Uhodnete, kolik hodin denně stráví průměrný člověk „na mobilu“?

Uhodnete, kolik hodin denně stráví průměrný člověk „na mobilu“?
Fotografie: Petr Vojtěch, mobilenet.cz
  • Lidé nejčastěji využívají aplikace pro sociální sítě
  • V některých zemích přesahuje doba aktivního používání i pět hodin denně

Přemýšleli jste někdy, kolik hodin denně trávíte s telefonem v ruce, respektive které aplikace využíváte nejvíc? Pokud ano a rádi byste věděli, jak si stojí průměrný člověk, mohl by vás zaujmout průzkum společnosti data.ai. Ta zkoumala chování uživatelů na třinácti světových trzích (Brazílie, Mexiko, Austrálie, Indie, Japonsko, Jižní Korea, Kanada, Rusko, Turecko, Singapur, Velká Británie a USA) a přišla s poměrně zajímavým zjištěním – většina lidí denně tráví čtyři až pět hodin používáním telefonu. V Indonésii, Singapuru a Brazílii pak majitelé telefonů stráví denně více než pět hodin na telefonu, především konzumací obsahu na sociálních sítích.

Průzkum data.ai
Graf ukazuje vývoj v čase v letech 2020 až 2022, v mnoha případech je procentuální nárůst hodin denně strávených na telefonu dvojciferný

Zajímavé je rovněž meziroční srovnání a vývoj v souvislosti s pandemií koronaviru, které se momentálně nedostává tolik pozornosti. Zatímco v Singapuru trávili uživatelé v roce 2020 průměrně 4,1 hodin používáním smartphonu, v roce 2022 je to již 5,7 hodin za den. V Austrálii zase ve stejném časovém období vzrostlo používání telefonu z 3,6 hodin na 4,9 hodin. V obou případech se jedná o 40% nárůst času stráveného s telefonem v ruce. Oproti tomu Mexiko v tomto ohledu stagnovalo, průměrný čas se tedy stále drží okolo 5 hodin v průběhu sledovaného období 2020, 2021 a 2022.

Průzkum data.ai
Všem sledovaným metrikám dominují sociální sítě

A které aplikace používali uživatelé nejvíc během druhého čtvrtletí letošního roku? Žebříčku nejvíce využívaných aplikací ve sledovaném období vévodí TikTok, poté YouTube, seznamka Tinder a videostreamovací služba Disney+. Facebook má pro změnu největší počet měsíčně aktivních uživatelů, dále pak WhatsApp, Instagram a Facebook Messenger. V oblasti nejstahovanějších aplikací jednoznačně vede Instagram, velmi dobře je na tom však také Facebook, TikTok a WhatsApp.

Kolik času denně trávíte na telefonu můžete snadno zjistit i vy v nastavení v sekci Digitální rovnováha a rodičovská kontrola u systémů s Androidem. Na iOS pak stačí vyhledat heslo Čas u obrazovky, tuto funkci je však potřeba nejprve aktivovat a až poté začne měřit a následně zobrazovat přehled.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze