Unikají první informace o připravovaném Androidu O

29

V letošním roce se téměř jistě dočkáme představení další generace operačního systému Android. Google již první novinky poodhalí na své tradiční akci v průběhu května. Není proto divu, že již unikají.

Android logo

V novém Androidu se bude chtít Google opět vytáhnout a přinést zajímavé novinky. Jisté je, že bude nový Android zpočátku označen písmenem „O“. Až během oficiální podzimní premiéry se dočkáme kompletního názvu začínajícího na „O“, který by měl být opět spojen s nějakou sladkostí. Nepředpokládáme, že by Google hodlal porušit od začátku budovanou tradici.

TIP! Android v únoru: Nougat se probudil

První spekulace naznačují, že se v novém Androidu O objeví funkce prozatím nazvaná Copy Less. Ta by měla významným způsobem usnadnit kopírování a vkládání textu z jedné do další aplikace. Typicky může jít o webovou adresu či telefonní číslo, které chcete někomu poslat – ať už ve formě SMS zprávy či jiné konverzace. Systém by to měl umět vytušit a sám nabídnout, zda nechcete předchozí informaci vložit do právě rozepsaného textu. V tuto chvíli není známa forma zavedení této novinky. Ve hře je zakořenění přímo v Androidu O, ale také aktualizace klávesnice GBoard.

Google Pixel
V současnosti nejnovější Android 7.1 Nougat

I další případná nová funkce by měla usnadnit uživateli práci s jeho chytrým telefonem. Systém by se měl naučit rozeznávat text zpráv a dle jeho obsahu jej případně propojit s další aplikací. Jako příklad můžeme uvést následující. Někdo vám ve zprávě odešle adresu a aktuálně na ni není možné kliknout. S novou funkcí by se z ní však stal odkaz, který by vedl přímo do Google Map. K vyhledání polohy na mapě by vám tak stačil pouze jeden dotyk. Tuto funkci mohou velmi dobře znát majitelé zařízení iOS a Google se zřejmě nechá inspirovat. Prozatím ale není potvrzené, zda bude funkce dostupná napříč systémem, nebo jen v aplikacích od Googlu.

Přečtěte si: Google uvolnil Android 7.1.2 beta pro Pixely a některé Nexusy

Poslední novinka se týká gest. Rychlé spouštění různých aplikací by mělo být umožněno kreslením daných písmen po displeji. Například nakreslení písmena C spustí aplikace Kontakty (v angličtině Contacts). Je-li vám tato funkce povědomá, máte pravdu. Mnozí výrobci ji dodatečně přidávají v rámci svých nadstaveb, například čínský Huawei. V jejich případě jsou však gesta vázána na vaše klouby na prstech. Řešení Googlu by klouby nemělo vyžadovat.

Více informací v tuto chvíli není k dispozici a moudřejší bychom měli být zhruba za dva měsíce. Tradiční konference Google I/O se letos koná od 17. do 19. května.

Zdroje: venturebeat.com

Diskuze ke článku
Xwert Is
Xwert Is
Super teraz ma to celkom aj zaujíma keď nie som závislý na Adroide od výrobcu :D
Jenula
Je to sice mino téma, ale dnes odpoledne byl na iDnes.cz rozhovor s ředitelem O2, kde se všemožně snažil okecat, že u nás není draho ale všude okolo je extrémně levně. Potom ještě udělal bubáka, že kvuli zrušení roamingu se asi bude zdražovat. V diskuzi dostal zasloužený kartáč a pro jistotu soudruzi z iDnes článek rovnou smázli. Byl to během 3 dnů druhý článek kde nás naši opi straší, že by mohlo být ještě hůř.
Bourak
jeste jim nefunguje poradne 7.1 a uz tlacej dalsi... prijde mi ze s toho delaj dalsi windows
Maty
Od Androidu 5 jsem to pomalu přestal sledovat. Nevybavuje se mi žádná drastická změna, která by stála za povšimnutí. Jestli dostane android nový číslo jen kvůli tomu, že umí lépe zkopírovat text, to je dost bída.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze