V České republice se loni prodalo více než čtvrt milionu tabletů

2

Obliba tabletů v České republice stoupá raketovým tempem. Podle údajů analytické společnosti IDC se jejich prodej v Česku v loňském roce zvýšil o 237 procent na 253 000 kusů. Nejpopulárnější mezi Čechy byl iPad od Applu. Druhou nejprodávanější značkou byl jihokorejský Samsung.

"Zatímco o rok dříve připadalo v České republice na jeden tablet jedenáct klasických notebooků, v roce 2012 připadal jeden tablet už jen na tři notebooky a v posledním loňském čtvrtletí se poměr vyrovnal," uvedl analytik IDC Petr Švagrovský. Vedle snížení zájmu o notebooky ovlivnily tablety a smartphony i trh s digitálními fotoaparáty.

Apple loni ztrácel tržní podíl, protože rostl pomaleji než trh. Na konci roku na trh uvedl sedmipalcový iPad mini, kterým vstoupil do středního cenového segmentu. Kromě toho představil i čtvrtou generaci velkého iPadu. V posledním čtvrtletí se na druhé místo za Apple dotáhla společnost Prestigio, která se specializuje na tablety nižší a střední třídy.

Celosvětový prodej tabletů loni podle výzkumné společnosti IDC stoupl o 78 procent na 128 milionů kusů. V sousedním Slovensku prodej vzrostl o 154 procent na 133 000 kusů. Průměrná prodejní cena tabletu v roce 2012 klesla na 461 dolarů (9000 Kč).

Zdroje: financninoviny.cz