Vyrovná se iPhone 11 Pro digitální zrcadlovce v hodnotě přes 150 tisíc korun?

28
Vyrovná se iPhone 11 Pro digitální zrcadlovce v hodnotě přes 150 tisíc korun?
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Fotograf Matti Haapoja iPhone 11 Pro porovnával s Canonem 1D X Mark II
  • Výsledky jsou podle něj až „děsivě“ podobné snímkům pořízeným digitální zrcadlovkou
  • Fotoaparát iPhonu 11 Pro hodnotil i redaktor CNETu, který jej srovnával s Canonem EOS 5D Mark IV

Přestože nové iPhony 11 nepřinesly žádnou opravdu zásadní revoluci, obdržely (na rozdíl od Pixelů 4) praktický ultraširokoúhlý objektiv a jako každý rok se i letos řadí mezi jedny z nejlepších fotomobilů na trhu.

Ověřit se to rozhodl i YouTuber Matti Haapoja, který otestoval fotoaparát iPhonu 11 Pro a porovnal jej s profesionálním vybavením v podobě digitální zrcadlovky Canon 1D X Mark II v hodnotě přes 150 tisíc korun. Výsledky, na které se můžete podívat zde, jej mile překvapily a podle slov Haapoja byly fotografie z iPhonu až „děsivě“ podobné snímkům pořízeným digitální zrcadlovkou.

Podobný experiment se rozhodl provést i fotograf Andrew Hoyle z cnet.com, který postavil fotoaparáty iPhonu 11 Pro proti své profesionální výbavě v podobě Canonu EOS 5D Mark IV a vydal se je otestovat do krásné přírody Skotské vysočiny.

Aby mělo porovnávání větší váhu, rozhodl se zpracovat výstupy z obou dvou zařízení zcela stejným způsobem – v naprosté většině případů tak fotil do RAW s využitím aplikace Moment a následně upravil snímky v Lightroom Mobile přímo na telefonu. Stejně tak mírně upravil fotografie pořízené fotoaparátem. Podle slov Andrewa má srovnání ukázat, jakých výsledků je možné dosáhnout po menších úpravách.

Některé snímky, jako například fotografie přístavu, nebyly pro iPhone příliš velkou výzvou a pěknou fotografii by zvládlo pořídit díky ideálním podmínkám více smartphonů. Jinak je tomu však u fotografie supersportu McLaren, kde lze pozorovat množství zastíněných i několik velmi světlých ploch – takovéto záběry bývají pro fotoaparáty mobilních telefonů mnohem náročnější na zpracování. Níže si ostatně můžete přečíst komentář Andrewa Hoyla:

Líbí se mi kontrast McLarenu proti bezbarvé suti. Fotky jsem pořídil pomocí teleobjektivu v RAW a následně jsem provedl pouze některé základní úpravy expozice a kontrastu v Lightroomu. Také jsem mírně zesvětlil přední kolo, aby vynikly detaily.

iPhone 11 Pro CNET

S fotoaparátem Canon 5D MkIV a 70–200 mm objektivem jsem pořídil téměř identický snímek. Co je pozoruhodné, je, jak malé rozdíly mezi oběma fotografiemi najdeme. Osobně dávám přednost fotce z iPhonu, a to kvůli tomu, jak vypadají odrazy na kapotě auta. Jde o skvělý příklad toho, jak konkurenceschopný může být fotoaparát smartphonu oproti profesionálnímu fotografickému vybavení, když si najdete trochu času a fotky upravíte.

iPhone 11 Pro CNET

Všechny snímky s komentářem autora si můžete prohlédnout na stránkách cnet.com.

Technické parametry Apple iPhone 11 Pro 512 GB

Kompletní specifikace
Konstrukce144 × 71,4 × 8,1 mm, 188 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68
DisplejOLED, 5,8" (2 436 × 1 125 px)
Fotoaparát12 Mpx, LED dioda, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ChipsetApple A13 Bionic,
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 512 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: 2 000 / 300 Mb/s, Wi-Fi: Wi-Fi 6, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémiOS 13
Akumulátor3 046 mAh, bezdrátové nabíjení: ano
Dostupnostzáří 2019, 40 790 Kč
Diskuze ke článku
Vlastimil91 Overclocker
Vlastimil91 Overclocker
Jo je hezké pak poslat foto na Instagram a říct telefon je lepší. No netvrdím že u mě fotoaparát v telefonu nemá přednost, protože telefon mám vždy u sebe tak jsem rád za kvalitní snímek. Ale jinak mám DSLR Canon a když srovnám ty fotky s 12Mpx Note 10+ s DSLR tak detaily jsou rozdílné a o detail jde především, když fotíte hory plné stromů, jezera v lesním prostředí. Prostě a čistě kanadskou krajinu tak telefon mi udělá hezké foto na FB, insta a tod vše, ale v pc vidím detaily výrazné. Upravit si odlesky je snadné však to mohl udělat u toho Mclaren na pohodu změnou kontrastu. Mě se také líbí když se od vodní hladiny odráží skály, stromy, atd. :)
Zase jen reklama
Už je vážně trapné pořád porovnávat profi nářadí s mobilem... To se pozná kvalita recenzentů. Nevěřím, že fotky viděli na kvalitním monitoru.
Pesedm
Jo tááák.. McLaren jen tak někde stál.. :))
Pak, když Andrew Hoyle kachnu se zelím a 7mi dojedl...
Vzal do ruky nový iPhone 11 Pro, který dostal zdarma.
Zapnul bankovní účetnictví a spokojeně se pousmál a otřel si mastnou bradu.
Byl to krásný den i příběh...
Michal
Cenou se mu vyrovná určitě, ale to je tak vše...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze