Už týden používáme nový Dell XPS 13. Pořád zůstává na špici

7
Už týden používáme nový Dell XPS 13. Pořád zůstává na špici
  • Dell stále nepolevil, a tak má letos řada XPS nejen vyšší výkon, ale také ještě tenčí rámečky kolem displeje
  • Dostalo se také na odemykání notebooku obličejem i velmi dobrou čtečkou otisků prstů
  • XPS 13 nás však upoutal také svou robustní konstrukcí, kvalitní klávesnicí či ojedinělým slotem pro microSD karty

Nejnovější notebooky řady XPS od Dellu jsme si mohli poprvé pořádně prohlédnout na letošním veletrhu CES, kde na nás udělaly velmi dobrý dojem. Od CESu však uplynulo už pár měsíců, a do redakce se dostal ten menší ze zástupců rodiny. XPS 13 patří již roky mezi absolutně nejlepší notebooky a ani letos to rozhodně nebude jinak.

Nový Dell XPS 13 bez rámečků naživo v Las Vegas – CES 2018

Na první pohled nevypadá tento kousek nijak krásně. Design je spíše konzervativní, ale o to více působí notebook robustně. Zpracování zkrátka nelze popsat jinak než prvotřídní a pokud notebook otevřete, vypadá hned díky karbonovému vzorku o něco zajímavěji. Není to přitom ten nejtenčí stroj a i přes velmi dobrou hmotnost 1,21 kg není ani nejlehčí. Přesto je to naprosto úžasný společník na cesty – hlavně se o něj nemusíte v batohu či tašce bát, jelikož máte díky velmi pevné konstrukci pocit, že je skoro až nerozbitný.

Otázkou priorit je poté tuhost pantu displeje. XPS jej má totiž velmi tuhý, což je skvělé, jelikož se panel při manipulaci s notebookem, přenášení či jízdě vlakem ani nehne. Na druhou stranu nejde ovšem otevřít jednou rukou, což může být pro mnohé problém. Tuhý pant bychom ocenili rozhodně více u verze s dotykovým displejem, kde bude určitě ideální, jelikož se při ťukání panel skutečně jen minimálně kýve.

Naše verze ovšem dotykový displej nemá, ale přesto je na tento 13,3palcový Full HD IPS panel radost pohledět, a to zejména díky opravdu minimálním rámečkům. Dell je bez sebemenších pochyb největším průkopníkem v této oblasti a u letošních modelů XPS se rámečky dokonce opět o pár milimetrů ztenčily. Výsledkem je naprosto fantastická podívaná, přičemž není notebook o moc větší než kdejaký 11palcový netbook.

Avšak také samotný displej vypadá velmi dobře. Jemnost mu nechybí, barvy jsou výrazné a jas má velmi dobrý rozsah, přičemž ani venku nejsou s čitelností potíže. Jen by se tedy nemusel lesklý povrch displeje tak snadno zapatlat a při nejmenším by se mohl snadněji čistit, ale alespoň je to odolné sklo Gorilla Glass. Kromě toho si ale není u displeje na co stěžovat. Každý, kdo notebook uviděl, byl nejprve překvapen, jak robustně je tento drobek zpracovaný a po zapnutí displeje zaznělo poté častokrát slova jako „wow“ nebo „páni“.

Displej a zpracování však není to jediné, čím dokáže zapůsobit. Kupříkladu klávesnice je asi ta nejlepší ze všech 13palcových modelů, které jsme v nedávné době otestovali. Píše se na ní skvěle, stisk je dostatečně výrazný a hluboký, klávesy příjemně cvakají a podsvícení je rovnoměrné po celé ploše. Navíc je skvělý i touchpad, byť by mohl být o kousíček větší.

Také zvuk z dvojice stereo reproduktorů je překvapivě dobrý. Je hlasitý a kupodivu silněji basově založený. Umístění na bocích přístroje poté vítáme s otevřenou náručí. Nemíří sice přímo nahoru, ale rozhodně lepší, než aby byly vespod. S tím souvisí také fakt, že se nám zatím i při skutečně náročném používání notebook nepovedlo nijak výrazně rozžhavit, takže se dal zatím vždy používat pohodlně i na klíně. Ventilátor se sice občas umí rozkřičet, ale není to nepříjemné syčení a při běžném používání o něm vůbec nevíte.

Velmi zajímavá je také kombinace odemykání otiskem prstu a rozpoznáním obličeje. Oba způsoby lze používat najednou, takže když vás přední kamerky nerozpoznají, což se stává vcelku často, můžete prostě jen přiložit prst na čtečku a jste na ploše Windows 10. Odemykání je rychlé obličejem i otiskem, ale kamerky mají častokrát v závislosti na okolním světle problém s rozpoznáním, takže je čtečka nesrovnatelně spolehlivější. Navíc není spodní umístění kamerky ideální pro videohovory, ale jinam by se kvůli rámečkům nevešla.

Krátce zmíníme také výkon zařízení, který obstarává v naší verzi poslední generace procesoru Intel Core i7-8550U, integrovaná grafika Intel UHD Graphics 620, hned 16 GB RAM a pro ukládání všeho možného tu je hned 512 GB prostoru. Jedná se tedy o tu vůbec nejsilnější variantu a jde to znát. Vše běží na bleskově, ať už jde o běžnou práci, editace fotek či střih a renderování videí. O výkon prostě nouze není (byť herní stroj to není) a navíc dává Dell do systému pravděpodobně nejméně balastu ze všech výrobců.

Na závěr pár slov také k výdrži a konektorové výbavě. Baterie má 52 Wh a vydržela zatím vždy bez problémů více jak 8 hodin, ale maximální výdrž jsme zatím netestovali. Co ovšem potěšilo nejsou ani tak hned tři USB-C včetně podpory technologií DisplayPort a Thunderbolt 3, dodávaná redukce z USB-C na USB-A, ani 3,5mm jack pro sluchátka či LED ukazatel úrovně nabití baterie. Největší radost nám udělal slot pro paměťovou microSD kartu, což extrémně usnadňuje přenášení fotek a videí z fotoaparátu.

To už by však bylo z našich dojmů po týdnu používání nového Dellu XPS 13 vše. Téměř okamžitě je vidět, jak skvělý tento stroj je a skutečně věřte každičké chvále, kterou všude už roky sklízí. Je to skutečně dost možná ten vůbec nejlepší notebook s Windows 10, a to ani nemluvě o verzi s dotykovým QHD+ displejem. No a pokud vám přijde tento kousek malý, je tu i 15palcová verze. Ano, nejedná se ani zdaleka o nejlevnější stroj (zejména v naší výbavě), ale pokud vám peníze nechybí a přemýšlíte nad XPS, můžeme jej okamžitě doporučit. Dokáže totiž dostát nebo dokonce předčit i ta největší očekávání.

Dell XPS 13 (2018)

Konstrukce302 × 199 × 11,6 mm, 1 210 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 13,3" (1 920 × 1 080 px)
Procesor4×2,7 GHz
PaměťRAM: 16 GB, disk: 512 GB (SSD)
akumulátorLi-Pol (52 Wh)
Diskuze ke článku
Oto
mam minulorcne XPSko uz cca rok a nemozem si ho vynachvalit ... vsetko je ako pises, urcite by som siel do neho znova.
RobSol
Zajímalo by mě kdy už konečně bude dostupný k prodeji v CZ :(.
Jen
Chlazení je pasivní? Jaká je cena vámi testované verze?
Ondrej Nekola
Ondrej Nekola
XPS 13 je výborná řada a díky podpoře Linuxu může mít člověk relativně levný, výkoný a hodně mobilní notebook se slušným softem...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze