Na problémy s čtečkou v displeji Samsungů reaguje i Komerční banka

3× aktualizováno
Na problémy s čtečkou v displeji Samsungů reaguje i Komerční banka
  • Levná fólie na displeji zmátla čtečku
  • Ta skenovala strukturu ochrany namísto prstu
  • Ve výsledku tak telefon mohl odemknout kdokoli

Aktualizováno 26. 10. 2019

Na problematickou čtečku otisků prstů v displeji reagovala i Komerční banka, která dočasně vypnula klientům s mobily Galaxy S10, S10+, Note10 a Note10+ přihlašování do mobilního bankovnictví a autorizaci platebních příkazů otiskem prstu. Včera večer pak banka informovala o tom, že přihlašování do mobilního bankovnictví a autorizaci platebních příkazů otiskem prstu klientům na základě opravné aktualizace od Samsungu opět povolila. Dotčeným klientům by měla být odeslána push notifikace a zpráva do bankovnictví.

Aktualizováno 24. 10. 2019

Jihokorejský výrobce vydal aktualizaci, která opravuje nepříjemný problém, jenž v několika posledních dnech strašil uživatele smartphonů řady Galaxy S10 (s výjimkou S10e) a Galaxy Note10. Ultrazvukovou čtečkou otisků prstů integrovanou v displeji šlo jednoduše oklamat pomocí ochranné fólie, která následně registrovala jakýkoliv prst. Všichni majitelé zmíněných modelů by si tak měli aktualizaci neprodleně nainstalovat.

Aktualizováno 22. 10. 2019

Minulý týden svět obletěla zpráva o problémech s ultrazvukovou čtečkou Samsungů Galaxy S10. Telefony šlo totiž po odemknout otiskem kohokoliv, nikoliv jen prstem registrované osoby. Samsung následně vydal oficiální stanovisko, podle něhož problémy způsobují silikonové ochranné fólie a zároveň uživatelům doporučil používat pouze originální příslušenství.

V nejnovějším videu se uživateli Galaxy Note10 s přezdívkou Doodler Genome podařilo tento způsob biometrické autentifikace přechytračit pomocí fólie z TPU (termoplastického polyuretanu), čímž bylo umožněno telefon odemknout i dříve neregistrovaným prstem. Stejný postup následně úspěšně zopakuje několikrát. Test byl proveden na Galaxy Note10 s čipsetem Exynos. Zda dochází ke stejné situaci i u verzí osazených Snapdragonem zatím nevíme. Samsung mezitím vydal aktualizaci, která má spolehlivost čtečky otisků prstů pro Note10+ 5G vylepšit a brzy chystá bezpečnostní záplatu i pro další smartphony řady Note10a S10.

Původní informace z 19. 10. 2019

Biometrické zabezpečení telefonu by mělo být podle plánů nejenom pohodlnější, ale také bezpečnější. Jak ale ukazují mnohé incidenty, třeba ten poslední s nejnovějším Pixelem, drobné chyby v návrhu mohou tuto představu snadno rozbourat.

Pro Samsung to není první problém se čtečkou v Galaxy S10. Zatímco toto prolomení ochrany je spíše teoretického rázu, nynější problémy se projevují v praxi. Britský server thesun.co.uk přinesl zprávu o čtyřiatřicetileté Lise, která jednoho dne odemkla svůj telefon druhým prstem, než jaký si k tomu zaregistrovala v operačním systému. Že nejde o její chybu potvrdilo, že se do telefonu dostal i její manžel Wes, který jej měl poprvé v rukou.

Samsung Galaxy S10

Problém je to vážnější, než se zdá. Kdokoli se tak mohl dostat nejenom k obsahu telefonu, ale i autorizovat platby v mobilním bankovnictví. Krátké vyšetřování odhalilo, že za problémem stojí ochrana displeje v hodnotě pár desetikorun. Čtečka při snímání otisku naskenovala její strukturu namísto prstu a ve výsledku tak bylo jedno, kdo se do telefonu snaží dostat.

Samsung ve svém vyjádření doporučuje, aby lidé používali pouze originální příslušenství a zároveň slibuje, že problém vyřeší pomocí aktualizace.

Technické parametry Samsung Galaxy S10 512 GB

Kompletní specifikace
Konstrukce149,9 × 70,4 × 7,8 mm, 157 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68
DisplejSuper AMOLED, 6,1" (3 040 × 1 440 px)
Fotoaparát12 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ChipsetExynos 9 Octa (9820), , GPU: ARM Mali-G76 MP12
PaměťRAM: 8 GB, vnitřní paměť: 512 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ne, LTE: 2 000 / 300 Mb/s, Wi-Fi: Wi-Fi 6, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 10
Akumulátor3 400 mAh, bezdrátové nabíjení: ano, doba nabíjení: 1:35 hodin
Dostupnostbřezen 2019, 23 499 Kč
Diskuze ke článku
Pesedm
Samsung opět svítí viditelnou jiskrou... :))
FoneTech
Hakus von Tyros
Hakus von Tyros
Tak nyní jsem opravdu zmaten.
Zcela suvéreně píšete o FOLII.
Vždyť to ale není pravda. Proč lžete ?
kjkszpj
Tak ohladne tohto akoze problemu sa na internete veru siria strasne bludy :D

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze