Testujeme Samsung Galaxy S III: podrobné první dojmy a fotogalerie

25

Jak jste si již minulý týden určitě všimli, k nám do redakce zavítala nejžhavější novinka letošního roku a aspirant na titul nejlepší Android roku 2012, Galaxy S III. Mezi jeho silné zbraně patří čtyřjádrový procesor Exynos 4412, obří dotykový displej Super AMOLED s rozlišením 1280 x 720 bodů, 8 Mpx fotoaparát nebo zajímavé a chytré funkce a vylepšení.

Z mého okolí jsem slyšel mnohé názory, že design nového Galaxy je ošklivý. Někteří tvrdili, že se jim nelíbí zaoblený design a někteří zase, že design není ničím neobvyklý. Jiní tvrdili, že nová vlajková loď nenabídne tolik novinek a inovací oproti předchozí generaci Galaxy S II. K novince jsem ale přistupoval bez jakýchkoliv předsudků. Jediné, co ve mně budilo obavy, byly rozměry. Osobně upřednostňuji zařízení, která mají dotykový displej kolem úhlopříčky 4 palce. Po několika dnech soužití s novinkou hodnotím mé obavy jako zbytečné a neodůvodněné. Jaké tedy jsou první dny se Samsungem Galaxy S III? Dočtete se níže.

Samsung Galaxy S III - oficiální fotografie

Lehký, na omak

Nevím jak ostatním, ale mně se design velmi líbí. Myslím si, že na trhu je dost telefonů, které připomínají kvádr nebo mají ostré rohy. Novinka má krásně zaoblené rohy, samotnou zaoblenost dotváří i další prvek, kterým je plastová linka lemující boky telefonu. S klávesami se to nepřehánělo, na levém boku je pouze dvojklávesa hlasitosti, na pravém pak klávesa pro vypnutí telefonu.

Samsung Galaxy S III - oficiální fotografie

Ve spodním boku je microUSB konektor s funkcí USB Host, jehož funkčnost jsme ihned otestovali. Přes patřičnou redukci telefon správně ihned detekoval Flash disky o kapacitách 4 GB a 16 GB, načtení obou pamětí bylo okamžité, práce s nimi taktéž. Horní bok je osazený 3,5 mm jack konektorem a také mikrofonem pro eliminaci nežádoucích zvuků během hlasového hovoru.

Samsung Galaxy S III – první pohled

Ze zadního krytu nemám radost, respektive z jeho provedení. Na efekt a okrasu svoji úlohu plní na jedničku. Je líbivý a jeho bílé provedení je velmi elegantní. Ovšem toto provedení si sebou nese nejednu daň. Za prvé lesklý kryt je lapačem otisků a nečistot. Za druhé již po pár dnech se na něm začínají objevovat mikroskopické škrábance.

Samsung Galaxy S III - oficiální fotografie

Za třetí ocenil bych jinou povrchovou úpravu, konkrétně jemné pogumování, zdrsněný kryt nebo jiné řešení, které by zabránilo nechtěnému vyklouznutí telefonu z ruky. Vzhledem k už poměrně velkým rozměrům a nutnosti občas přehmátnout k takovým situacím občas dojít může. Několikrát telefon prověřil můj postřeh a reflexy. Nebýt jich, skončil několikrát na dlažbě.

Samsung Galaxy S III - oficiální fotografie

Zadní stranu zakončíme zmínkou o fotoaparátu s přisvětlovací LED diodou a reproduktorem. Co není šťastným řešením je vystouplá čočka fotoaparátu. Snadno dojde k jejímu umaštění a časem bude nositelem škrábanců. Reproduktor je velmi hlasitý a při vyšších hlasitostech se snaží o zachování charakteru zvuku. Přestože je mono, zvuk z něho se linoucí ho řadí do nadprůměru nad většinu ostatních telefonů na trhu.

Samsung Galaxy S III - oficiální fotografie

Přední stranu si pro sebe sobecky zarezervoval dotykový a proporčně rozsáhlejší dotykový displej s kapacitní vrstvou a multitouch gesty. V jeho parametrech najdeme výkvět těch nejlepších technologií. Jednak je to špičková technologie Super AMOLED High Definition (HD) s jemným zobrazením 720p (1280 x 720 bodů) a (bohužel) maticí PenTile. Škarohlídi možná utrousí poznámku, že displej nebude tak jemný, když nemá matici RGBs. Vyvedu vás z omylu. Rastr není vůbec patrný ani kdybych jej zkoumal z velké blízkosti. Navíc Samsung tvrdí, že díky tomuto řešení vydrží displej déle. Tak jako tak nevnímám použitou matici z praktického hlediska jako negativum, protože rastr pozorovatelný není.

I přes větší rozměry se novinka velmi dobře drží v ruce, přesto je třeba si dát pozor na nechtěné vyzkouznutí

Nechtěnému poškození a škrábancům by mělo zabránit ochranné minerální sklo druhé generace Corning Gorilla Glass 2. Podle specifikací výrobce by sklo mělo být především tvrdší a odolnější. Vím, co ale není. Není bohužel 100% odolné vůči škrábancům. Po velmi krátké době jsem spatřil na displeji několik vlasových škrábanců, a to se k telefonu chovám velmi opatrně.

Zobrazovací schopnosti mě nadchly. Snad ve všech ohledech displej exceluje. Je to jak podání bílé, které je příkladné a nesměřuje do žluté, tak i podání černé, což je u AMOLED panelů dobrým zvykem. Nakonec jsou to i samotné barvy a kontrast. Intenzitu barev si můžeme sami upravit, podle čtyř navolených režimů. Od videoklipu, který podává asi nejpřirozenější barvy, až po dynamický režim. Tento režim příliš nedoporučuji, barvy jsou přesaturované a neodpovídají skutečnosti.

Přímé slunce je pro dotykový displej nepřítelem číslo jedna, jsou na něm totiž velmi dobře viditelné různé otisky a mastnoty. Dotykový displej jako by postrádal oleofóbní vrstvu, jinak si nedokážu vysvětlit tak značnou náchylnost k ulpívání otisků. Vedle mastnoty displej bojuje i se zhoršenou čitelností, zvláště za ostrého slunce. Řešením je tak šponovat jas do maximálních výšin, kdy už displej čitelný vcelku dobře je, ale stále to není to pravé ořechové. Například japonské Sony Xperia P tuto korejskou vlajkovou loď v této disciplíně zcela deklasuje. Dokonce i Galaxy S II má subjektivně o něco lépe čitelný displej.

Pod displejem se vyjímají až nezvykle nízko dvě senzorové klávesy, které jsou velmi citlivé na dotyk a dobře reagují. Prostřední klávesa je ideálně tuhá s dobrou odezvou i velikostí. Ovládání tak je bez výhrad. Podsvícení senzorových kláves v noci poměrně značně oslňuje, uvítal bych možnost zvolení intenzity jasu zvlášť pro klávesy. Nad displejem se vměstnaly senzory pro regulaci jasu displeje a proximity senzor. Pro videohovory tu má své místo poměrně kvalitní 1,9 Mpx kamera, která si poradí i se snímáním videa v rozlišení 720p a umožňuje i pořizování fotek. V levém rohu je pak poměrně výkonná notifikační dioda. Bliká modrou, zelenou a žlutou barvou. V noci ale dokáže osvětlit přilehlé prostory a poměrně tak ruší.

Korejská zmrzlina

Nyní se podíváme na výkon telefonu a odladěnost samotného prostředí. Operační systém běží na verzi Androidu 4.0.4 Ice Cream Sandwich s nadstavbou TouchWiz UI 4.0. Nová nadstavba oproti trojkové generaci nepřináší žádné velké změny. Kladně hodnotím například rozsáhlou nabídku widgetů a zbytečnou nezahlcenost systému.

Mezi pilíře telefonu patří z dílen jihokorejského výrobce výkonný čtyřjádrový procesor Exynos 4412 s taktem 1,4 GHz a dostatkem operační paměti o velikosti 1 GB. Celkem je dostupno 780 MB RAM, přičemž po startu si řekne systém přibližně o 400 MB. Dostupná paměť se tak pohybuje kolem 380 MB. Grafické operace, hry a jiné úlohy má na starost grafický čip Mali-400MP.

Samsung v posledních letech nemívá problém s nestabilním softwarem, samozřejmě to nelze říct u všech zařízení. Pokud si vzpomenu na Galaxy S II, tak v jeho případně jsem první software hodnotil velmi pozitivně a u jeho nástupce tomu nebude jinak.

Optimalizace, stabilita i rychlost si zaslouží jedničku. Během testování jsem se nesetkal s jediným zamrznutím, pádem aplikace nebo zpomalením. Reakce jsou konstantně rychlé, ať s telefonem píšu třeba sms nebo hraji náročnou hru. Ke zpomalení nedojde ani v případě puštěného videa v malém náhledu a současně si do toho prohlížím webové stránky. Vyladění je tedy perfektní a ostatní výrobci by se zde mohli učit.

Na čem by ale výrobce mohl zapracovat je pomalá odezva klávesy pro multitasking. Vyvolání spuštěných aplikací či jejich minimalizování je zdlouhavé. Než totiž dojde k aktivaci multitaskingu, počkáme si necelé tři sekundy.

Konečně high-end s dobrou výdrží

Výrobci při uvedení svých telefonů s dvoujádrovým procesorem a nyní i čtyřjádrovým procesorem vždy neoblomně tvrdí, že výdrž jejich telefonů nebude horší a naopak má být leckdy údajně delší, než u telefonu s jednojádrovým procesorem. Při čtení těchto „sladkých“ řečí si řada z vás jistě vždy ťuká na čelo. Realita byla většinou vždy jiná. Myslel jsem si to i u nového Galaxy, které má sice Li-ion baterii s velkorysou kapacitou 2 100 mAh, kombinace velkého a jemného displeje, výkonného čtyřjádra a mnoha funkcí ale musí přeci bez debat znamenat tragickou výdrž.

Velmi jsem se zmýlil. Galaxy má nejenom že dobrou výdrž, Galaxy ale strčí do kapsy většinu dvoujader a trumfne si i na jednojádrové telefony. Pokud se bavíme o Androidu v dobře vybavených telefonech v souvislosti s výdrží, pak se dostaneme většinou v našich testech k závěru, že nemůžeme očekávat větší výdrž, než jeden den. Bravurně zvládnutá optimalizace systému výrobcem pak dokáže telefon při silném zápřahu udržet jeden a půl dne až dva dny. Samsung Galaxy S III ale výdrží, jak jsem zmínil výše, překvapil a ani při opravdu náročném používání nenechá uživatele na holičkách ani pozdě večer.

Mé včerejší používání telefonu bylo ve znamení aktivního používání aplikace FourSquare, dále to byla aktivovaná mobilní data a zjišťování polohy, 40 minut sledování videí v 720p rozlišení, 10 odeslaných sms, 10 minut hlasových hovorů, 50 minut hovorů přes Viber, 20 fotografií, 40 vyřízených mailů a push synchronizaci schránky. Teď čekáte, že jsem telefon musel večer připojit k nabíječce. Budete se divit, ale nestalo se tak. Baterie telefonu skončila na konci dne s bilancí zbývající kapacity 35%, a to po 11 hodinách velmi aktivního používání, což je u takto výkonného stroje výborná hodnota.

S Voice - řekni mi, kdo jsem?

Nadpis jsem uvedl s nadsázkou, ale S Voice opravdu někdy působí velmi chytře. S Voice je zjednodušeně plnohodnotný konkurent k Siri. Pomocí hlasového povelu „Hi Galaxy“ můžeme telefon i odemknout (nebo aktivovat kdykoliv S Voice) a prakticky dělat jakékoliv úkony pomocí hlasu. Take a picture – aktivace fotoaparátu, write a message – napsaní zprávy a mnohé další. S Voice ke svému fungování potřebuje aktivní internet a rychlost prováděných úkonů by mohla být svižnější. Brzy však porovnáme Siri a S Voice a na videu vám ukážeme, který asistent je rychlejší a chytřejší.

Dále je tu funkce Smart Stay. Ve zkratce - telefon registruje náš pohled a tomu přizpůsobuje aktivitu displeje. Pokud se díváme na telefon, nikdy nedojde k jeho zhasnutí a uzamknutí displeje. Funkčnost této nové funkce ale není stoprocentní. O tom, že nás telefon zrovna sleduje, informuje ikonka oka v horní stavové liště.

Fotoaparát neprošel velkými změnami. I tak nabídne několik užitečných inovací, které zpříjemní jeho používání. Zero Shutter Lag znamená, že fotoaparát má takřka nulovou prodlevu pří pořízení snímku. Konkrétně Samsung zmiňuje hodnotu 990 ms.

V praxi je závěrka opravdu okamžitá. Jaké to má využití v praxi? Při focení rychlých objektů, zvířat a dětí dojde k zachycení snímku hned a snáze tak vyfotíte jedinečný okamžik. Poté zde nalezneme speciální sekvenční režim, kdy telefon vyfotí osm nebo dvacet snímků v řadě a vybere ten nejlepší.

Nakonec se mi zalíbil i režim pro sdílení obsahu na sociální sítě. Při prvním pořízení snímku člověka dojde k přiřazení jména a přezdívky a pro příště si jej telefon již zapamatuje a automaticky přiřadí jmenovku. Pokud tak fotíte často fotografie skupiny přátel, telefon je sám pozná a ušetří vám tak čas, nutný jinak k tagování. Šikovné.

Jen pro zajímavost zmíním, že použitý senzor je typu CMOS BSI. Za jeho výrobou stojí společnost Sony a obsahuje jej například také iPhone 4S. Jiná je ale samozřejmě optika a postprocessing. Podle prvních snímků můžeme říct, že snímky mají dobrou kresbu a detaily. Kvalitativně jsou na tom v porovnání s Galaxy S II o něco lépe, nejlépe fotícím mobilem ale Galaxy S III rozhodně není.

Závěrem dodám, že jsme zaměřili i na kvalitu hudebního výstupu. V prodejním balení výrobce se nachází jiný typ špuntových sluchátek s vyměnitelnými nástavci. Ihned jsme je podrobili zvukové zkoušce. Jejich premiéra dopadla z mého pohledu katastrofálně. Zvukový projev zcela postrádá basovou vložku a hlavním rysem těchto sluchátek jsou jejich výšky, které jsou místy až nepříjemné.

Nebýt to špunty, řeknu si, že se jedná o levné pecky za sto korun. Pokud ale použijete jiná kvalitní sluchátka (v našem případě VSonic R04 Pro), užijete si skvostný zvuk. Zvukový výstup mě opravdu překvapil a řadím jej mezi nejlepší, které lze v současné chvíli v telefonech nalézt. Jak by ne, když byl použit zvukový čip Wolfson WM1811.

Jak sami vidíte, nové Galaxy na nás udělalo výborný dojem. Prozatím jsme neobjevili žádné výrazné nedostatky ani chyby. Na celkové hodnocení telefonu je však zatím velmi brzo. Než pro vás připravíme obsáhlou recenzi, v diskuzi nám můžete pokládat dotazy a tipy, co bychom měli otestovat a vyzkoušet. V následujících dnech se také můžete těšit na řadu článků s videi podrobně rozebírajícími jednotlivé funkce.

Diskuze ke článku
Rejpal
Otestujte hlavně bolístky známé- displej v šeru s malým jasem (Super Amoled má problém se skvrnami atp. + čitelnost venku), dále rychlost bootu, správu paměti ram při běhu her/aplikací, fps u náročných her (Nova 3 apod.), benchmarky a další jistě připomenou další lidé v komentech... Díky.
rrt
Mam ho 2 dni aa vadia mi tieto veci
-spatne sluchatka, dokonca nechytaju polovicu stanic na fm radiu co s hocijakymi inymi. Bady ziadne...
- polarid office sice otvori napr txt sl doc, ale ukazuje prazdny obsah pri vacsine dokumentov
- fotky robi mierne rozmazane no snad to update vyriesi.
- voice recorder je slaby. Pri porovnani so sgs2 sice lepsi ale proti iphone 4s radovo slabsi

Inak musim len chvalit.
Hlavne rychlost vydrz a display. A super rychly webbrowser
2 hod navigacie mi ubrali 15% bat. 3hod stramovaneho videa cez wifi z dreamboxu zobrali 38%
freeman
O kvalitách SGIII niet pochybu. Ale je to "pádlo" . To je na mobil už moc. Tento týždeň som držal v ruke Nokia Lumia 800 a povzdychol som si že takto má vyzerať mobil. A vôbec mi nevadila uhlopriečka 3.7. Práve naopak.
Aiden
obávám se, že po tom co už recenzi vydal každej blog na světě kromě mobilnetu, už žádný "podrobný první dojmy" nikoho nezajímají

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze