Vylepšení standardu Qi umožní bezdrátové nabíjení na větší dálku

3

Qi je celosvětový standard pro bezdrátové nabíjení, pokud je tedy telefon bezdrátovým nabíjením, respektive cívkou, vybaven, komunikuje s ním. Novinkou je, že standard Qi v průběhu tohoto roku povýší z verze 1.1 na 1.2. Pro uživatele to znamená, že budou moci nabíjet na větší vzdálenost, než tomu bylo dosud.

Nepřehlédněte:

Současný standard Qi umožňuje bezdrátové nabíjení na vzdálenost až 7 milimetrů, nová verze však umožní bezdrátově nabíjet zařízení až na vzdálenost 45 milimetrů, tedy na více než šestkrát větší vzdálenost. Užitečnost tohoto vylepšení je jasná, nabíječka už nemusí být v tak těsné blízkosti telefonu. Typicky při nabíjení přes překážku (například desku stolu) již nebude nutné vyřezávat do desky prohlubeň, která by vzdálenost mezi oběma zařízeními snížila, nově bude stačit nabíječku ke spodní části desky pouze připevnit.

Qi ve verzi 1.1

Nabíječky o standardu Qi 1.2 však budou i nadále zpětně kompatibilní se zařízeními Qi 1.1, účinnost však bude nižší, zhruba na vzdálenost 30 milimetrů. Možnost vzdáleného nabíjení bude umožněna pomocí rezonance, namísto doposud používané technologie indukčního nabíjení, při které je těsné spojení obou zařízení prakticky nutností.

Bezdrátové nabíječky Qi 1.1

Podle Wireless Power Consortium bude v blízké budoucnosti (v průběhu roku 2015) možné bezdrátově nabíjet také kuchyňské spotřebiče (2 000 wattů), na standard Qi 1.2 s možností dobíjet zařízení až na vzdálenost 45 milimetrů se však můžeme těšit ještě v průběhu tohoto roku.

Zdroje: wpcentral.com, dailytech.com

Diskuze ke článku
misaz
Pokud již mám bezdrátovou nabíječku, musím si kvůli přechodu na nový standart kupovat novou?
Michal
Dobrý den,
Chtěl jsem se zeptat jestlï se mi mobil bude nabíjet i když bude ten mobil v silikonovém pouzdře protože mi příjde zbytečnost to pouzdro při každém nabíjení sundávat tak děkuji za odpověd

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze