Vodafone předvedl v Karlových Varech první 5G holografický hovor v České republice

1
Vodafone předvedl v Karlových Varech první 5G holografický hovor v České republice
  • Síť nyní pokrývá část Karlových Varů a nabízí přenosovou rychlost bezmála 1 Gbit/s
  • Sítě páté generace přinášejí nejen násobně vyšší přenosové rychlosti, ale také rychlou odezvu a mnohem vyšší kapacitu

Na 54. Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary nemohl v sobotu 29. června přijet, přesto viceprezident Vodafonu pro technologie Milan Zíka festival navštívil. Umožnil to kapacitně extrémně náročný 5G holografický hovor.

Holografický hovor je symbolem toho, kam už se posunuly možnosti komunikačních technologií. A nejde jen o nějaký laboratorní test. V Karlových Varech jsme spustili první českou 5G síť, která už je připravená na reálný provoz. Položili jsme tak základy pro budování gigabitové společnosti,“ říká Petr Dvořák, generální ředitel společnosti Vodafone Czech Republic.

Rekordně vysoká přenosová rychlost

V nové 5G síti kombinujeme ty nejlepší technologie, které jsou aktuálně na trhu dostupné, nejsme závislí na jednom dodavateli. Díky kombinaci technických prostředků od řady společností jsme dosáhli špičkových parametrů služby, maximální bezpečnosti sítě i efektivity využití rádiového spektra,“ vysvětlil Milan Zíka prostřednictvím 5G holografického hovoru ze svého pracoviště v pražských Stodůlkách. Síť nyní pokrývá část města a nabízí přenosovou rychlost bezmála 1 Gbit/s.

Sítě páté generace přinášejí nejen násobně vyšší přenosové rychlosti, ale také rychlou odezvu a mnohem vyšší kapacitu, která umožní připojit online mnoho datově náročných zařízení včetně senzorů nebo čidel. Kromě aplikací pro úzkopásmový internet věcí (NB- IoT) tak Vodafone připravuje nad 5G sítí služby a řešení pro průmysl, dopravu, energetiku, chytrá města nebo rozvoj telemedicíny.

Pro telefony, modemy a také balón pro případ nouze

Sítě 5G nepřinesou podle Milana Zíky okamžité zázraky: „Ale umožňují postupně vybudovat úplně novou platformu a přinést technická řešení, která dosud nebyla možná. Mimo jiné mohou dostat velmi rychlé přenosy dat i do domácností a firem, kde není dostupná naše jiná gigabitová technologie.

Diskuze ke článku
kokotoska
dle info probihal test na 3,7Ghz, 80mhz pasma, no jak siroky kanal bude na 700mhz, 10mhz ? takze cele slavne 5G mozna ani o moc neprekona rychlostne 4G :o))) pro siroke pokryti jedine uvolneni dalsich pasem...1500, 1900, 2300, 2500mhz a agregovat... takove ty vize pouziti nad 20ghz, to je mozna okej pro rovne ulice a do 100m, jinak ni guvno... clovek by cekal fakt evoluci... na 10mhz : hspa dc 42mbit, LTE 75mbit, LTE 4x4 ? nevime, ti nasi kryplove to neprovozuji. A 5G ? bojim se ze to horko tezko preskoci 100mbit...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze