – druhá strana vám uvidí lépe do obličeje a nebude se vám dívat do nosu, jako tomu je u některých konkurenčních notebooků s kamerkou dole. ASUSu tak rozhodně tleskám a jsem rád, že ukázal, že běžné umístění není nemožné ani s opravdu tenkými rámečky.

Líbilo se nám
  • pant ErgoLift
  • krásný design
  • vojenská odolnost MIL-STD 810G
  • kompaktní rozměry
  • nízká hmotnost

Klávesnice a touchpad

Jedním z nejvíce důležitých faktorů u ultrabooků je kromě dostatečného výkonu a přenositelnosti také pohodlná klávesnice. Při přechodu z mého ZenBooku UX410 jsem si musel chvíli zvykat, neboť je klávesnice více roztáhlá, což je pochopitelné vzhledem k menším celkovým rozměrům a protáhlejšímu tělu. Ostatně srovnání s mým rovněž čtrnáctipalcovým ZenBookem ve videu vám dá jasnou představu o tom, k jak markantnímu zmenšení došlo. Na klávesnici jsem si však po pár hodinách zvykl a psalo se mi na ni pohodlně. Zdvih kláves činí 1,4 milimetrů a dohromady s mírně nadzvednutou základnou jsem neměl problém psát ani několik hodin v kuse. Někomu možná vadí typicky umístěné vypínací tlačítko nacházející se v pravém horním rohu hned vedle tlačítka Delete. Jakožto uživatel ZenBooku jsem s tím neměl problém a nestávalo se mi, že bych tlačítko nechtěně mačkal. Během psaní v noci jistě přijde vhod také regulovatelné podsvícení, které bylo rovnoměrné.

ASUS ZenBook 14 UX433FN

Samotnou kapitolou je pak touchpad, který v sobě obsahuje numerickou klávesnici. Ta se spouští tlačítkem v pravém horním rohu touchpadu. Osobně numpad příliš často ke své práci nepotřebuji, ale pro někoho, kdo například často potřebuje zadávat čísla do excelovských tabulek, to může být zajímavá funkce, která práci značně usnadní. Navíc numpad v touchpadu vypadá moc pěkně a je jednoduše příjemné tuto možnost mít. Spuštění se mi ovšem ne vždy povedlo hned napoprvé a musel jsem tlačítko zmáčknout vícekrát. Během toho jsem zároveň mohl zaznamenat nepěkné prohýbání, kterého se dočkáme i v jiných částech klávesnice. Naštěstí nejde o nic, co by zhoršilo dojem při používání. Celkově numpad ukrytý v touchpadu hodnotím pouze kladně, neboť jej ASUS nikomu nenutí a uživatelé si ho mohou libovolně zapnout, či vypnout. Touchpad bych pak označil za relativně zdařilý, avšak o naprostou špičku se bohužel nejedná a občas se mi stalo, že nezareagoval přesně tak, jak jsem potřeboval.

Líbilo se nám
  • volitelný numpad v touchpadu
  • pohodlná klávesnice
Nelíbilo se nám
  • touchpad má rezervy
  • prohýbání v klávesnici

Displej: téměř dokonalý

Lesklý 14palcový displej nabízí Full HD rozlišení, bezproblémové pozorovací úhly a realistické podání barev. Výrobce se chlubí 100% sRGB podáním, slabinou je však nižší maximální jas. Čitelnost venku za jasného světla tak může být vlivem kombinace nižší svítivosti a lesklého displeje trochu problematická. Pokud však na notebooku obvykle nepracujete venku, neměli byste mít s používáním problém. Displej není dotykový, což mi osobně vyhovuje.

Líbilo se nám
  • pěkné barevné podání
Nelíbilo se nám
  • menší svítivost

Zvuk: povedená čtyřka

ASUS i tentokrát vsadil na spolupráci s výrobcem harman/kardon a do notebooku nasadil hned čtveřici reproduktorů, které mají slušnou hlasitost a překvapivě solidní podání basů. Horší je to ve středních a vyšších polohách, kdy je zvuk mírně plochý. Nikdo však asi nečeká velké zázraky od takto kompaktního zařízení. Já byl vzhledem k velikosti zařízení spokojen. Reproduktory jsou přitom umístěny po stranách klávesnice a zbylé dva se nachází vespod. Výstupu do sluchátek nemám co vytknout.

Líbilo se nám
  • solidní basy i hlasitost
Nelíbilo se nám
  • horší středy a výšky

Výkon hardwaru: dostatečný, ale s netaktním označením

Uvnitř testovaného kousku najdeme nový procesor Intel Core i7-8565U řady Whiskey Lake-U s funkcí Turbo Boost a slibovaným taktem až 4,6 GHz. Operační paměť typu LPDDR3 o velikosti 16 GB je pak plně dostatečná pro naprostou většinu úkonů. Menším zklamáním je ovšem dedikovaný grafický čip GeForce MX150 s pamětí o velikosti 2 GB a typu GDDR5. Jedná se totiž bohužel o model 1D12, který je přibližně o 20 až 25 % méně výkonný oproti 1D10. Pro uživatele to znamená nižší základní frekvenci (937 MHz vs. 1 469 MHz) i nižší takt v boost režimu (1 038 MHz vs. 1 532 MHz).

Rozhodně není pro hráče.

Důvodem pro méně výkonnou variantu je právě extrémně kompaktní tělo notebooku. Nelze tedy čekat stejné výsledky jako od klasické GeForce MX150. Menší výkon je však alespoň částečně nahrazen delší výdrží na baterii. Pokud na notebooku chcete primárně pracovat a nemáte v úmyslu hrát hry, nemusí vás tato informace ani tolik zajímat. Pro herně naladěné uživatele to však může být důležité, stejně jako informace o problémech s throttlingem, který se bohužel vyskytuje i u nenáročných herních titulů.

Co naštěstí notebook zvládá bez problémů je kancelářská práce, kdy jsem neměl problém mít několik otevřených oken prohlížeče s několika záložkami a zároveň několik Office souborů. Spouštění aplikací či otevírání souborů probíhá rychle díky půlterovému M.2 SSD PCIe úložišti.

Líbilo se nám
  • výkonný procesor, rychlé úložiště i dostatek RAM
Nelíbilo se nám
  • mírně zavádějící označení GPU

Výdrž baterie: nečekejte zázraky

Výdrž mnou testovaného kousku dosahovala až sedmi hodin nenáročné práce na internetu. K avizovaným čtrnácti hodinám jsem se s 50Wh tříčlánkovou lithium-polymerovou baterií rozhodně nedostal. Tento čas byl totiž naměřen u verze s Intel Core i3. I tak jsem ovšem čekal o něco delší výdrž. Beru však také v potaz to, že mnou testovaný kousek pravděpodobně mělo k dispozici více recenzentů a baterie tedy již mohla dostat pořádně zabrat.

Nelíbilo se nám
  • pouze průměrná výdrž

Konektivita: bohužel bez Thunderboltu

Po stránce konektorové výbavy si až na jednu výjimku nemohu stěžovat. Na levé straně najdeme konektor pro nabíječku, standardní veliké HDMI, USB-A 3.1 Gen 1 a moderní USB-C konektor typu 3.1 Gen 2. Na pravé straně zase nechybí 3,5mm audiokonektor, USB-A 2.0 a microSD slot. Bohužel zde však nenajdeme Thunderbolt 3.0, což je veliká škoda a jedno z největších mínusů tohoto notebooku. Absenci možnosti nabíjení skrze USB-C konektor lze bez větších obtíží odpustit, pravděpodobně se ji dočkáme v příštích modelech. Zcela v pořádku je poté bezdrátová výbava v podobě 2×2 802.11ac Wi-Fi a Bluetooth 5.0.

Líbilo se nám
  • Bluetooth 5.0
  • plnohodnotné HDMI
Nelíbilo se nám
  • chybí Thunderbolt 3.0

Software: bez zbytečností

Uvnitř ZenBooku na uživatele čekají klasická Windows 10 ve verzi Home. A pokud jste s tímto systémem již pracovali, nemůže vás nic překvapit. Co jsem ocenil byla absence zbytečného bloatwaru.

Nelíbilo se nám
  • bez bloatwaru

Zhodnocení

ASUS ZenBook UX433FN ve mne vzbudil převážně pozitivní dojmy a není se čemu divit. Krásný design v kombinaci s nízkou hmotností, takřka bezrámečkový displej a dostatek výkonu je mix, který nejenže zní dobře, ale taky se dobře používá. I tento model má však své slabiny. Pokud holdujete hraní, hledejte jinde. Stejně tak zamrzí absence Thunderboltu 3.0 nebo nižší svítivost displeje. I tak bych se však nebál ZenBook UX433FN doporučit a věřím, že případné koupě nebudete litovat.

Konkurence

Jako alternativa k ZenBooku se nabízí Dell XPS 13, který disponuje 13,3palcovým Full HD či 4K displejem s tenkými InfinityEdge rámečky o velikosti 2,25 milimetrů. Na rozdíl od ZenBooku si však při používání můžeme všimnout širokého spodního rámečku. Displej by měl oproti ZenBooku nabídnout vyšší svítivost kolem 400 nitů a hmotnost se zastavila na stále sympatických 1,23 kilogramech. Velikou výhodou je přítomnost konektoru typu Thunderbolt 3, který je zde k dispozici hned dvakrát, a výrobcem udávaná výdrž až 21 hodin na nabití. Nevýhodou je pak přibližně o deset tisíc korun vyšší cena, bavíme-li se o podobné konfiguraci, a absence dedikované grafické karty. Vzhledem působí Dell navíc poměrně tuctovým dojmem.

Dell XPS 13 (2019)

Konstrukce302 × 199 × 11,6 mm, 1 230 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 13,3" (1 920 × 1 080 px)
Procesor4×4,6 GHz
PaměťRAM: 16 GB, disk: 2 000 GB (SSD)
akumulátorLi-Pol (52 Wh)

Schopným konkurentem je rovněž nový Huawei MateBook X Pro, jenž je osazen 13,9palcovým Ultra FullView displejem s 3K rozlišením. Z konektorové výbavy MateBooku nechybí Thunderbolt 3 a zajímavá je také kamerka pro videohovory ukrytá v tlačítku na klávesnici. Ta je však oproti ZenBooku umístěna méně prakticky, neboť uživatele zabírá z méně lichotivého úhlu. A i zde je potřeba si připlatit přibližně 10 tisíc korun.

Huawei MateBook X Pro (2019)

Konstrukce217 × 304 × 14,6 mm, 1 330 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 13,9" (3 000 × 2 000 px)
ProcesorIntel Core i7 8565U, 4×4 GHz
PaměťRAM: 16 GB, disk: 512 GB (SSD)
akumulátorLi-Pol (57 Wh)
asus-zenbook-14-ux433fn
Klady
  • 92% poměr displeje ku ploše víka
  • numpad v touchpadu
  • prémiový vzhled
  • kompaktnost zařízení
  • praktický pant ErgoLift
  • webkamera a Windows Hello v horním rámečku
Zápory
  • chybějící Thunderbolt 3.0
  • nižší svítivost displeje
  • věčně upatlaný povrch zařízení
  • problémy s throttlingem
Diskuze ke článku
Blue Sun
Blue Sun
U těchto ultra-přenosných notebooků nikdy nechápu přítomnost samostatné grafiky, která výkonem jen tak tak předčí tu integrovanou. Podle mého názoru je to spíš zbytečnost zvyšující spotřebu, než reálně užitečná grafika.
Docela by se taky hodilo pár záběrů z kamery, třeba i za horšího světla. Často se u notebooků setkávám s tím, že je to věc, na které se strašně šetří a za slabšího umělého světla jsou to jen generátory barevného šumu.
Alois Jirasek
Alois Jirasek
Za 32 tisic nema ani dotykovy displej? To je trosku ulet ne? A autor jeste napise oxymoron "Displej není dotykový, což mi osobně vyhovuje." .... jek muze tohle nekomu vyhovovat? Tak pokud to nepouziva, ma napsat, ze to nepouziva a absence mu nevadi .... ale nemuze mu vyhovovat ....
Pesedm
Kde to má slot na SIM ? :D
Zdeněk
Tak nějak stále nechápu proč se do nových notebooků v roce 2019 dávají stále prehistorické, desítky let stare USB 2.0 namisto modernějšího USB 3.0 ktere jsou rychlejsi a na USB 2.0 zpětně kompatibilní. Tohle mi hlava nebere. Už vůbec u noteboku kde cena leze před 30000 kč!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze