Testujeme Samsung Galaxy S Duos: první dojmy a videopohled

96

Do naší redakce zavítal další Samsung. Tentokrát jde o nejvybavenější model s podporou dvou SIM karet od jihokorejského výrobce. Názvem se pasuje do prémiové třídy Galaxy S. designem připomíná letošní vlajkovou loď Galaxy S III a přihazuje slot pro dvě SIM karty. Jaké jsou naše prvotní dojmy?

Samsung Galaxy S Duos - oficiální fotografie

Před několika lety byl obrovský problém sehnat telefon, který by podporoval dvě SIM karty. Dnes je situace mnohem lepší, za což vděčíme především Samsungu, který svou řadou Duos přináší pravidelně nové modely. Nyní jsme se z nižších tříd přesunuli do třídy střední.

Letošní design, historický hardware

Pokud dění ve světě mobilních telefonů alespoň částečně sledujete, jistě víte, že modely Samsung jsou si mnohdy podobné jako vejce vejci. Nejinak je tomu i tentokrát. Galaxy S Duos si totiž snadno zaměníte s vlajkovým modelem Galaxy S III nebo čerstvým Galaxy S III mini. Na druhou stranu ale lze výrobce pochválit za snahu, sjednotit své letošní portfolio. Zákazník si jednoduše vybere, jaká výbava mu postačí a zároveň ví, že líbivý design dostane vždy.

Samsung Galaxy S Duos – videopohled

Změna v designu se ale přeci jen odehrála. Pamatujete na lesklou zadní stranu, na které se lepily otisky prstů u Galaxy S III? Tak přesně touto cestou Galaxy S Duos nejde. Jeho zadní kryt je totiž matný, otiskům odolný a navíc se zdá, že se lépe pere i se škrábanci.

Design se drží letošní vlajkové lodě Galaxy S III

Galaxy S Duos se příjemně drží v ruce, neboť není nijak velký. Přesně rozměry naleznete v tabulce níže. Rozumné rozměry zapříčinil mimo jiné i 4 palcový displej s rozlišení 800 x 480 pixelů. Rastr je tedy spíše jemný a spíše tak zamrzí absence čidla regulace jasu displeje.

Dostáváme se k hardwaru, u kterého jen marně hledám pochopení. Na první pohled vypadá vše ještě v pořádku. Jednojádrový procesor taktovaný na 1 GHz. Jenže je zde přítomen starý typ Qualcomm MSM7227A Cortex-A5. Nevýhoda z toho plynoucí je především záznam videa pouze v rozlišení 640 x 480 pixelů. Mnoho parády neudělá ani starší grafický akcelerátor Adreno 200.

Zadní bílá strana je tentokrát matná

Nicméně navzdory prastarým specifikacím je chod operačního systému Android 4.0.4 Ice Cream Sandwich poměrně plynulý. Pohotovostní obrazovky, menu i prohlížeč, tam všude budete s rychlostí spokojeni. Mírné zadrhávání zaznamenáte jen u delších seznamů, náročnějších webových stránek a podobně. To se ale může zlepšit s příchodem Androidu 4.1, který je ze strany Samsungu přislíben.

Podoba prostředí a nová položka spravující obě SIM karty

Dva sloty na SIM kartu

Hlavním tahákem tohoto modelu bude bezpochyby podpora dvou SIM karet. Navíc se Galaxy S Duos chlubí aktivní podporou. Pokud například z první SIM karty voláte, na druhé jste dostupní a volající je vyzván k čekání. Vy jste navíc na displeji informováni dalším hovoru. Různé situace používání si přiblížíme v klasické recenzi, kterou chystáme již brzy.

Umístění slotů na SIM karty není praktické

Nadšení ze super dual SIMu vás ale opustí v momentě, kdy začnete pátrat, kam se vlastně ty SIMky vkládají. Nejprve vše vypadá dobře. Nemusí se vytahovat baterie, která má mimochodem kapacitu 1500 mAh, sloty se nachází v horní části na kraji. Respektive vidíte vlastně jen jeden slot, který má dvě patra. Ano, SIM karty se vkládají nad sebe. Naštěstí nechybí značení, díky kterému zjistíte, jaký slot je pro první SIM kartu, a který pro druhou. Kámen úrazu přichází v momentě, kdy budete chtít vyjmout spodní SIM kartu. Běžnému vytažení brání horní SIM karta a „fígl“ s tužkou také nepomáhá, neboť se vždy povytáhne i první SIM karta. Výsledkem tedy je, že k výměně spodní SIM karty budete nuceni povytáhnout i druhou.

Samsung Galaxy S Duos v redakci právě testujeme a vy máte nyní prostor klást nám otázky. Pokud vás cokoliv zajímá, napište nám do komentářů pod článkem, kam vám odpovíme. Případně odpověď zahrneme rovnou do psané recenze.

Technické parametry Samsung Galaxy S Duos

Kompletní specifikace
Konstrukce121,5 × 63,1 × 10,5 mm, 120 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 4" (480 × 800 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 640 × 480 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S1 MSM7227A, CPU: 1×1 GHz, GPU: Adreno 200
PaměťRAM: 768 MB, vnitřní paměť: 2 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.0
Akumulátor1 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostzáří 2012, ?
Diskuze ke článku
Blaster
Má tento telefón teraz alebo v najbližšej dobe nejakého konkurenta DUAL SIM telefónov v približne tejto alebo nižšej cene a s lepším výkonom? Ako je na tom s výdržou napr. oproti Sony Xperia Tipo dual alebo aj Xperia X8 alebo aj HTC Desire V?Dakujem!!!
pp
Zajímalo by mě, jak telefon hodnotíte v porovnání s jednosimkovými telefony. Jde mě o chod systému, stabilitu, rychlost... Je tento telefon na úrovni modelu Ace, Ace2..? K čemu byste telefon přirovnali?
hanz
Jak je to s ukládáním aplikací, jdou přesouvat na pamĕťovku?
Michal
Jak se ve stavové liště zobrazuje "budík"? Je tam pouze ikonka jako je tomu třeba u star 2 duos. Nebo je na "zamykací obrazovce" či jinde snadno viditelně zobrazen i čas v kolik bude budit? :-) . Další věc, připojím se k dotazu jak je na tom s instalací/přesouváním aplikací na paměťovou kartu, v pár reakcích na netu jsem našel, že to není možné, takže do telefonu v podstatě nejde nainstalovat, kvůli nedostatku místa, žádná offline navigace, či jiná na data obsáhlá aplikace - což bych vnímal jako nepřekonatelnou překážku. Děkuji

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze