Volkswagen Golf R Touch: ovládejte mě gesty

8

Chytré systémy uvnitř automobilů jsou nyní pravidelnou součástí veletrhů. Letošní CES 2015 není výjimkou. Německá automobilka Volkswagen sem přivezla Golf R Touch, jehož chytré systémy se ovládají výhradně dotykem či pomocí gest.

Volkswagen přivezl do Las Vegas model Golf R Touch, který vychází z Golfu R. Interiér však prošel velkou úpravou a nenajdete zde žádné ovládací prvky. Volkswagen vše nahradil trojicí displejů. Celý chytrý palubní systém ovládáte pomocí dotyku nebo gest. Právě ovládání pomocí gest je věc, na které je Golf R Touch, jak už jeho název napovídá, postavený. Pro ovládání vám stačí pouze vaše ruka namířena proti velkému dotykovému displeji, který se nachází v horní části středového panelu.

Veškerá tlačítka, která jsou k nalezení v Golfu R, byste zde hledali marně. Vše bylo nahrazeno trojicí displejů. Největší z nich je dotykový s úhlopříčkou 12,8 palců. Nabízí rozlišení 2 560 × 1 700 pixelů a najdete ho v horní části středového panelu. Jedná se o podobný koncept, který ve svých automobilech nabízí automobilka Tesla, kde se vše ovládá pomocí velkého dotykového displeje, nikoliv gesty, jako nyní u Volkswagenu Golf R Touch. Před voličem jízdních režimů je umístěný další, menší, displej o velikosti 8 palců, který slouží pro ovládání klimatizačních podmínek v automobilu. V kapličce budíků je umístěný displej třetí. Jeho označení je Active Information Display a jeho velikost činí 12,3 palců při rozlišení 1 920 × 720 pixelů. O snímání pohybů se stará 3D kamera, která se nachází v přední části střechy a slouží mimo jiné i pro jednoduché otevírání střešního okna, jak můžete vidět na videu.

Jedná se jistě o zajímavý koncept, který do jisté míry ve svých vozech již používá automobilka Tesla v sériově vyráběných vozech. Volkswagen šel se svým modelem Golf R Touch ještě dále a ukázal možnost, jak ovládat chytrý systém pomocí gest. Jak můžete vidět na videu při jízdě, je toto řešení velmi nepraktické a tudíž čas pro integraci tohoto systému do sériových vozů Volkswagen je zatím pouze hudbou budoucnosti.

Zdroje: theverge.com, stuff.co

Diskuze ke článku
Krištof Pučejdl
Krištof Pučejdl
Stačí se naučit hýbat rukou jak zpomalený film a bude to fungovat :D. A raději nasednout do auta 20 minut před odjezdem a nastavit všechno v klidu ještě v garáži.
tommy
V zimě to všecko zamrzne a bude to víte kde.. :D
Stanous
Ty vole to chci ovládat cestou do Brna...
chudáci
Je mi Vás líto vy ubožáci co to musíte zase jen pomlouvat! Jezdíte do školy MHD a máte zas jen plnou hubu keců! Já si ihned koupím novější model VW Passat až bude v nabídce s touto výbavou. Má B7 ale stále dobře slouží. Golf je malé auto ale moje paní je s ním nadmíru spokojená jen škoda, že jsem nevěděl, že se chystá takováto výbava to bych jí ho před půl rokem nekoupil.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze