Už týden testujeme Samsung Galaxy S9+. Jaký je?

32
Už týden testujeme Samsung Galaxy S9+. Jaký je?
Fotografie: Martin Pultzner, mobilenet.cz
  • Se Samsungem Galaxy S9+ jsme prožili první týden, je čas bilancovat
  • Rozdílů oproti Galaxy S8 je povážlivě málo
  • Stereo reproduktory potěší, ale rozhodně nenadchnou
  • Kladně naopak hodnotíme fotoaparát nebo záznam zpomaleného videa

Již týden se v naší redakci nachází zbrusu nový Galaxy S9+, tedy vůbec ten nejlepší smartphone z dílen jihokorejského Samsungu. Je tedy čas si říci, jaké na nás zanechal dojmy.

1. Vzhledově téměř žádný posun

Samsung nijak výrazně neproměnil vzhled svých vlajkových lodí, což je logické. Větší změna přichází u Samsungu většinou po dvou letech. Nadále tak hledíme na velmi zaoblený smartphone, k čemuž přispívá i zakřivení displeje. To je však čím dál tím menší. Odlišnost můžeme spatřit v kovovém rámu, který po bocích není lesklý, ale naopak matný. Telefon tím jen získal. Jeho vzhled působí dospěleji a důstojněji. Navíc se alespoň malinko minimalizovaly upatlané plochy. S otisky prstů výrobce nic zásadního neprovedl a zadní strana je tedy po pár okamžicích nevzhledným kusem skla.

Samsung Galaxy S9+

Pokud vlastníte loňský model z řady Galaxy S8, kvůli vzhledu jej rozhodně měnit nemusíte. Mohlo by se totiž klidně stát, že se kýžený efekt nového telefonu nedostaví.

V Samsungu by ale mohli zapracovat na rozmístění tlačítek. Ta se sice tisknou jistě, avšak jejich nahmatání je poměrně problém. Především u větší varianty s přídomkem „+“ je například odemykací tlačítko zbytečně vysoké a bez přehmátnutí se k němu nelze dostat. Naštěstí jej není nutné tak často používat. Způsobů, jak telefon odemknout, je více. Máme zde senzor oční sítnice, tlačítko v displeji nebo čtečku otisků prstů.

Samsung Galaxy S9+

2. Čtečka má nové a lepší místo

Pamatujete loňský rok? Obrovská kritika se snesla na Samsung za opravdu velmi nevhodné umístění čtečky otisků prstů. Že šlo o omyl naznačil i sám výrobce, když čtečku ani nijak zvlášť nevyzdvihoval. Letos je situace jiná a rovnou si řekněme, že lepší. Čtečka je sice stále na zadní straně, ale tentokrát už pod fotoaparátem a váš ukazováček na ni přesně padne. Navíc je okraj čtečky i více zvýrazněn a nehrozí, že byste ji nenahmatali. Čtečka jako taková funguje velmi svižně a spolehlivě. Stačí jen přiložit prst a můžete telefon používat.

3. Hraje lépe, ale čekali jsme více

Samsung vůbec poprvé do své špičkové řady Galaxy S přinesl dvojici reproduktorů. Abychom mírnili předčasné nadšení, jde o vcelku kompromisní řešení. Hlavní reproduktor je stále na spodní hraně, sekundární je však jen nad displejem. Stará se pouze o výšky a je podstatně tišší. Výsledek je tudíž poněkud nevyvážený. Co Samsungu nelze upřít, je maximální hlasitost. Spolehlivě ozvučíte menší místnost. Naopak je obrovskou škodou, že výsledný zvuk takřka postrádá hloubky. Konkurence v podobě starších Alcatelů či Sony na tom byla mnohem lépe.

Samsung Galaxy S9+

4. Duální fotoaparát

Do řady Galaxy S se také prvně podíval duální fotoaparát. Ten má 12 megapixelů a sekundární, mimochodem níže umístěný, fotoaparát sloužící jednak pro dvojnásobné přiblížení a případně práci s bokeh efektem. Podstatná je však proměnná clona, která vybírá mezi f/1,5 a f/2,4. Bohužel má k dispozici jen tyto dvě hodnoty, nic mezi tím. Automatika většinou volí ve dne f/2,4, v noci dle očekávání f/1,5. Tutéž hodnotu vídáme i při fotografování v tmavších interiérech. Máte však možnost si manuálně clonu změnit, na jednu ze dvou zmíněných hodnot. Níže můžete porovnat rozdíly, které jsou v kvalitě fotografie citelné.

Porovnání světelností: vlevo snímek s f/1,5, vpravo snímek s f/2,4
Porovnání světelností: vlevo snímek s f/1,5, vpravo snímek s f/2,4
Porovnání světelností: vlevo snímek s f/1,5, vpravo snímek s f/2,4
Porovnání světelností: vlevo snímek s f/1,5, vpravo snímek s f/2,4

5. Zpomalené video

Velké lákadlo ze strany Samsungu je zpomalené video. Tomuto režimu jsme se již věnovali v samostatném článku, nicméně připomeneme si jej i zde. Jde totiž o vcelku zásadní funkci, která dokáže nalákat nové uživatele. Máte možnost zaznamenat video v HD rozlišení s 960 snímky za vteřinu. K dispozici je plně automatický režim, který však ne vždy pohyb správně odhadne. Proto je mnohdy lepší využít manuální mód, kdy si zpomalení, které zaznamená 0,2 vteřiny (v reálu pak přehrání trvá až 6 vteřin), zapnete sami. Výsledky jsou velmi působivé, především pak povedená stabilizace obrazu. O něco horší je už samotná kvalita daná jen HD rozlišením. Vaše zpomalené výtvory jde posléze skrze galerii exportovat do animace GIF.

Samsung Galaxy S9+ (testovací video) – 720p, 960 FPS

6. Prostředí

V nejnovějším Samsungu čekáme nejnovější software. Výrobce servíruje Android 8.0 Oreo s nadstavbou Experience 9 a zabezpečením platným k lednu 2018. To je velmi slušný základ. Ani prostředí však není důvod, proč by měli majitelé starších S8 upgradovat. V praxi se totiž vlastně nijak neliší. Nehledě na to, že uživatelům řady S8 v těchto dnech dorazila aktualizace. Klíčové je, že prostředí je skvěle optimalizované. Aplikace se spouští okamžitě, běh je plynulý. Na dávno zasekané Samsungy už můžeme opravdu pouze vzpomínat. Kdo tvrdí opak, nedal novějším telefonům zřejmě šanci.

Podoba prostředí na Samsungu Galaxy S9+

7. Výdrž

Nebudeme si nic nalhávat, na výdrž dnešních smartphonů se nás spolehlivě ptáte nejčastěji. Není se čemu divit, každého zajímá, na jak dlouho se bude moci vzdálit od zdroje energie. Uvnitř Samsungu Galaxy S9+ se nachází uživatelsky nevyměnitelná baterie s kapacitou 3 500 mAh. Změna zde tedy nenastala a nemůžeme ji čekat ani u výdrže. Při středně náročném využívání se lze dostat na téměř 40 hodin. Největším žroutem energie je samozřejmě velký displej a velmi záleží, kolik procent z celkového času připadne rozsvícenému zobrazovači. Při náročném využívání je nutné hledat nabíječku přibližně každých 12 hodin.

Samsung Galaxy S9+

Pro někoho slabší výdrž dokáže částečně napravovat velmi rychlé nabíjení. Z úplného vybití do 100 % to Galaxy S9+ stihne za necelou hodinku a půl. Rychlé nabíjení je velmi návykové. Brzy si zvyknete na to, že stačí telefon nabíjet pár minut a počítat s příjemným přírůstkem energie.

Samsung Galaxy S9+ v redakci nadále testujeme a pokud máte jakoukoliv otázku, neváhejte a položte nám ji přímo v diskuzi pod tímto článkem.

Samsung Galaxy S9+ 64 GB

Rozměry158,1 × 73,8 × 8,5 mm, 189 g
DisplejSuper AMOLED, 6,2" (2 960 × 1 440 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorExynos 9 Octa (9810), 4×2,7 GHz + 4×1,7 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor3 500 mAh, doba nabíjení: 1:39 hodin
Diskuze ke článku
Lukáš
Je to skvělej telefon, ale přechod z S8 na S9 je opravdu zbytečný. Doufám, že S10 bude menší revoluce, jako byla S8, ikdyž teď už není moc kam se posouvat.
Pesedm
Hmm...
Lord
je to prostě to nejlepší co se dá dneska koupit. z S8 se přecházet asi nevyplatí, ale to nijak nesnižuje jeho kvality. ony ty telefony dnes obecně jsou spíše jen evolucemi svých předchůdců.
David
Taky máte u S9+ problémy se čtečkou otisků prstů? Musel jsem už třikrát restartovat, přestala totiž fungovat. Zajímalo by mě, zda jste se s tím také setkali, nebo je problém jen u mě. Díky.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze