Vivo mezi prvními obohatí mobily o podporu sítí 5.5G. Které modely se dočkají?

Vivo mezi prvními obohatí mobily o podporu sítí 5.5G. Které modely se dočkají?
Fotografie: Petr Vojtěch, mobilenet.cz
  • Vše proběhne snadno formou OTA aktualizace
  • Rychlost stahování hravě přesáhne 3 000 Mb/s

Zatímco si v našich končinách běžní uživatelé zvykají, že standardem jsou sítě 5G, vývoj samozřejmě neustává. Začíná totiž nastupovat pomyslná další generace sítí 5.5G, případně označovanýé i jako 5A (5G-Advanced). Tento druh mobilních sítí například na nedávném veletrhu MWC 2024 prezentoval Huawei.

Jelikož v prvních zemích, například v Číně, začínají sítě 5.5G již fungovat veřejně, není divu, že musí logicky přicházet i první zařízení, která 5.5G podporují. Mezi prvními se o slovo přihlásilo Oppo. Spoluzakladatel společnosti Pete Lou sdílel na sociální sítí X příspěvek, kde byl zachycen displej modelu Find X7 Pro, kde bystré oko mohlo zahlédnout nad ikonkou se signálem nápis 5GA.


Pozadu nezůstalo ani Xiaomi s vlajkovým modelem 14 Ultra, který si, jak informuje gizchina.com, vybral operátor China Mobile jako produkt, na kterém sítě 5.5G veřejně testoval. Nejnověji se přidává také Vivo, který podporu 5.5G oznámilo prostřednictvím sociální sítě weibo.com. Dozvěděli jsme se, že integrace podpory sítí 5.5 se týká nových řad modelů X100 a X Fold3, a to velmi snadným způsobem formou OTA aktualizace softwaru. Vivo slibuje až 300% nárůst rychlosti stahování a odesílání dat.

Vivo X100 Pro
Test rychlostí sítí 5.5G na Vivu X100 Pro

Alespoň přibližnou představu o rychlosti nám dal produktový manažer Viva Han Boxiao, který na sociální síti weibo.com sdílel fotografii, na které je model X100 Pro s provedeným testem rychlosti. Naměřené hodnoty ukazují rychlost stahování 3 619,19 Mb/s a rychlost nahrávání dat 160,75 Mb/s. Jedná se o působivé hodnoty, avšak jsou jen zlomkem toho, co standard 5.5G dokáže. Sítě 5.5G totiž mají poskytnou rychlost stahování až 10 000 Mb/s a rychlost nahrávání dat 1 000 Mb/s.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze