TOP 10 nejprodávanějších telefonů roku 2022. Apple všechny rozdrtil

3
TOP 10 nejprodávanějších telefonů roku 2022. Apple všechny rozdrtil
Fotografie: Petr Vojtěch, mobilenet.cz
  • Žebříček okupuje hned 8 iPhonů
  • Do nejlepší desítky se prodral už jen Samsung
  • Nejprodávanějším telefonem se stal iPhone 13

Agentura Counterpoint Research zveřejnila velice zajímavý žebříček 10 celosvětově nejprodávanějších mobilních telefonů za rok 2022. Čekáte souboje předních značek o každou příčku a v každém měsíci? Pokud ano, nemůžete se více mýlit. První desítku totiž z velké části okupují iPhony. Jediným dalším výrobcem, který se probojoval mezi nejprodávanější kousky, je Samsung, a to navíc jen se svými zcela nejzákladnějšími telefony z celého portfolia.

První desítka nejprodávanějších telefonů na světě v roce 2022 třímala 19% tržní podíl, mimochodem jde o stejný podíl jako v roce 2021. Celý žebříček ovládl Apple iPhone 13 s 5% podílem a faktem, že byl nejprodávanějším telefonem na světě nepřetržitě od ledna do srpna 2022. Na prodeji všech iPhonů se podílí z 28 %, je tak pro Apple nesmírně důležitý. Dodejme, že iPhone 13 byl nejprodávanější na klíčových trzích světa, jako je Čína, USA, Francie, Německo a USA. Dominanci iPhonu 13 dokresluje i to, že jeho prodeje byly dvakrát lepší než v případě iPhonu 13 Pro Max, který je 2. nejprodávanějším mobilem loňského roku.

Nejprodávanější telefony v roce 2022

Applu se perfektně povedl nástup nových modelů, kdy se nový iPhone 14 Pro Max stal během krátké chvíle celkově 3. nejprodávanějším mobilem za rok 2022. Obliba iPhonů navíc trvá, v žebříčku totiž figuruje i dva roky starý iPhone 12, nejprodávanější telefon roku 2021, a to na 6. místě, kdy se mu dařilo především na trzích v USA, Číně a Japonsku.

Jak jsme si již řekli, jediným dalším výrobcem, který se probojoval do TOP 10, je Samsung. Nejvýše vyšplhal Galaxy A13, a to na 4. pozici, přičemž se mu nejvíce dařilo v první polovině loňského roku. Druhý zástupce Samsungu, Galaxy A03, žebříček nejlepších deseti uzavírá.

Agentura předpokládá, že se podíl 10 nejprodávanějších telefonů v roce 2023 navýší, neboť se výrobci zaměří na zeštíhlení nabídky.

Diskuze ke článku
Jaroslav Paleček
Jaroslav Paleček
Vždyť v USA iPhone dávají k tarifu prakticky zadarmo. S trochou nadsázky tam děti používají IPhone na pískovišti místo lopatky.
Lukas Klima
Lukas Klima
Pokud chci iphone, tak není jiná možnost než Apple. U Androidu je trochu větší konkurence. Proto i při takových prvenstvích zdaleka neprodá Apple nejvíc telefonů. Ale i tak dobrý.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze