To zabolí, Samsung očekává pokles zisku až o 2,34 miliardy dolarů

19

Jihokorejský výrobce bude pomalu ale jistě sčítat škody, které mu vzniknou neočekávaným ukončením produkce a prodeje klíčového modelu Note 7. Pokles zisku v aktuálním čtvrtletí se očekává v řádech několika miliard dolarů.

Samsung Galaxy Note 7

Samsung Galaxy Note 7 dopsal svůj příběh a jeho život lze bez mrknutí oka nazvat jepičím. Například na českém trhu se vlastně vůbec nezačal oficiálně prodávat. Ostatní trhy na tom nebyly o moc lépe. Opakující se problémy, kdy několika desítkám uživatelů telefon vzplanul, mu zlomily vaz. Jihokorejský výrobce se snažil prodej restartovat, nabídnout uživatelům opravené kousky, avšak i přes zlepšení se totožná chyba opakovala. Samsungu nezbylo nic jiného, než to vzdát. Výroba Samsungu Galaxy Note 7 byla navždy zastavena a telefon se nesmí nikde prodávat. Ani takový obr, jakým Samsung je, nad tím jen tak nemávne rukou. Finanční vyhlídky na aktuální čtvrtletí nevěští nic dobrého.

TIP! Recenze Samsung Galaxy Note 7 – Velkolepý návrat

Samsung Galaxy Note 7

Podle odhadů by se zisk společnosti měl propadnout o 2,34 miliardy dolarů, což je v přepočtu více než 57 miliard korun. Jde navíc pouze o odhad a výsledné číslo může nadále narůstat. Špičkově vybavený telefon, který jednoznačně obstál v naší podrobné recenzi, byl jistě velmi nákladný na vývoj. Mnoho peněz spolykala výroba několika miliónů kusů, které nikdy nenajdou své uživatele a opomenout nelze ani náklady na reklamu. Samsung také musí počítat s množstvím pokut a soudních sporů, které vyplynou ze zrušení výroby. Jistě se totiž ozvou výrobci příslušenství, které rázem nebudou mít komu prodat.

Samsung se rovněž bude muset popasovat s důvěrou zákazníků, která zažila tvrdý otřes. Jakýkoliv další důležitý model tak bude velmi pravděpodobně procházet mnohem přísnějšími kontrolami než doposud. Přesto to nakonec pro Samsung nemusí dopadnout tak černě, jak se nyní může zdát. Například inženýr zkoumající spotřebitele v globálním měřítku, Ben Bajarin, uvedl, že věří, že situace pro Samsung nebude tak špatná, jak si nyní můžeme myslet.

Samsung Galaxy Note 7 – videopohled

Technické parametry Samsung Galaxy Note 7

Kompletní specifikace
Konstrukce153,5 × 73,9 × 7,9 mm, 169 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68
DisplejSuper AMOLED, 5,7" (2 560 × 1 440 px)
Fotoaparát12 Mpx (4 032 × 3 024), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetSamsung Exynos 8 Octa 8890, CPU: 4×2,3 GHz + 4×1,6 GHz, GPU: ARM Mali-T880
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 64 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: 300 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.2, NFC: ano
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor3 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ano, doba nabíjení: 1:41 hodin
Dostupnost, 23 790 Kč

Zdroje: bloomberg.com, engadget.com

Diskuze ke článku
Petr
No ono je to i o tom, že dost lidí koupí iPhone 7 a Samsung tím přichází i o budoucí prodeje, jelikož jablíčkáři jsou věrní. Hlavně takhle před Vánocema to zamrzí - no tím Samsungu ujede vlak, ztráta důvěry, půl roku bez nového top modelu, finanční ztráty, propad akcií a hlavně posílení konkurence - Apple se s iPhone 7 daří, akcie rostou, služby rostou a teď bude ještě veseleji. A to ještě Samsung s Apple prohrál další soudní spory a musí cálovat - aby se nakonec nepropadl do mínusu.
A380
To Petr: Naprostá pravda. Já bych o iPhonu uvažoval, koneckonců synovi jsem koupil předevčírem model 7 Plus a z jeho pohledu naprostá spokojenost. Akorát kdyby to nemělo tak příšerného emailového klienta.
Jelikož práce s emailem je pro můj byznys klíčová, zůstáváma i nadále u svého osvědčeného Blackberry Passportu.
Pedro
Je hustý co se může stát ale firma co dělá baterie do Samsungu dělá baterie do více zařízení a i do iPhone 7.
Jack
Nemyslím si, že to Samsungu nějak moc uškodí. Samozřejmě ztráta není zanedbatelná a i pověst u zákazníků se bude muset příštím modelem napravit. Jako člověk, který se o telefony zajímá můžu říct, že u mě Samsung neklesl. Je to sice smutné, že se něco takového stane, ale nebude to tak markantní problém pro pověst firmy, jak se teď říká.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze