Testujeme LG Prada 3.0: první dojmy, fotografie a video

LG Prada 3.0 je třetí generací telefonů, nesoucí logo Prada. Přináší tato novinka kromě elegantního vzhledu také našlapané funkce? Ano. Výkonný dvoujádrový procesor je doplněný 1 GB RAM pamětí, nechybí poměrně slušný 8 Mpx fotoaparát s Full HD videem nebo dotykový displej s nadprůměrným jasem 800 nit.

LG Prada 3.0, jak už značí číselné označení, je třetím zařízením v řadě, které je výsledkem spolupráce společnosti LG s módní ikonou Prada. Výsledkem této práce nemůže být nic jiného, než zařízení, které si zakládá na svém vzhledu. Jak si vede Prada 3.0, která přichází na trh skoro po dvou letech od s předchozího zařízení? Výsledkem je telefon klasického obdélníkového tvaru s ostrými rohy bez jakýchkoliv designových výstřelků.

LG Prada 3.0 – oficiální fotografie

Exkluzivní krabice a logo Prada všude

Dalším prvkem jsou nápisy Prada na čelní a zadní straně, přičemž logo LG se nenápadně krčí v dolní části zadní strany. Boky telefonu lemuje stříbrný pruh, který na první dojem působí jako kov. Pravdou ale je, že se jedná o plastové materiály. Tak trošku jsem u takto exkluzivního telefonu rozčarován zadním krytem. Ten sice svoji zdrsněnou – vroubkovanou texturou zdařile imituje kůži, není tomu ale tak. Kryt je celoplastový a navíc vyrobený z obyčejného tvrdého plastu. Alespoň že na svém místě sedí příkladně, bez vůle a povrzávání. U telefonu s logem Prada v dané cenové relaci bych ale jako samozřejmě očekával použití kovu, kůži či jiných hodnotnějších materiálů.

LG Prada 3.0 – videopohled

Za zmínku stojí i prodejní balení. Telefon je distribuován v poměrně rozměrné, exkluzivně vypadající čtvercové krabici. Každý si asi řekne, že takto velké balení bude obsahovat i nestandardní příslušenství, jako například pouzdro, stojánek či kolébku. Kdo jej očekává, bude zklamaný. Výrobce se příliš nepředvedl, v balení najdeme pouze nabíječku, datový kabel a špuntová sluchátka.

Balení vypadá luxusně

Pod dotykovým displejem je čtveřice senzorových kláves s vibrační odezvou a podsvětlením. Zadní kryt je vyrobený pouze z plastů, očekával bych například pryžový potah či kůži, je pouze zvrásněný. Stříbrný, plastový lem kopíruji boky telefonu. Doufali jsme v použití kovů.

Jasný displej, který se snadno upatlá

Dotykový displej o velikosti 4,3" vyniká velmi dobrým kontrastem a především vysokou úrovní jasu 800 nit. Takto vysoký jase je opravdu vzácností mezi mobilními telefony a rovnat se mu může pouze pár modelů na trhu. Celkově si pochvaluji kvality samotného displeje. Zobrazovací technologie NOVA IPS patří mezi špičku.

Čitelnost na přímém slunci ale nenaplnila má očekávání a je pouze průměrná. Vyšší jas tak nutně neznamená automaticky lepší čitelnost. Dotykový displej totiž nemá příliš kvalitní oleofobní vrstvu a na přímém slunci můžeme pozorovat výrazné stopy po mastnotách a otiscích prstů. Kvůli snadno se špinícímu displeji tak není čitelnost ideální a často jsem musel zvolit manuální nastavení úrovně jasu na maximum.

Zadní strana je bohužel z tvrdého plastu

Novinku symbolizuje upravené uživatelské prostředí, které se vyznačuje monochromatickými barvami a speciálními ikonkami. Prostředí je velmi elegantní a působí exkluzivně. O to více zamrzí kontrast s tradičními barevnými ikonkami služeb Google. Výrobce si mohl dát záležet a mohl sjednotit všechny ikonky do tohoto vzhledu.

Bleskové reakce, velká paměť RAM a ukázkové funkce

Prada 3.0 je první zařízení výrobce LG této třídy, které přichází s vyladěným softwarem. Překvapila mě blesková odezva v hlavním menu, žádné výrazné zpomalení ani sekání. Vše funguje plynule a svižně. Jediné zaškobrtnutí se týká probuzení telefonu v zamčeném stavu, konkrétně při stisknutí klávesy odemknutí trvá zhruba dvě sekundy, než se telefon „probudí“. Výrobce se také konečně naučil dávat do svých telefonů pořádnou porci paměti RAM. V Pradě tedy nalezneme více než dostatečný 1 GB, v praxi 938 MB, přičemž při zapnutí si systém řekne o zhruba 400 MB.

horní a spodní strana

Nesmím zapomenout ani na maličkosti, které odlišují novinku od konkurence. Videopřehrávač nabídne neuvěřitelně propracované funkce. Jednak podporuje bohatou škálu různých formátů, ale i titulků, u kterých si můžeme nechat nastavit velikost, barvu písma a jejich polohu. Při přehrávání nechybí stopáž videa včetně jednotlivých snímků. Uzamčení displeje při přehrávání zabrání nechtěné aktivaci kláves, které jsou standardně zobrazeny. Volit můžeme formát videa přes celý displej nebo v menším formátu. Z dalšího soudku věnuji pozornost hudebnímu přehrávači, který v hlavním menu nabízí přehrání i ze složek. Málokterý standardní přehrávač podporuje přehrávání hudebního obsahu kromě rozdělení podle ID3 tagů přímo ze složek.

Jak si vede fotoaparát?

Pradu můžeme zařadit i mezi fotomobily. Zadní strana je osazena 8 Mpx fotoaparátem a přisvětlovací LED diodou. Ta je poměrně výkonná a svoji intenzitu příliš neumí korigovat v závislosti na vzdálenosti scény. Bližší předměty jsou tak s pravidelností přesvětlené. Obrazová kvalita snímků je velmi slušná, snímky jsou ostré a příliš zřetelný není ani šum. S čím ale LG bojuje je pomalost pořizování snímků. Od namáčknutí až po pořízení snímků si počkáme zhruba dvě sekundy. Například poslední novinky HTC s vylepšeným fotoaparátem se chlubí časem 0,7 sekundy. V oblasti nahrávání videí přichází Prada s rozlišením Full HD. Výsledná videa jsou kvalitní a s dobrým zvukem. Obrazovou kvalitu však posuďte sami podle ilustračních fotografií a videa.

LG Prada 3.0 (testovací video) – 1080p, exteriér

Každý výrobce u svých zařízení s dvoujádrem mimo výkonu vyzdvihuje také energetickou úspornost, já to vnímám spíše jako marketingové lákadlo. Prada většinou nevydrží při životě ani jeden celý den a to si myslím, že mé využívání toho zařízení pořád zdaleka není tak intenzivní jak by mělo být. Reálnou dobu výdrže však odhalíme až v recenzi.

LG Prada 3.0, i když nese módní značku, je bezpochyby nejvybavenější LG telefon v prodeji. Jaký na něj máte názor vy?

Technické parametry LG Prada 3.0

Kompletní specifikace
Konstrukce127,5 × 69 × 8,5 mm, 138 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4,3" (480 × 800 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 624 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetTexas Instruments OMAP4430, CPU: 2×1 GHz, GPU: PowerVR SGX540
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 4.0
Akumulátor1 540 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostleden 2012, 7 500 Kč
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze