To nejzajímavější, co na CESu představilo Lenovo

To nejzajímavější, co na CESu představilo Lenovo
Fotografie: Lenovo
  • Lenovo uvedlo zcela novou řadu ThinkPad Z
  • ThinkBook Plus Gen 3 má hned dva displeje
  • Zajímavá je rovněž bezdrátová nabíječka, která najednou obslouží notebook i telefon

Lednový CES je vrcholem sezóny pro firmy, které se zabývají výrobou notebooků, tudíž zde nemohlo chybět ani Lenovo, které vedle obligátních vylepšeních stávajících řad ukázalo i mnoho zajímavého.

Jednou z novinek je pak i nová modelová řada ThinkPad Z. Zde se výrobce snaží zbavit pověsti těžkopádných modelů pro konzervativní uživatele a firemní sféru a snaží se naopak zaujmout mladé a progresivní. Hlavní zbraní jsou zde materiály: povrch je speciální „veganská kůže“, hliník na rám je plně recyklovaný a dokonce i obal je z ekologicky odbouratelného bambusu a cukrové třtiny.

Odvážnější (na poměry Lenova) jsou i barvy, kde najdeme bronzovou a arkticky šedou. V jádru jde však o dobře vybavené pracovní stroje s kvalitní klávesnicí, touchpadem a nechybí ani charakteristický červený trackpoint. Tato modelová řada se u nás začne prodávat v létě. Menší Z13 bude začínat s cenovkou 45 tisíc Kč, větší Z16 pak na 60 tisících korunách.

Značný díl pozornosti si pro sebe vyžádá i ThinkBook Plus Gen 3. Jako by jeho 17,3" širokoúhlý displej nebyl dost okázalý, Lenovo přidává ještě jeden 8" na místo, kde klávesnice běžně mají numerický blok. Tisková zpráva zmiňuje nekonečné možnosti využití a lepší multitasking, vedle toho si lze také docela dobře představit, jak tuto nezvyklou kombinaci někdo využije pro práci s grafikou. Zajímavě zní i možnost zrcadlit zde obrazovku svého mobilního telefonu.

Podobně na mobilní telefon myslí i ThinkBook 13x Gen 2. Vedle toho, že je to „nabušený“ pracovní stroj, má v příslušenství zajímavou bezdrátovou nabíječku. Zvládne nabíjet samotný notebook výkonem 65 W a zároveň má ještě podložku pro 10W Qi nabíjení, jaké používají telefony. Radost z tohoto inovativního kusu příslušenství poněkud kalí fakt, že si za něj Lenovo žádá 6 tisíc korun. Samotný notebook přitom začíná na 32 tisících Kč.

ThinkBook 13x Gen 2
Podložka zvládne dobít notebook i vedle položený mobilní telefon.

Vylepšení se dočkaly i „obyčejné“ modely, jako je X1 Yoga, X1 Carbon a X1 Nano. Poslední zmiňovaný je obzvláště zajímavý pro ty, kteří hledají nějaký kompaktní model. Hmotnost ale poněkud stoupla – z 907 na 970 gramů, nicméně důležitá psychologická hranice jednoho kilogramu zůstala nepřekonána. Dobrou zprávou je však uvedení druhé generace pro všechny, kteří čekají na pokles ceny té první.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze