TikTok tajně sbíral MAC adresy Android uživatelů, a to i přes zákaz od Googlu

TikTok tajně sbíral MAC adresy Android uživatelů, a to i přes zákaz od Googlu
Fotografie: @konkarampelas
  • Sbírání MAC adres bylo zakázáno v roce 2015
  • TikTok však až do listopadu 2019 MAC adresy uživatelů využíval

TikTok využíval podle informací The Wall Street Journal déle než rok Googlem nepovolenou taktiku cílení na uživatele. Původem čínská společnost sbírala přibližně 18 měsíců MAC adresy uživatelů, které slouží k identifikaci zařízení, díky čemuž bylo pro TikTok snadnější na uživatele přesněji cílit a monitorovat jejich aktivitu.


Přibližně před pěti lety došlo u App Storu a Obchodu Play ke konsensu v oblasti sbíraní údajů o MAC adresách. Následně vydaný zákaz však TikTok nedodržoval a podle informací The Wall Street Journal s těmito daty i nadále pracoval. TikTok navíc není zdaleka jediný, MAC adresy uživatelů údajně sbíralo přibližně 350 dalších aplikací dostupných ve virtuálním Obchodu Play. TikTok tuto praktiku přestal využívat až v listopadu minulého roku, tedy několik let poté, co k zákazu došlo.

Zjištění tak přichází v pravděpodobně nejhorší chvíli pro společnost ByteDance, která TikTok vlastní. Ta byla pod nátlakem amerického prezidenta Donalda Trumpa donucena k prodeji oblíbené sociální platformy. Potenciálním kupcem by přitom mohl být americký gigant Microsoft, který s majitelem TikToku vyjednává. K situaci se pro The Verge vyjádřila také společnost TikTok. Podle tiskového mluvčího již TikTok nadále tuto zakázanou praktiku nevyužívá.

Stáhnout TikTok

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze