V řadě Galaxy S23 od Samsungu by se měly objevit jen procesory Snapdragon

12
V řadě Galaxy S23 od Samsungu by se měly objevit jen procesory Snapdragon
Fotografie: Qualcomm
  • Již letos tvořily procesory od Qualcommu 75% podíl v řadě Galaxy S22
  • Výhradní zastoupení pak mají mít minimálně do roku 2024
  • Procesory Exynos ale nekončí

Definitivní změna v nasazování proceorů vyplývá z přepisu rozhovoru s generálním ředitelem Qualcommu Cristiano Amonem na fool.com. Samsung již v letošním roce a řadě Galaxy S22 v 75 % využíval procesory Snapdragon, na verzi Exynos se spoléháme jen my, uživatelé v Evropě. Cristiano Amon uvedl, že v následujících letech bude podíl Qualcommu ještě vyšší a příliš prostoru nad 75 % již není. Je velmi pravděpodobné, že v řadě Galaxy S23 uvidíme výhradně budoucí Snapdragon 8 Gen2.

Partnerství Samsungu a Qualcommu se tak rozšiřuje na takřka celé portfolio jihokorejského výrobce, nejde jen o telefony, ale také tablety či notebooky. Obě společnosti rovněž prodloužily patentovou licenční smlouvu až do roku 2030.

Rozhodně to ale neznamená, že by Samsung zcela ukončil práce na vlastních procesorech Exynos. Ty by se měly objevovat ve střední a nižší třídě, přičemž se spekuluje také o nasazení do nositelné elektroniky. Samsung se také údajně pokusí zcela od nuly vyvinout nový špičkový Exynos, který by se mohl za zhruba 3 roky opět objevit v řadě Galaxy S. Do té doby je vysoce pravděpodobné, že si majitelé budou užívat vrcholný čipsetů Qualcomm.

Diskuze ke článku
Janek Fanek
Janek Fanek
Bohužel řada galaxy S22 skutečně vykazuje klesající úroveň, zejména Exynos přestože je taktování níže než Snapdragon , má nižší efektivitu a vysoké odpadní teplo, testovano na S22 ultra v horkém letním dnu ( fotografie a video) a při nabíjení 45W. Z hlediska konkurence je však žádoucí udržet konkurenci a podpořit Exynos, jinak hrozí monopol Snapdragonu, což je to nejhorší, co může běžného uživatele potkat.
Petr Válek
Petr Válek
Naposledy upraveno: 29. 7. 2022 11:47
To je zase nějaká blbost , takovéhle zprávy to slibují léta , ale nikdy se tak nestane . Za mě by to byla skvělá zpráva , a uvítal bych ji ale prostě nevěřím . Samsung už vyrábí 3nm technologií ,proč by se zbavoval svých procesorů, spíš to rozjede ve velkém .
Arnold22 Schwarzenegger
Arnold22 Schwarzenegger
Exynos táhnul prodeje dolů, tak to prostě je.
Mediatek je teď už taky na velmi slušné úrovni, ale málokdo ho nasadí, protože zvyk je železná košile a tak všichni chtějí jen Snapdragon.
Martin Jeřábek
Martin Jeřábek
V klidu, na dva roky tu bude jen Qualcomm u Samsungu, a pak se zase vrátí Exynos, mají s tím velké plány, takže si řekli že si dají víc práce na novém procesoru a nebudou se zatím starat co bude mít příští model pro rok 2023/24.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze