Samsung Galaxy S III mini: recept na bestseller v malém balení

23

Samsung v květnu představil vlajkovou loď Galaxy S III, která od následujícího zahájení prodeje patří mezi nejprodávanější mobilní telefony v historii. I přes to, že se přístroj prodává po milionech kusů, většina zákazníků si jej stále nemůže dovolit a pro řadu lidí je příliš velký. Jihokorejci dnes představili jednoduché řešení - Samsung Galaxy S III mini. Máme zde nový bestseller?

Samsung Galaxy S III mini kompletně přebírá design svého prozatím slavnějšího, vybavenějšího a také dražšího stájového kolegy Galaxy S III, nabídne ho však v mnohem kompaktnějším těle. To už jsme ostatně viděli u modelu Galaxy S Duos. Nechybí charakteristický tvar tlačítka pod displejem, ani zaoblené hrany a boky se stříbrnou lištou nebo čistě a jednoduše provedená zadní strana. Novinka však není tak úplně malá, jak by se z označení „mini“ v jejím názvu mohlo zdát. Její rozměry jsou 121 milimetrů na výšku, 63 na šířku, a 9,85 milimetru v pase. Výborná je ale hmotnost, která činí 111 gramů.

TIP: přečtěte si recenzi Samsungu Galaxy S III

Samsung Galaxy S III mini na oficiálních snímcích

V dnešní době je u mobilních telefonů čím dál častějším trendem klást důraz na velikost displeje, která se mimochodem stále zvyšuje. Nedávno jí podlehl i Apple a poprvé od roku 2007 představil iPhone s displejem s vyšší úhlopříčkou, než 3,5 palce, protože iPhone 5 má 4palcový displej. Právě úspěšně prodávaný vedoucí model Samsungu disponuje displejem s jednou z nejvyšších úhlopříček na trhu, konkrétně 4,8 palce. Ten se opravdu povedl a patří mezi jednu z největších chloub tohoto telefonu.

Podobnost s korporátní vlajkovou lodí S III mini rozhodně nezapře

Zmenšený Galaxy S III je ale jiná káva. Napodobuje totiž svou veleúspěšnou předlohu a může plně těžit z její popularity, zejména z jejího jména. I když výbavou je na tom v mnoha ohledech hůře. Vraťme se ale oklikou zpátky k technickým specifikacím. Samsung Galaxy S III mini má displej s úhlopříčkou rovné 4 palce, tedy stejně takovou, jako jsme zmiňovali výše u aktuální generace iPhonu. Jedná se o panel s technologií Super AMOLED. Rozlišení 480×800 pixelů, na kterém operuje, sice plně dostačuje, na druhou stranu v dnešní HD době už nikoho neohromí a nijak nevybočí z řady. A ano, i zde Samsung zachoval neoblíbenou matici PenTile, která je považována za horší, než klasické RGB. Až reálně testování ale ukáže, zda to bude opravdu takový nedostatek.

Srovnání

Samsung Galaxy S III Samsung Galaxy S III mini
Rozměry 136,6 x 70,6 x 8,6 mm 121,6 x 63 x 9,9 mm
Hmotnost 133 gramů 111,5 gramů
Displej 4,8 palce, Super AMOLED, rozlišení 1280x720 pixelů 4 palce, Super AMOLED, rozlišení 480x800 pixelů
Čipset Cortex-A9 Exynos 4412 Quad (Samsung), 4x 1,4 GHz, GPU Mali-400MP Cortex-A9 NovaThor U8420 (ST-Ericsson), 2x1 GHz, GPU Mali-400MP
Paměť 16/32/64 GB vnitřní + paměťové karty microSD, 1GB RAM 8 GB vnitřní + paměťové karty microSD, 1GB RAM
Fotoaparát 8 Mpx, autofokus, LED dioda, 1080p HD video 5 Mpx, autofokus, LED dioda, 720p HD video
Operační systém Android 4.1 Jelly Bean + TouchWiz UI Android 4.1 Jelly Bean + TouchWiz UI
Baterie Li-Ion 2100 mAh Li-Ion 1500 mAh

V rámci snahy o zachování co nejnižší ceny muselo samozřejmě vývojové oddělení Samsungu sáhnout i k jiným kompromisům. Podle očekávání tak Galaxy S III mini nemá čtyřjádrový procesor, ale pouze dvoujádro. Překvapuje ale, že Samsung nepoužil vlastní tovární Exynos, ale sáhl k řešení od externího výrobce, konkrétně ST-Ericssonu. Procesor s označením U8420 spadá do řady NovaThor. Je vyroben na architektuře Cortex-A9 a každé jádro je nataktováno na 1 GHz. Grafické operace obstarává akcelerátor Mali 400-MP. Potěší také rovný 1 GB RAM paměti. Vnitřní paměť telefonu má hodnotu 8GB a lze ji rozšířit o microSD karty.

Zmenšená varianta prodejního trháku na živých fotografiích (foto: gsmarena.com)

Krom hardwaru vás ale určitě bude zajímat i software. Samsung se v tomto případě rozhodl nezaváhat a telefon uvede do prodeje s aktuální verzí Androidu 4.1 Jelly Bean. Ta opět nebude jen tak, jak ji Google připravil, ale výrobce ji obohatí o své oblíbené grafické prostředí TouchWiz. Nejnovější Android přináší hned několik výhod. Telefon díky němu bude jednak mnohem rychlejší a bude obohacen o aplikace typu Google Now Service. Samsung však samozřejmě nezapomněl systém obohatit ani o své vlastní populární aplikace jako je hlasové ovládání S Voice nebo funkce automatické deaktivace displeje vždy, když se na něj nedíváte, nazvaná Smart Stay. Přiložení telefonu k uchu pak znamená automatické vytočení kontaktu, se kterým si například právě píšeme SMS. Potěší také technologie NFC a rychlý přenos souborů S-Beam, naopak slabinou proti velkému sourozenci bude pouze 5Mpx fotoaparát a schopnost nahrávat jen 720p video. Přední kamera má pak jen VGA rozlišení.

Srovnání obou variant Samsungu Galaxy S III (foto: gsmarena.com)

Z výše uvedených specifikací je vidět, že se jedná o telefon s velmi podobnou výbavou, jako již prodávaný Samsung Galaxy S Advance, který prodává český T-Mobile. Samsung Galaxy S III mini se bude od začátku prodávat nejspíše pouze v bílém barevném provedení. Další barevné variace pravděpodobně spatří světlo světa o něco později v podobném scénáři, který provázel uvádění nových barevných variant Samsungu Galaxy S III. Cena se v České republice bude podle informací místního zastoupení pohybovat na hranici 9 tisíc korun a na našem trhu se začne prodávat v druhé polovině listopadu. Co myslíte, bude to předvánoční bestseller?

Technické parametry Samsung Galaxy S III mini

Kompletní specifikace
Konstrukce121,6 × 63 × 9,9 mm, 111,5 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper AMOLED, 4" (800 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetST-Ericsson NovaThor U8420, CPU: 2×1 GHz, GPU: ARM Mali-400 MP
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 4.1
Akumulátor1 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostlistopad 2012,
Diskuze ke článku
honos11
9000 Kč? čekal jsem neco kolem 7 tisíc.To uz bude i S2 vyhodnejší. Docela mě zklamali.
kimi21
v prvej tabuľke ste vymenili hmotnosti :) a inak nebol by výhodnejší S2 oproti S3 mini? kedže cena je dnes už cca rovnaká...
loller
Samsung zřejmě zaměstnává na fotky telefonů v ruce obra, takto mám v ruce C6-01, a to mám celkem velké ruce
mich
-no nic moc...ta vybavenost...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze