Umí Samsung už i levnější mobily? Zjišťujeme to s novinkou Galaxy A25

6
Umí Samsung už i levnější mobily? Zjišťujeme to s novinkou Galaxy A25
Fotografie: Michal Pavlíček, mobilenet.cz
  • Trumfy telefonu spočívají v kvalitním displeji a foťáku s OIS
  • Konstrukce je však jen plastová a zapomeňte na zvýšenou odolnost
  • Potěší velmi povedené prostředí i jeho budoucí podpora
Za zapůjčení Samsungu Galaxy A25 děkujeme MP.cz, kde si mobil můžete rovněž zakoupit.

Není tomu tak dávno, kdy Samsung získal nelichotivou vizitku, že jeho prostředí není u většiny dostupnějších telefonů dobře optimalizované. S tím však výrobce už v posledních několika letech intenzivně bojuje a snaží se ukazovat, že veškeré problémy vyřešil. Lze tak říci, že Samsungy ve střední třídě fungují velmi dobře a ověřit si to nyní chceme i s novým modelem Galaxy A25, který již patří v aktuálním portfoliu jihokorejského výrobce k těm cenově dostupnějším. Seženete jej za méně než 7 tisíc korun a můžeme říci, že jde již spíše o nižší střední třídu.

Mezigeneračně došlo k poměrně výraznému posunu a Galaxy A25 se snaží co nejvíce přiblížit vybavenějším sourozencům Galaxy A35 a Galaxy A55. Máme zde tak poměrně vyspělý telefon, který ctí současný designový trend a boční tlačítka jsou na vyvýšeném ostrůvku. Na druhou stranu už je potřeba se smířit s celkově plastovou konstrukcí i zády a současně s absencí zvýšené odolnosti. Na druhou stranu, v této cenové hladině není vůbec běžná. Konstrukční zpracování je, i přes použitý plast, poměrně dobré, telefon působí pevně.

Samsung Galaxy A25 5G
Poznávací znamení letošních Samsungů řady Galaxy A, vyvýšený ostrůvek s tlačítky, nechybí

Čelní strana ve vás může vzbudit mírně rozpolcené pocity. Začněme s tím smutnějším – rámečky kolem displeje. Jsou opravdu velké, nevzhledné, telefon má navíc zastaralý výřez namísto průstřelu. Situaci se snaží zachránit samotný panel. Jde o AMOLED s Full HD+ rozlišením i 120Hz obnovovací frekvencí. Čitelnost je výborná, a to i venku. Milým překvapením je přítomnost funkce Always-On, kdy máte vše na očích. Ve srovnání s dražšími Samsungy je však Always-On poněkud pohaslý, tedy hůře viditelný.

Samsung Galaxy A25 5G
Displej je perfektní, radost kazí hlavně jeho rámečky

Plusové body novinka dokáže posbírat za prostředí, kde Samsung nasadil klasiku bez jakýchkoliv ústupků. Jde tedy o One UI 6.0 a Android 14. Optimalizace je naprosto ukázková, zejména v kombinaci se 120Hz displejem vypadá dění na displeji perfektně, srovnání snese i s výrazně dražšími mobily. Samsung Galaxy A25 zařadil do čtvrtletních aktualizací, to znamená, že nové bezpečnostní záplaty budou chodit každé tři měsíce. V tuto chvíli jsou na mobily ty únorové. Pozitivní je, že mobil obdrží 4 velké aktualizace Androidu a 5 let bezpečnostních záplat. Takový komfort vám konkurence opravdu nenabídne.

U mobilů Samsung se často probírá jejich výkon. Je potřeba říci, že jihokorejský výrobce nemá ambice, aby trhal výkonnostní rekordy, tím spíše u zařízení střední třídy. V Galaxy A25 je procesor Exynos 1280, tedy stejný, který měl předloni Galaxy A33. Samsung často využívá strategii tzv. „propadávání“ procesorů do cenově dostupnějších pater. Na jakoukoliv běžnou práci i svižné spouštění aplikací je dostatečný, včetně 6GB RAM.

Benchmark testy

Samsung Galaxy A25 v redakci nadále testujeme, pokud vás o něm cokoliv zajímá, ptejte se přímo v diskuzi pod tímto článkem.

Samsung Galaxy A25 5G 256+8 GB

Rozměry161 × 76,5 × 8,3 mm, 197 g
DisplejSuper AMOLED, 6,5" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát50 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorSamsung Exynos 1280,
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 128 GB
Akumulátor5 000 mAh
Diskuze ke článku
Jakub Pustina
Jakub Pustina
Naposledy upraveno: 10. 4. 22:30
Fuj to jsou rámečky... Takové jsem měl u mého vousatého Poco F1 5 let zpět.
Martin Jeřábek
Martin Jeřábek
V Galaxy A25 je procesor Exynos 1280, tedy stejný, který měl loni Galaxy A34.
No to rozhodně nemá a neměl, má Mediatek Dimensity 1080 výkonově lepší než u A25 i ve vydrží, A25 je bída.
Jan Vinš
Jan Vinš
V A34 neni Exynos. Nejspis bylo mysleno M34?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze