Trumpův poslední úder? Na černou listinu nově zařadil i čínské Xiaomi

6
Trumpův poslední úder? Na černou listinu nově zařadil i čínské Xiaomi
Fotografie: ktla.com
  • Po Huawei si Donald Trump došlápl také na konkurenční Xiaomi
  • Důvodem má být údajné napojení na čínskou armádu

Článek aktualizován o oficiální vyjádření Xiaomi.

Dosluhující americký prezident Donald Trump o sobě v posledních dnech dává velmi hlasitě vědět. Kromě zákazu prezentace na takřka všech známých sociálních sítích se dnes, dle informací reuters.com, rozhodl zařadit čínskou společnost Xiaomi na černou listinu. Vše se událo poměrně nečekaně a pouhých 6 dní do okamžiku, kdy Trumpovi skončí mandát amerického prezidenta.

Na stránkách amerického ministerstva obrany se dozvíme, že Xiaomi je podezřelé z napojení na čínskou armádu. Zařazení na černou listinu znamená, že společnosti z USA nesmí investovat do Xiaomi. Současně, pokud v současné době mají finanční podíl v Xiaomi, jej musí během letošního roku odprodat.

Vůči akci prezidenta Trumpa se již Xiaomi ohradilo a vydalo následující prohlášení. „Společnost Xiaomi vždy dodržuje platné legislativní normy a provozuje svojí činnost v souladu s příslušnými zákony a předpisy zemí, ve kterých podniká. Společnost znovu opakuje, že poskytuje produkty a služby k civilnímu a komerčnímu využití. Zároveň potvrzuje, že není nijak vlastněna, kontrolována ani přidružena k čínské armádě, a že není „společností čínské komunistické armády“ jak je definováno v rámci NDAA. Společnost podnikne náležité kroky k ochraně zájmů společnosti a jejích akcionářů. Společnost také přezkoumává potenciální důsledky této záležitosti k plnému pochopení dopadů na holding. Další vyjádření bude společnost vydávat s ohledem na vývoj situace.

Kromě Xiaomi se na seznamu nově ocitlo ještě několik dalších společností, které podnikají v oblasti letectví, kosmického průmyslu či stavebnictví. Tyto aktivity se Xiaomi nijak netýkají a jen okrajově se Xiaomi dotýká i telekomunikační infrastruktury, což je případ Huawei, který je na obdobné listině již skoro dva roky.

Další restrikce by se Xiaomi prozatím týkat neměly, tudíž by nemělo hrozit, že se z telefonů vytratí například Google služby. Otázkou také zůstává, jak se k tomuto kroku zachová nastupující prezident Joe Biden.

Diskuze ke článku
htcjirka
htcjirka
Dobře udělal.👍
Jan Kasik
Jan Kasik
Toho pána už by raději měli svázat do svěrací kazajky.
Jiri Novak
Jiri Novak
Přišlápnutí krku rudým nokům je asi tak to jedniný dobrý, co udělal. Jinak je to opravdu psychopat.
marián petrik
marián petrik
čistý debil. problém je v tom, že ten čo ho nasleduje nie je o nič lepší. ba dokonca je to asi ešte väčší jastrab, ako trumpéta.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze